Νέος γύρος συζητήσεων για μέτρα ενίσχυσης των παραγωγών στο Συμβούλιο Υπουργών στις Βρυξέλλες

✱ Επισιτιστική ασφάλεια, κόστος εισροών και βοσκοτόπια στην ατζέντα ✱ Μονόδρομος η γεωργία ακριβείας και η χρήση νέων τεχνολογιών στην παραγωγή, λένε οι υπουργοί

Στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας στις 26 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες είναι στραμμένο το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων παραγωγών, που αναμένουν τις επόμενες κινήσεις της ΕΕ για μέτρα που θα τους ανακουφίσουν από το υψηλό κόστος παραγωγής και, δη, από τις αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων.

Την ίδια ώρα, Κομισιόν και Συμβούλιο καλούνται να επεξεργαστούν και άλλες πτυχές της γεωργικής πολιτικής, με δεδομένο ότι ακόμα εκκρεμεί η έγκριση των υπόλοιπων Στρατηγικών Σχεδίων –μεταξύ αυτών και της Ελλάδας–, αλλά και μία σειρά ζητημάτων που ακουμπάνε στις περιβαλλοντικές φιλοδοξίες της Ένωσης.

Γεωργία ακριβείας-καινοτομία

Μία γεύση, πάντως, από τις προτεραιότητες που θέτει η ΕΕ δόθηκε πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο των εργασιών του άτυπου Συμβουλίου στην Πράγα.

Εκεί, επισημάνθηκε και μάλιστα σε κάθε ευκαιρία, η σημασία της χρήσης των νέων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα, της γεωργίας ακριβείας και άλλων καινοτόμων λύσεων, που μακροπρόθεσμα θα αποτελέσουν τα πιο ισχυρά εργαλεία των Ευρωπαίων παραγωγών για την καλύτερη διαχείριση των καλλιεργειών τους, για τη μείωση της χρήσης εισροών, άρα και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η ΕΕ πρέπει να ενεργήσει άμεσα και με συντονισμένο τρόπο για να μεγιστοποιήσει τη βιωσιμότητα στη γεωργική παραγωγή και να επιταχύνει τη χρήση σύγχρονων τεχνικών στον πρωτογενή τομέα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας και η κλιματική αλλαγή έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και στις τιμές των τροφίμων παραδέχονται Κομισιόν και Συμβούλιο.

Στο πλαίσιο του άτυπου Συμβουλίου, οι υπουργοί συζήτησαν κυρίως τους τρόπους για επάρκεια στην παραγωγή και στη διανομή τροφίμων στις πιο ευάλωτες χώρες, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα. Μία από τις κύριες λύσεις, όπως υπογράμμισαν, είναι η αξιοποίηση της καινοτομίας, της έρευνας και των σύγχρονων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας ακριβείας, για περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων, διατηρώντας παράλληλα την απαραίτητη παραγωγικότητα.

«Αν και υπάρχει αρκετό φαγητό στην ΕΕ, η πανδημία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν βαθύνει την επισιτιστική κρίση στον κόσμο. Έχουμε μια μεγάλη πρόκληση να αντιμετωπίσουμε ως Ένωση. Να αυξήσουμε με βιώσιμο τρόπο τη γεωργική παραγωγή, να μειώσουμε τη σπατάλη τροφίμων και να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος θα έχει πρόσβαση σε ποιοτικά τρόφιμα. Ίσως είναι καιρός να επανεξετάσουμε ορισμένες παραδοσιακές προσεγγίσεις στην παραγωγή υπέρ των νέων σύγχρονων τεχνικών», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Τσεχίας και πρόεδρος του Συμβουλίου, Zdenek Nekula.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, ο επίτροπος Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, η Κομισιόν αναμένεται να καταθέσει τις προτάσεις της για νέο νομοθετικό πλαίσιο, που θα αφορά την αναπαραγωγή των φυτών.

Ο ίδιος, πάντως, παραδέχτηκε ότι το θέμα της επισιτιστικής ασφάλειας θα απασχολήσει και τα επόμενα χρόνια τη δημόσια συζήτηση, με τους υπουργούς να συμφωνούν ότι η ΕΕ πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή και στενή συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα. Και, όπως είναι αναμενόμενο, πρόκειται για το βασικό θέμα του Συμβουλίου που θα διεξαχθεί στις 26 Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, στις Βρυξέλλες έχει κληθεί να παρευρεθεί και ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας, Mykola Solsky, καθώς στο τραπέζι των συζητήσεων θα είναι και η κατάσταση της γεωργίας στην Ουκρανία και η υλοποίηση των οδών μεταφοράς προϊόντων προς τα ευρωπαϊκά εδάφη.

Άλλα θέματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος οι υπουργοί θα συζητήσουν τους ισχύοντες κανόνες επισήμανσης των τροφίμων στην Ένωση και την ανάγκη για πιθανή βελτίωση, ενώ τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούν, μεταξύ άλλων:

✱ Την πρόταση οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές και τις επιπτώσεις στον γεωργικό τομέα.

✱ Τη μόνιμη διατήρηση των βοσκότοπων που σχετίζονται με το πρότυπο GAEC 1.

✱ Τα προσωρινά μέτρα κρατικής βοήθειας λόγω του πολέμου.

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πολωνία κάλεσε τα κράτη-μέλη να συνυπογράψουν την πρότασή της προς την Κομισιόν για συμπληρωματική και βελτιωμένη εκτίμηση επιπτώσεων που συνοδεύει την πρόταση για την αειφόρο χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, καθώς, όπως εξηγεί, η εκτίμηση επιπτώσεων που παρουσιάστηκε στην επιτροπή Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου στις 31 Αυγούστου δεν λαμβάνει υπόψη της τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του άτυπου Συμβουλίου που πλαισιώθηκε και με επισκέψεις των υπουργών σε καινοτόμες εκμεταλλεύσεις της Τσεχίας, βρήκε την ευκαιρία και ο Γερμανός υπουργός Cem Οzdemir να εκφράσει τις αντιρρήσεις του στον επίτροπο για την εν λόγω πρόταση/οδηγία.