Ο νερόμυλος του Αγίου Γερμανού στις Πρέσπες

εξετάζεται και το ενδεχόμενο της συστηματικής χρήσης του ώστε να μπορεί κάποιος να αλέθει και να έχει αλεύρι από το νερόμυλο του Αγίου Γερμανού, αλλά και να πλένει τις φλοκάτες και υφαντά με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές.
Ένα μοναδικό παραδοσιακό μνημείο προβιομηχανικής κληρονομιάς, σύμβολο του πολιτισμού της περιοχής αλλά και σημείο αναφοράς περιβαλλοντικής διατήρησης αποτελεί ο νερόμυλος του Αγίου Γερμανού Πρεσπών.

Ο νερόμυλος κτίσθηκε το 1930 και οι χρήσεις του ήταν για το άλεσμα των σιτηρών, το πλύσιμο των υφασμάτων και το «φούσκωμα» των υφαντών (μαντάνι). Στον Άγιο Γερμανό υπήρχαν παλαιότερα 9 νερόμυλοι, ενώ στην ευρύτερη περιοχή της διασυνοριακής Πρέσπας περίπου 20. Ήταν πολλοί σημαντικοί για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας αλλά και διαβίωσης των κατοίκων, αφού συνέδεε τις ανθρώπινες ανάγκες με τη φύση και τον υδροδότη ποταμό, τον Άγιο Γερμανό, όπως τονίζει η υπεύθυνη επικοινωνίας της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών Μάχη Σολάκη.

neromilos-prespesΤη δεκαετία του 1960, το κτίριο περιήλθε στην κυριότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ από τα τέλη του 1990 έγιναν προσπάθειες συντήρησής του από την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και κατοίκους της περιοχής. Η πλήρης αποκατάσταση του αγροτουριστικού κτιρίου έγινε το 2015, με δωρεά των Ιδρυμάτων Σταύρος Νιάρχος και Α.Γ. Λεβέντη και αποτελεί από τα ελάχιστα μνημεία στην Ελλάδα που έχουν βραβευθεί για την αποκατάστασή τους.

Έτσι, σήμερα ο νερόμυλος εκτός από επισκέψιμος, δωρεάν, είναι και πλήρως λειτουργικός. Στα μελλοντικά σχέδια για την αξιοποίηση του νερόμυλου εξετάζεται και το ενδεχόμενο της συστηματικής χρήσης του ώστε να μπορεί κάποιος να αλέθει και να έχει αλεύρι από το νερόμυλο του Αγίου Γερμανού, αλλά και να πλένει τις φλοκάτες και υφαντά με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές.