Νίκος Δημητρίου: Καθετοποίηση παραγωγής, διεθνής δικτύωση και συμβουλευτική το τρίπτυχο της επιτυχίας

Συμβουλευτική, επιμορφωτικά ταξίδια και ανταλλαγή απόψεων με αγρότες του εξωτερικού είναι οι πηγές γνώσης και εξέλιξης για έναν 30χρονο αγρότη τρίτης γενιάς από την Επισκοπή Νάουσας. Ο Νίκος Δημητρίου καλλιεργεί ελιές, ροδάκινα, ακτινίδια, κεράσια, βερίκοκα και οινοποιήσιμα αμπέλια και πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε την παραγωγή δικών του μαρμελάδων με την επωνυμία «Dimitriou Family Fruits».

«Προέρχομαι από αγροτική οικογένεια και αν και έχω σπουδάσει και έχω εργαστεί ως μηχανικός αυτοκινήτων, με κέρδισε το αγροτικό επάγγελμα και γι’ αυτό εντάχθηκα ως νέος αγρότης το 2014», εξηγεί στην «ΥΧ» ο Νίκος, ο οποίος επίσης δεν ήθελε να αφήσει ανεκμετάλλευτη την οικογενειακή αγροτική επιχείρηση που δημιούργησαν οι δύο προηγούμενες γενιές.

Συμβουλευτική

Ο Νίκος έχει αντλήσει γνώσεις από τις δύο προηγούμενες γενιές, τον παππού και τον πατέρα του. Ωστόσο, θέλοντας να εφαρμόσει και καινούργιες πρακτικές, συνεργάζεται με ανθρώπους που μπορούν να τον βοηθήσουν. Έτσι, λοιπόν, σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή και το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Rutgers, μέσω του προγράμματος Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά, η αγροτική εκμετάλλευση του Νίκου παρακολουθείται από γεωπόνους.

«Έρχονται γεωπόνοι στο κτήμα και πραγματοποιούν πειράματα και εργασίες, ενώ εφαρμόζουν και νέες τεχνικές για να διαπιστώσουν πώς αποδίδουν και να μεταφέρουν αυτά τα αποτελέσματα στους φοιτητές της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Μέσω των πρακτικών αυτών μας βοηθούν και εμάς να ακολουθήσουμε ό,τι είναι καλύτερο για τις καλλιέργειές μας».

Ανταλλαγή απόψεων και μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους αγρότες για τη δημιουργία ομάδων με κοινά ενδιαφέροντα και η ανταλλαγή απόψεων έχει χαρακτηριστεί και από φορείς καινοτομίας, όπως η EIP-AGRI, ως μία καλή πρακτική για την εξέλιξη των αγροτών και τη διάδοση της καινοτομίας.

Την παραπάνω πρακτική εφαρμόζει και ο Νίκος, καθώς συμμετέχει σε μία ομάδα αγροτών που έχει συσταθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών. «Συμμετέχω σε μία κλειστή ομάδα παραγωγών από όλο τον κόσμο, δηλαδή συμμετέχουν σε αυτήν αγρότες από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία.

Έχει δημιουργηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσω αυτής ανταλλάσσουμε απόψεις και γνώσεις για το πώς να διαχειριστούμε τις καλλιέργειες», εξηγεί ο Νίκος.

Εκτός από τα παραπάνω, ο 30χρονος αγρότης επισκέπτεται κάθε χρόνο την Ιταλία για να γνωρίσει καινοτόμες πρακτικές μέσω των αγροτικών ινστιτούτων που δραστηριοποιούνται εκεί. Την περίοδο αυτή, ο Νίκος είναι σε αναζήτηση του κατάλληλου λογισμικού που θα του επιτρέψει να θέσει σε εφαρμογή το drone που διαθέτει, έτσι ώστε να κάνει πιο εύκολα τη δουλειά του.

Μεταποίηση

Ο συνδυασμός ακτινιδίου, ροδάκινου και κερασιού μετατράπηκε από τον Νίκο σε μαρμελάδα. «Θέλοντας να κάνω κάτι διαφορετικό συνδύασα τα τρία αυτά φρούτα σε ένα προϊόν και το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό και γευστικό. Ξεκίνησα τη μεταποίηση σε μορφή οικοτεχνίας πριν από δύο χρόνια, θέλοντας να δώσω υπεραξία στο προϊόν μου. Για τη δημιουργία των μαρμελάδων, χρησιμοποιώ φρούτα πρώτης διαλογής και όχι δεύτερης ή τρίτης», εξηγεί ο 30χρονος αγρότης. Σήμερα, ο Νίκος προμηθεύει καταστήματα ντελικατέσσεν με τις μαρμελάδες του, ενώ τα φρούτα του ταξιδεύουν με την επωνυμία του στην κεντρική λαχαναγορά στην Αθήνα και στη Βουλγαρία.

Δυσκολίες

Ο ίδιος επισημαίνει ότι μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες για τους νέους αγρότες, όπως ο ίδιος, είναι ότι δεν δίνονται εύκολα ευκαιρίες να εξελίξει κάποιος τη μονάδα του. «Δυστυχώς, η τιμή παραγωγού είναι χαμηλή και αυτό δεν αφήνει περιθώρια να επενδύσει ένας αγρότης στη μονάδα του. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εμείς είναι να μειώσουμε το κοστολόγιο για να έχουμε μεγαλύτερο κέρδος και να επενδύσουμε πίσω στις καλλιέργειες», επισημαίνει ο Νίκος.

Επόμενα σχέδια

Στα μελλοντικά σχέδια του 30χρονου αγρότη είναι να αναπτύξει του κωδικούς του μέσω της επεξεργασίας των προϊόντων του, αλλά και να επενδύσει σε καλλιέργειες που έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής όταν συγκομιστούν, όπως το ακτινίδιο. «Αυτό σε βοηθά να διαχειριστείς τα προϊόντα σου πιο εύκολα και να αποφύγεις τυχόν προβλήματα από τη μη διάθεσή τους», καταλήγει ο Νίκος.