Νέο σκάνδαλο με μολυσμένο κρέας κλονίζει το γερμανικό σύστημα ασφάλειας τροφίμων

Τρεις νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός της κωλυσιεργίας των κρατικών μηχανισμών της Γερμανίας να σταματήσουν μολυσμένο με listeria κρέας από το να βγει στην αγορά. Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας παραδέχθηκε πως υπάρχουν λάθη στον σχεδιασμό του ελεγκτικού πλαισίου και πως τώρα οι εσωτερικές δομές επανασχεδιάζονται ώστε να ξεπεραστούν.
Παρά το γεγονός πως οι Αρχές γνώριζαν τη μόλυνση στη συγκεκριμένη παρτίδα λουκάνικων της εταιρείας Wilke, η παραγωγή τους δεν σταμάτησε για δύο ολόκληρες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να φτάσουν στους καταναλωτές.
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι απόντες
Η οργάνωση καταναλωτών Foodwatch κατακεραύνωσε την ολιγωρία των υπευθύνων, καθώς ακόμα 37 άτομα έπαθαν λιστερίωση από τα επίμαχα λουκάνικα. Η Foodwatch κατέθεσε επίσημα ερώτημα σχετικά με τους ελέγχους που ασκεί η περιφέρεια στην οποία εδρεύει η Wilke, φέρνοντας στο φως πως το 2018 είχαν γίνει περίπου οι μισοί από όσους είναι απαραίτητοι για να διασφαλιστεί η ποιότητα των προϊόντων.
Τα κενά στην ευρωπαϊκή νομοθεσία
Η υπόθεση αυτή αποκάλυψε και τις δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα τρόφιμα, καθώς ακόμα και το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) αδυνατεί να παρέμβει εγκαίρως, όταν οι εταιρείες δεν έχουν κρατήσει στοιχεία για όλους τους προμηθευτές τους, ή όταν ακόμα και οι εθνικές αρχές του εκάστοτε κράτους-μέλους δεν εφαρμόζουν τα ευρωπαϊκά στάνταρντς στην ώρα τους.
Όπως καταγγέλλουν πολλές οργανώσεις προστασίας των καταναλωτών, ακόμα και τώρα, σχεδόν έναν μήνα μετά την ανάδυση του θέματος, το πού ακριβώς έχουν πουληθεί τα μολυσμένα κρέατα της εταιρείας παραμένει σχεδόν μυστήριο, και μπορεί να περάσουν μήνες μέχρι να βρεθεί άκρη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.