Νίκος Παπαναστάσης: «Οι αγροτοπαραγωγοί πρέπει να σηκώσουν το μπόι τους απέναντι στους αντιπάλους τους»

Αντισυνταγματάρχης ε.α., υποψήφιος βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ

Οι αθέμιτες εμπορικές πρακτικές κυριαρχούν σε αρκετούς υποκλάδους της αγροδιατροφής. Ποια μέτρα εκτιμάτε ότι πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπισή τους;

Το βασικό ζήτημα το οποίο δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής είναι η «νόμιμη» κλοπή του μόχθου όσων ζουν από την εργασία τους. Η ισοπέδωση των τιμών των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, που οδηγεί χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους αγροτοπαραγωγούς στο να μην μπορούν να επιβιώσουν, έχει τη βασική αιτία του στο ότι μια χούφτα μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων, έχοντας τον έλεγχο της παραγωγής και της εμπορίας, θησαυρίζουν, εξασφαλίζοντας από τους αγροτοκτηνοτρόφους πάμφθηνες πρώτες ύλες. Έτσι, ενώ ο πλούτος που παράγεται είναι τεράστιος, δεν κατευθύνεται στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά γίνεται «καύσιμο» για την ισχυροποίηση των καπιταλιστικών ομίλων στον παγκόσμιο και διεθνή ανταγωνισμό.

Σε αυτό το έδαφος, το νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώνεται από τις κυβερνήσεις διαχρονικά, με βάση τις κατευθύνσεις που συναποφασίζονται σε επίπεδο ΕΕ, αν και στα λόγια προωθείται για να καταπολεμήσει δήθεν τις «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές», υπηρετεί την ενίσχυση της θέσης των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων.

Άρα μιλάμε για μια κοροϊδία και έναν εμπαιγμό, που στηρίζουν μια τεράστια εκμετάλλευση. Για αυτό, το βασικό μέτρο που πρέπει να πάρουν οι αυτοαπασχολούμενοι αγροτοπαραγωγοί, συνολικά οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της Ελλάδας, είναι να σηκώσουν συνολικά το μπόι τους απέναντι στους αντιπάλους τους, που είναι η ΕΕ, τα μονοπώλια, οι κυβερνήσεις και τα κόμματα που τα στηρίζουν. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την ενίσχυση του ΚΚΕ, του μοναδικού κόμματος που παλεύει για την ανατροπή αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος.

 

Πώς αξιολογείτε την καθυστέρηση που υπάρχει στο θέμα των γεωργικών συμβουλών και τι προτείνετε να γίνει για να δοθεί αυτό το πολύτιμο εργαλείο στους αγρότες μας;

Το μέτρο των γεωργικών συμβούλων αποτελεί υπομέτρο του τρέχοντος ΠΑΑ, με τριπλή κατεύθυνση:

1. Την προώθηση των στόχων της ΚΑΠ, καθώς το περιεχόμενο της γεωργικής συμβουλής συνδέεται αποκλειστικά με αυτούς τους στόχους.

2. Την ενίσχυση ιδιωτικοποίησης των κρατικών γεωτεχνικών υπηρεσιών, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια έπαιζαν τον ρόλο του συμβούλου των φτωχότερων κυρίως στρωμάτων της αγροτιάς και σήμερα, λόγω κυβερνητικής αυτής πολιτικής με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση, έχουν βρεθεί σε δραματική κατάσταση.

3. Την περαιτέρω αποσύνδεση του γεωτεχνικού πτυχίου από την άσκηση του επαγγέλματος, καθώς ο γεωπόνος για να γίνει γεωργικός σύμβουλος δεν αρκεί να έχει πτυχίο, αλλά θα πρέπει να περάσει επιπλέον εκπαίδευση και να «πιστοποιηθεί».

Οι ατομικοί αγροτοπαραγωγοί που πλήττονται από την ΚΑΠ δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από το συγκεκριμένο μέτρο, που εξυπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη στην αγροτική παραγωγή. Το ίδιο και οι απόφοιτοι των γεωτεχνικών σχολών, των οποίων το πτυχίο υποβαθμίζεται. Σήμερα, είναι αναγκαία η διεκδίκηση της στελέχωσης του συνόλου των γεωτεχνικών υπηρεσιών (ΔΑΟΚ, ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ, ΕΦΕΤ) με όλο το απαραίτητο προσωπικό και με μόνιμες σχέσεις εργασίας.

 

Σε ποιες βάσεις θεωρείτε ότι πρέπει να στηριχθεί το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας, το οποίο καλούνται τα κράτη-μέλη να υποβάλουν στην Κομισιόν, ενόψει της νέας ΚΑΠ;

Η νέα ΚΑΠ 2021-2027 προβλέπει την κατάρτιση από κάθε κράτος του λεγόμενου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου, το οποίο θα αξιολογείται και θα εγκρίνεται από την Κομισιόν, που επιπλέον θα ελέγχει την εφαρμογή του και την προσέγγιση των στόχων που έχουν τεθεί.

Το βασικό ζήτημα που έρχεται να προωθήσει η νέα ΚΑΠ είναι η βελτίωση της κατακερματισμένης διάρθρωσης της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής στην ΕΕ. Αυτό συνεπάγεται την ενίσχυση της πολιτικής συγκέντρωσης παραγωγής και γης, η οποία εφαρμόστηκε και από τις προηγούμενες ΚΑΠ, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση των αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων τόσο στη χώρα μας, όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Η επίκληση της ανάγκης ενίσχυσης της «βιωσιμότητας» των μικρομεσαίων εκμεταλλεύσεων, που γίνεται τόσο από τα επίσημα κείμενα της ΕΕ, όσο και από διάφορα κυβερνητικά στελέχη, δεν αφορά στην επιβίωση των ατομικών αγροτοπαραγωγών, αλλά στο καλύτερο ξεζούμισμά τους, για την εξασφάλιση των προϊόντων που αυτοί παράγουν σε ακόμα χαμηλότερες τιμές, προς όφελος της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων της μεταποίησης και της εμπορίας που αντλούν υπερκέρδη από την εκμετάλλευσή τους.

Αυτές είναι οι βάσεις στις οποίες θα στηριχθεί το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, είτε με κυβέρνηση ΝΔ, είτε με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που αποκαλύπτει τον πραγματικό χαρακτήρα της ΚΑΠ και συγκρούεται με αυτή, για αυτό η ενίσχυσή του αποτελεί μονόδρομο για την υπεράσπιση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων από το ξεκλήρισμα και για το άνοιγμα του δρόμου για μια διαφορετική οργάνωση της οικονομίας και κοινωνίας, της εργατικής εξουσίας, που θα εξασφαλίσει την κοινωνικοποιημένη αγροτική παραγωγή και μια ζωή που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες και των αγροτών, απέναντι στην ΚΑΠ, την ΕΕ τους μονοπωλιακούς ομίλους, τους μεγαλεμπόρους και τραπεζίτες το κράτος και τις κυβερνήσεις τους.

 

Πώς θεωρείτε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το φλέγον ζήτημα των «κόκκινων» δανείων αγροτών;

Η υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά, με τη ληστρική φορολόγηση, την υπέρογκη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και κάθε είδους χαράτσια, έχει ως συνέπεια ένα μεγάλο ποσοστό του ετήσιου αγροτικού εισοδήματος να πηγαίνει στον κρατικό κορβανά.

Αυτή είναι η αιτία που δημιουργήθηκαν και αυξάνονται οι οφειλές, επειδή οι αγρότες αδυνατούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Στόχος των διάφορων «ρυθμίσεων» για τα κόκκινα δάνεια είναι κράτος και τράπεζες να εισπράξουν όσα μπορέσουν, να διευκολυνθεί η συγκέντρωση γης και κατοικίας με τους πλειστηριασμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη, τις κατασχέσεις χωραφιών, σπιτιών κ.λπ., που απέκτησαν με τον ιδρώτα τους οι αγροτοκτηνοτρόφοι.

Η απάντηση των αγροτοπαραγωγών, που απειλούνται να χάσουν τις περιουσίες τους, είναι η οργάνωσή τους σε αγροτικούς συλλόγους, η ενίσχυση του συλλογικού αγώνα τους με το διεκδικητικό πλαίσιο του ριζοσπαστικού αγροτικού κινήματος, που εκφράζεται μέσω της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, που θα δώσει δύναμη στις διεκδικήσεις τους.