Νέοι Αγρότες: Πιέσεις για αύξηση του προϋπολογισμού και ένταξη των επιλαχόντων στο πρόγραμμα

Αυξάνονται οι φωνές που ζητούν την ένταξη των επιλαχόντων στο τρέχον πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, με τις πρώτες περιφέρειες να καλούν την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να εξετάσει το θέμα. Μετά τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος έκανε γνωστό ότι απέστειλε επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντας «ηθικά και ουσιαστικά άδικη» την μη ένταξη πολλών δικαιούχων αποκλειστικά και μόνο λόγω εξάντλησης της πίστωσης του εν λόγω προγράμματος, την ίδια οδό ακολούθησε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης.

Ο κ. Φαρμάκης, με επιστολή του προς τον κ. Γεωργαντά, ζητά την ένταξη όλων των επιλαχόντων Νέων Γεωργών. «Ευελπιστούμε στη θετική αντιμετώπιση του θέματος εκ μέρους του υπουργού, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν και οι υπόλοιποι Νέοι Γεωργοί που πληρούν τα κριτήρια του εν λόγω προγράμματος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μιλώντας με αριθμούς, οι επιλαχόντες που πληρούν τα κριτήρια αλλά δεν κρίνονται δικαιούχοι λόγω προϋπολογισμού ανέρχονται σε 444 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και σε 303 στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, νωρίτερα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, είχε αποκαλύψει πως «προκειμένου και οι επιλαχόντες που δικαιούνται επιδότηση να μη μείνουν εκτός προγράμματος, έχουμε ήδη κάνει τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να εγκριθούν οι απαιτούμενες επιπλέον πιστώσεις».

Πληρωμές

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώνεται η πίστωση των χρημάτων της πρώτης δόσης για τους δικαιούχους Νέους Γεωργούς των 8 περιφερειών, με την πληρωμή ύψους 190.256.350 ευρώ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 5 Αυγούστου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε 7.223 δικαιούχους. Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι των άλλων πέντε περιφερειών θα πρέπει να περιμένουν προς τα τέλη Αυγούστου ή και αρχές Σεπτεμβρίου για να λάβουν την πρώτη δόση των ενισχύσεών τους.