Νέοι Αγρότες: Ξεκινούν πληρωμές στις πρώτες περιφέρειες

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Γιώργου Ρούστα

Η «ΥΧ» πραγματοποίησε ρεπορτάζ στις περιφέρειες για να καταγράψει την εξέλιξη του προγράμματος των Νέων Αγροτών. Η εικόνα που έχει διαμορφωθεί είναι ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων η διαδικασία της β’ αξιολόγησης βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, γεγονός που σημαίνει ότι μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου αρκετές περιφέρειες θα είναι έτοιμες για ανάρτηση πινάκων με τη μοριοδότηση των αιτούντων.

Μόλις αυτό συμβεί, θα μεσολαβήσει ένα σύντομο διάστημα μέχρι να πραγματοποιηθούν οι πρώτες πληρωμές στους δικαιούχους, οι οποίες οριοθετούνται από το ΥΠΑΑΤ μεταξύ 20 και 30 Ιουνίου.

Στην τελική ευθεία οι τρεις μεγάλες περιφέρειες

Στην Κεντρική Μακεδονία, πάνω από το 75% των συνολικά 3.020 φακέλων έχει οριστικοποιηθεί μετά τη β’ αξιολόγηση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Κυριάκο Δογάνη, ο οποίος πρόσθεσε ότι η διαδικασία εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ιδίου, αλλά και του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Γιώργου Κεφαλά, το αργότερο μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι αξιολογήσεις. Στην Κρήτη, οι οριστικοποιήσεις έχουν ξεπεράσει το 70% σε σύνολο 2.599 φακέλων για τη β’ αξιολόγηση, σύμφωνα με τον διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης, Κωνσταντίνο Φωτάκη. Στόχος είναι η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου.

Μέχρι τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο στάδιο της αξιολόγησης για τους υποψήφιους προς ενίσχυση Νέους Αγρότες στη Δυτική Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα ήταν πολύ μεγάλο, καθώς οι αιτήσεις έφτασαν τις 2.244, φέροντας την εν λόγω περιφέρεια στην τρίτη θέση αριθμού αιτήσεων, μετά την Κεντρική Μακεδονία και την Κρήτη.

Όπως διευκρίνισε στην «ΥΧ» ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιφέρειας, Σταύρος Βέρας, «έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγηση για το 77% των υποβληθέντων φακέλων. Πάμε καλά. Έως τις 5 Ιουνίου, θεωρούμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση».

Έτοιμη για πληρωμές η Δυτική Μακεδονία, πλησιάζουν το 100% Αν. Μακεδονία – Θράκη και Στερεά

Την πρωτιά της ολοκλήρωσης της διαδικασίας αξιολόγησης των αιτήσεων διεκδικεί με αξιώσεις η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου υποβλήθηκαν 1.062 αιτήσεις. Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» η προϊστάμενη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Παρασκευή Λιόλιου, «από τα μέσα Μαΐου ολοκληρώθηκε η οριστικοποίηση του συνόλου των φακέλων της β’ αξιολόγησης στην περιφέρειά μας, πλην ελάχιστων περιπτώσεων που θα μας καθυστερήσουν λίγες ημέρες ακόμα μέχρι να αναρτηθούν οι πίνακες με τα αποτελέσματα. Ευελπιστούμε ότι έως την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει ετοιμότητα τόσο από εμάς όσο και από το ΥΠΑΑΤ για να αναρτηθούν οι πίνακες με τη μοριοδότηση των αιτούντων».

Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση βρίσκεται και η Στερεά Ελλάδα, όπως μας εξήγησε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής και Αλιευτικής Πολιτικής, Νικόλαος Φλώρος: «Έχουμε ολοκληρώσει τη β’ αξιολόγηση σε ποσοστό 95% επί του συνόλου των φακέλων.

Μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα, θα έχουν αξιολογηθεί και οι εναπομείνασες αιτήσεις». Σε πολύ προχωρημένο στάδιο βρίσκεται και η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΑΟ, Νικόλαο Κολάτσο: «Είμαστε στο 90%.

Πλέον μένουν κυρίως ορισμένες πιο σύνθετες περιπτώσεις ή κάποιοι φάκελοι με ελλιπή δικαιολογητικά. Σε λίγες ημέρες, θα έχουμε ολοκληρώσει τη β’ αξιολόγηση. Στη συνέχεια, θα βγει απόφαση της περιφέρειας και πίνακες με τρεις κατηγορίες αιτούντων: τους εγκριθέντες προς πληρωμή, τους εν δυνάμει δικαιούχους (επιλαχόντες) μέσα στους οποίους θα βρίσκονται και όσοι χρωστάνε δικαιολογητικά και τους απορριπτόμενους. Εκτιμώ ότι οι τελευταίοι δεν θα ξεπεράσουν τους 200».

Έμειναν πίσω Ήπειρος, Πελοπόννησος και Β. Αιγαίο

Πιο πίσω συγκριτικά με άλλες περιφέρειες βρίσκεται η Ήπειρος. Όπως μας ανέφερε στέλεχος από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, παρά το γεγονός ότι οι αιτήσεις που έγιναν δεν ξεπερνούν τις 750, προς το παρόν μόνον οι 150 αιτήσεις έχουν περάσει και η β’ αξιολόγηση. Ωστόσο, δεν υπάρχει ανησυχία και η εκτίμηση που μας δόθηκε είναι ότι οι υπόλοιπες αιτήσεις θα έχουν αξιολογηθεί και οριστικοποιηθεί έως τις 15 Ιουνίου.

Σε αρχικό στάδιο βρίσκεται η β΄ αξιολόγηση των φακέλων στην Πελοπόννησο, όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Ευστάθιος Αναστασόπουλος: «Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να έχουμε ολοκληρώσει τη β’ αξιολόγηση για το σύνολο των αιτήσεων έως τα μέσα Ιουνίου. Επιδίωξή μας είναι να εξασφαλιστούν πρόσθετοι πόροι, ώστε να επωφεληθούν από το πρόγραμμα όλοι οι παραγωγοί που πληρούν τις προϋποθέσεις», μας είπε.

Σε δηλώσεις του στην «ΥΧ», ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτης Κουφέλος, μας γνωστοποίησε τα εξής: «Η β΄ αξιολόγηση έχει ξεκινήσει, ενώ ολοκληρώνονται οι εκκρεμότητες των φακέλων της α’ αξιολόγησης. Το ποσό που έχει κατανεμηθεί για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι 25.109.573 ευρώ και υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν περίπου 660 νέοι αγρότες με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Πιέζουμε και προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις για αύξηση της χρηματοδότησης, προκειμένου να ενταχθούν όλοι οι αιτούντες».

Τα τρία βήματα μέχρι την πληρωμή

Τρία βήματα μεσολαβούν μέχρι να πληρωθούν οι δικαιούχοι του προγράμματος των Νέων Αγροτών την πρώτη δόση της ενίσχυσης. Μόλις η εκάστοτε περιφέρεια ολοκληρώσει τις αξιολογήσεις, τα στοιχεία θα αντληθούν από το ΥΠΑΑΤ μέσω του ΠΣΚΕ. Στη συνέχεια, η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ θα ενημερώσει τις περιφέρειες ποια κονδύλια θα είναι διαθέσιμα για την πληρωμή των δικαιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΑΑΤ έχει ανακοινώσει τη διάθεση πάνω από 104 επιπλέον εκατ. ευρώ, αυξάνοντας το ποσό της διαθέσιμης δημόσιας δαπάνης στα 524 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, για να πιστωθούν τα επιπλέον κονδύλια στις περιφέρειες, χρειάζεται μια απόφαση τροποποίησης της πρόσκλησης που, μέχρι στιγμής, δεν έχει δημοσιευτεί.

Μετά την ανάρτηση των πρώτων πινάκων, θα εκδοθεί απόφαση της κάθε περιφέρειας και θα δημιουργηθεί ξεχωριστή λίστα με τους δικαιούχους προς πληρωμή. Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την ανάρτηση των πινάκων με τη μοριοδότηση, θα ξεκινήσει η διαδικασία των ενστάσεων για την οποία οι περιφέρειες θα κρατήσουν κάβα ένα ποσοστό της δημόσιας δαπάνης που ανέρχεται περίπου στο 10%.

Ωστόσο, αξίζει να τονιστεί ότι οι πληρωμές του 70% της ενίσχυσης θα προχωρήσουν άμεσα, ανεξάρτητα από τη διαδικασία των ενστάσεων.

Στο δεύτερο μισό του Ιουνίου η προκαταβολή ενίσχυσης στη Θεσσαλία

«Μετά την πρώτη απόφαση ένταξης, το 70% της ενίσχυσης θα έχει καταβληθεί μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, εφόσον δεν προκύψουν τεχνικά ζητήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Μέχρι το τέλος Ιουνίου, θα υπάρξουν τα οριστικά αποτελέσματα των υποψηφίων», δήλωσε στην «ΥΧ» ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Απόστολος Μπίλλης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η περιφέρεια δεν θα περιμένει την εκδίκαση των ενστάσεων ή την κατάθεση επιπλέον δικαιολογητικών για να προχωρήσει στην πληρωμή των δικαιούχων της πρώτης απόφασης. Μέχρι στιγμής, πάνω από δύο στους τρεις φακέλους (66%), από τους συνολικά 1.968, έχουν περάσει τη β’ αξιολόγηση και έχουν οριστικοποιηθεί στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τα στοιχεία της περιφέρειας.