Αργολίδα: Οι νέοι αφήνουν τα αστικά κέντρα και επιστρέφουν στην πρωτογενή παραγωγή

Η πλειονότητα είναι παιδιά αγροτών, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό έχει σπουδάσει άλλο αντικείμενο

Στα σκαριά νέο ελληνικό... όπλο κατά της Τριστέτσας των εσπεριδοειδών

Όλοι και περσσότεροι νέοι στρέφονται στον πρωτογενή τομέα, με την Αργολίδα να καλωσορίζει πίσω παιδιά αγροτών, αλλά και νέους που για πρώτη φορά καταπιάνονται με τη γη. Στον νομό, οι νέοι αγρότες έρχονται να δώσουν μια νέα πνοή, μια και ο αγροτικός πληθυσμός γερνά και τα χωράφια λόγω ελλείψεως ενδιαφέροντος έχουν μείνει ακαλλιέργητα.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των νέων αγροτών στην Αργολίδα είναι το γεγονός ότι κάποιοι εξ αυτών είναι απόφοιτοι Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, που αποφάσισαν να ασχοληθούν σοβαρά με την αγροτική παραγωγή.

Εκπαίδευση

Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» ο προϊστάμενος του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» στην Αργολίδα, Θύμιος Ζάββος, ο οποίος έχει και πλήρη εικόνα για την εκπαίδευση των Νέων Αγροτών, «οι νέοι που παρακολουθούν 150 ώρες εκπαίδευσης, δείχνουν να έχουν κατανοήσει σε απόλυτο βαθμό την ανάγκη της γνώσης του αντικειμένου που θα ακολουθήσουν, ώστε να μη βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις».

Όπως ο ίδιος προσθέτει, «οι νέοι που παρακολουθούν τα προγράμματα προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από οικογένειες αγροτών, αλλά υπάρχουν εκείνοι που είτε έχουν εγκαταλείψει το επάγγελμα που έκαναν είτε τελείωσαν μία σχολή με άλλο γνωστικό αντικείμενο και άλλαξαν πορεία για να ενταχθούν στον αγροτικό τομέα. Μέχρι και τελειόφοιτος Ιατρικής σχολής έχει περάσει από το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών. Σίγουρα τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει πολλά και έχει ανεβεί αισθητά το επίπεδο των αγροτών».

Οικογενειακή στήριξη

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Νέων Αγροτών Αργολίδας, Βαγγέλης Μπινιάρης, επισημαίνει πως «αυτήν τη στιγμή, στα χωράφια επιστρέφουν λόγω της κρίσης τα παιδιά των αγροτικών οικογενειών, που είχαν φύγει σε αστικά κέντρα. Ένα πολύ μικρό ποσοστό είναι αυτό που μπαίνει στην παραγωγή χωρίς να έχει οικογενειακή στήριξη και προϊστορία».

Αναφερόμενος στον προσανατολισμό των νέων αγροτών, σημειώνει ότι «η καλλιέργεια αρωματικών φυτών είναι μέσα στις άμεσες προτεραιότητές τους. Ωστόσο, οι περισσότεροι εγκαταλείπουν την προσπάθεια, καθώς στην πορεία βγαίνουν τα προβλήματα που υπάρχουν τόσο στην καλλιέργεια του προϊόντος όσο και εξαιτίας των οικονομικών απαιτήσεών της».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 εντάχθηκαν στο πρόγραμμα 167 άτομα, εκ των οποίων 19 κτηνοτρόφοι. Το 2017, κατέθεσαν αιτήσεις 165 άτομα, εκ των οποίων μόνο οι 17 ήταν για την κτηνοτροφία. Στο τελευταίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» για τους νέους αγρότες στην Αργολίδα, ο μικρότερος στην ηλικία είναι μόλις 25 ετών και η πλειονότητα είναι κάτω των 35. Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει και η γεωγραφική κατανομή των Νέων Αγροτών μέσα από την οποία φαίνεται ότι η πλειονότητά τους, σε ποσοστό 70%, προέρχεται από τον κάμπο ανάμεσα στο Άργος και το Ναύπλιο, ενώ ένα 20%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου, προέρχεται από διάφορα σημεία της Ορεινής Αργολίδας. Ελάχιστο είναι το ποσοστό των Νέων Αγροτών από την περιοχή της Ερμιονίδας.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι νεοεισερχόμενοι παίρνουν ψίχουλα»

Σύμφωνα με τον κ. Μπινιάρη, «για να υπάρχει συνέχεια στην παραγωγή, θα πρέπει να υπάρξει και στήριξη των νέων ανθρώπων που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, και δεν εννοώ αυτούς που έχουν στο ξεκίνημά τους την πατρική περιουσία. Από τις κρατήσεις που γίνονται τώρα, το 7% με 10% θα δοθεί τελικά σε νέους αγρότες; Αν δεν υπάρξει υποστήριξη, τότε στο μέλλον θα έχουμε στο σοβαρά προβλήματα. Παράλληλα, υπάρχει και άλλο ερώτημα που έχει σχέση με τις εξισωτικές αποζημιώσεις που τις παίρνουν αυτόματα οι Νέοι Αγρότες. Αν αληθεύει ότι το 80% είναι εκτός, αναρωτιέμαι ποιος θα μπει στον αγροτικό χώρο. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι νεοεισερχόμενοι παίρνουν ψίχουλα».