Νίκος Νομικός: Ασπίδα κατά της νοθείας η ιδιαίτερη γεύση της φάβας Σχοινούσας

Μαρτυράει τον τόπο καταγωγής της μέσω της γεύσης της και των έντονων χαρακτηριστικών της, που αναδύουν τα αρώματα του τοπικού και σπάνιου οσπρίου από το οποίο προέρχεται, το «κατσούνι», που διασώθηκε από τους παππούδες του νησιού.
Η φάβα Σχοινούσας, ένα προϊόν με μακρά ιστορία στην πορεία του νησιού, έχει αρχίσει να γίνεται γνωστή τα τελευταία χρόνια κυρίως για την ποιότητά της, αλλά και μέσω των προσπαθειών των αγροτών και των κατοίκων του νησιού.
Ο Νίκος Νομικός ανήκει σε μία από τις αγροτικές οικογένειες, στις οποίες η καλλιέργεια της φάβας περνάει από γενιά σε γενιά, έχοντας καταφέρει σήμερα να έχουν μία από τις μεγαλύτερες καλλιέργειες και παραγωγές του τόπου.
Με την επωνυμία «8 Αδέρφια», η οικογένεια τυποποιεί το προϊόν σε τέσσερις διαφορετικές χειροποίητες συσκευασίες, αποτυπώνοντας και με αυτόν τον τρόπο το μεράκι που έχουν για όλα τα στάδια παραγωγής του τοπικού προϊόντος.
«Η ενασχόληση της οικογένειάς μου με την καλλιέργεια της φάβας πάει πέντε γενιές πίσω. Ο παππούς μου όργωνε το μισό νησί, όπως και ο πατέρας μου. Το ίδιο κάνουμε τώρα πια εγώ και ο αδερφός μου, καλλιεργώντας σήμερα 250 στρέμματα», εξηγεί στην «ΥΧ».
Ένα δύσκολο προϊόν
Όσο αυθεντική είναι η γεύση της, άλλο τόσο δύσκολη είναι η παραγωγή της, καθώς το φυτό είναι αρκετά ευαίσθητο και όλη η διαδικασία πρέπει να γίνει με το χέρι.
Όπως εξηγεί ο Νίκος, «η φάβα Σχοινούσας είναι μία δύσκολη και ευαίσθητη καλλιέργεια, καθώς όλα γίνονται με το χέρι, ειδικά η συγκομιδή. Επίσης, για να πάρουμε το μέγιστο της παραγωγής πρέπει να βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες. Παίζει, δηλαδή, πολύ σημαντικό ρόλο η βροχή. Το προϊόν έχει ανάγκη από νερό τη στιγμή που έχει ανθίσει, που έχει δέσει τον καρπό. Χρειάζεται να βρέξει μία φορά τον Μάρτιο και μία τον Απρίλιο. Φέτος, λόγω των καιρικών συνθηκών, η παραγωγή είναι μικρότερη από ό,τι περιμέναμε».
Το δυνατό χαρτί της γεύσης
Η έντονη γεύση της αποτελεί έναν φυσικό μηχανισμό κατά της νόθευσής της, αλλά και το δυνατό της χαρτί για την προώθησή της. «Αν προσπαθήσει κάποιος να νοθεύσει τη φάβα Σχοινούσας με Τουρκίας ή Σαντορίνης, θα φανεί απευθείας στη γεύση. Έχει ιδιαίτερη γεύση, πολύ πιο έντονη από τις υπόλοιπες, και αυτό είναι κάτι σταθερό που δεν αλλάζει. Η ποιότητά της τη βοηθά να προχωρά από μόνη της ως προϊόν, καθώς όταν το δοκιμάσει κάποιος, μετά το αναζητά και αναγνωρίζει τη γεύση του», εξηγεί ο Νίκος.
Σύνδεση με τον αγροτουρισμό
Ενέργειες του τοπικού συλλόγου, των παραγωγών, αλλά και των καταστημάτων του νησιού βοηθούν στην προώθηση της φάβας Σχοινούσας και της σύνδεσής της με το νησί.
«Πριν από τον κορωνοϊό, είχε ξεκινήσει μία γιορτή φάβας που γινόταν κάθε χρόνο στις αρχές Ιουλίου, με στόχο να φέρουμε κόσμο στο νησί, να δοκιμάσει το προϊόν και να συνδεθεί με τον τουρισμό. Επίσης, η Ένωση Νάξου βοηθάει και τα προϊόντα της Σχοινούσας, μέσα από τα φεστιβάλ που πραγματοποιεί. Καλεί, εκτός των άλλων, και δημοσιογράφους στο νησί και προσπαθεί να διαφημίσει το προϊόν», εξηγεί ο ίδιος.
Προώθηση σε καταστήματαΕκτός από την προώθησή της σε τοπικά καταστήματα, αλλά και σε εστιατόρια του νησιού, η φάβα ταξιδεύει και στην Αθήνα, σε καταστήματα κυρίως delicatessen, ενώ εστιατόρια της πρωτεύουσας την έχουν συμπεριλάβει στο μενού τους. Όπως αναφέρει ο Νίκος, «το προϊόν γίνεται γνωστό από τα τοπικά μαγαζιά, καθώς όλοι την προωθούν για να τη δοκιμάσουν οι τουρίστες. Τώρα πια οι περισσότεροι την ξέρουν ως προϊόν, την τελευταία δηλαδή δεκαπενταετία έχει γίνει γνωστή. Πιο πριν ήξεραν τη φάβα Σαντορίνης, όχι τη φάβα Σχοινούσας. Εκτός από το νησί, τόσο εμείς, όσο και άλλοι συνάδελφοι που την καλλιεργούν, γύρω στα 12-13 άτομα, την προωθούμε και στην Αθήνα σε delicatessen καταστήματα, αλλά και σε πολλά εστιατόρια». |