Νίκος Σακκάς, Δήμαρχος Τρικκαίων: «Προωθούμε ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο για έναν ανθεκτικό και καινοτόμο δήμο»

«Στόχος μας οι πολίτες να ζουν στην πόλη και στα χωριά με βελτιωμένη καθημερινότητα, με υποδομές αναγκαίες και ολοκληρωμένες, με έργα ουσίας»
01/07/2025
10'+ διάβασμα
nikos-sakkas-dimarchos-trikkaion-proothoume-olokliromeno-stratigiko-plano-gia-enan-anthektiko-kai-kainotomo-dimo-356768

Με βασικό άξονα το τρίπτυχο «άνθρωπος – περιβάλλον – ποιότητα ζωής», ο δήμαρχος Τρικκαίων, Νίκος Σακκάς, μιλώντας στην «ΥΧ», αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο, που προωθεί η δημοτική αρχή, το οποίο αξιοποιεί την τεχνολογία, την κοινωνική συμμετοχή και τις «πράσινες» πολιτικές για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Από τα σημαντικά έργα υποδομής και πολιτισμού, μέχρι τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη συμμετοχή στα ευρωπαϊκά προγράμματα για την κλιματική ουδετερότητα, τα Τρίκαλα, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος, θέτουν τις βάσεις για μια ανθεκτική και καινοτόμο πόλη του μέλλοντος.

Ερωτηθείς για τον αγροτικό τομέα, ο δήμαρχος Τρικκαίων υπογράμμισε πως η δημοτική αρχή δίνει έμφαση στη στήριξη της υπαίθρου μέσω έργων αγροτικής οδοποιίας, αντιπλημμυρικής προστασίας και διατήρησης της ζωής στα χωριά, αναγνωρίζοντας, όπως τόνισε, τη ζωτική σημασία του πρωτογενούς τομέα για την τοπική οικονομία.

Ποιοι είναι οι άξονες του σχεδιασμού σας για τα έργα υποδομής που θα «τρέξουν» τα επόμενα χρόνια;

Ο Δήμος Τρικκαίων σχεδιάζει έργα και δράσεις με βάση το τρίπτυχο «άνθρωπος, περιβάλλον, ποιότητα ζωής». Στόχος μας, οι πολίτες να ζουν στην πόλη και στα χωριά με βελτιωμένη καθημερινότητα, με υποδομές αναγκαίες και ολοκληρωμένες, με έργα ουσίας.

Πρώτο στη σειρά, το εμβληματικό restart mAI city, το Στρατηγικό Πλάνο Έξυπνης Πόλης, με προϋπολογισμό σχεδόν 7.000.000 ευρώ, που θέτει όλα τα σύγχρονα συστήματα και τη μοντέρνα φιλοσοφία για μια έξυπνη πόλη, στην υπηρεσία των πολιτών και του δήμου.

Ουσιαστικά, πλέον, περνάμε στη φάση εξειδίκευσης και χρήσης συστημάτων τεχνολογίας, μετά τη χρήσιμη για τον δήμο μας πρώτη φάση, κατά την οποία δοκιμάσαμε τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις προτεραιότητες της τεχνολογίας για τον Τρικαλινό πολίτη. Και συνεχίζουμε, με όσα έργα ολοκληρώνονται πολύ σύντομα:

  • Έργα για το περιβάλλον, την υγεία και τη διαχείριση απορριμμάτων, με:
  1. Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων.
  2. «Πράσινο Σημείο».
  3. Αντικατάσταση όλων των σωλήνων ύδρευσης σε όλη την πόλη.
  • Έργα για την προστασία των πολιτών και των περιουσιών τους, με:
  1. Αντιπλημμυρικά έργα.
  2. Δίκτυα ομβρίων και ακαθάρτων.
  3. Καθαρισμούς καναλιών.
  4. Καθαρισμούς φρεατίων.
  • Έργα για την ποιότητα ζωής, με ολοκλήρωση:
  1. Της ανάπλασης στις όχθες του Ληθαίου, με χώρο για πεζούς και ποδήλατα.
  2. Του μεγάλου δικτύου ποδηλατόδρομων, που θα φτάνει σε λίγους μήνες τα 20 χλμ.
  3. Της νέας μορφής της κεντρικής πλατείας.
  4. Του Skate Park.
  5. Του πάρκου Χλωρίδας και Πανίδας.
  6. Της νότιας εισόδου της πόλης.
  • Έργα για τον πολιτισμό, με ολοκλήρωση:
  1. Του Μουσείου Τεχνολογίας.
  2. Της νέας Δημοτικής Πινακοθήκης.
  3. Του εξοπλισμού για το Σπίτι Τρικαλινών Καλλιτεχνών.
  4. Του Μουσείου Ασκληπιού.
  5. Του χώρου πολιτισμού στην «Οικία Τζάνα».
  6. Του νέου χώρου Μουσικής και Πολιτισμού.

Επίσης, εγκρίθηκαν άλλα εννέα έργα στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης 2 (ΣΒΑΑ ΙΙ):

  1. Ανάπλαση Παρόχθιας Ζώνης Αγιαμονιώτη Ποταμού (πέντε διαφορετικά έργα).
  2. Ενίσχυση της λειτουργίας του Οργανισμού Προβολής & Προώθησης της Περιοχής.
  3. Ίδρυση και λειτουργία Δομής Στήριξης της Επιχειρηματικότητας (Θερμοκοιτίδα & Επιταχυντής Νεοφυών & Υφιστάμενων Επιχειρήσεων) SPOROS Business LAB, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 18.000.000 ευρώ.

Κατανοείτε ότι δεν μένουμε σε όσα έχουμε ήδη εντάξει και ολοκληρώνουμε, αλλά σχεδιάζουμε με βάση μια ανθεκτική πόλη, μια πόλη «πράσινη», για κάθε πολίτη. Διότι, υπενθυμίζω ότι οι κοινωνικές μας δομές λειτουργούν με βάση ένα πρότυπο καθετοποιημένης δομής, στο κέντρο των Κοινωνικών Δομών: Κοινωνικό Εστιατόριο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κέντρο Ένταξης Μεταναστών, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Αστέγων, Κέντρο Κοινότητας, καθώς και Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Σε συνδυασμό με τις αναβαθμισμένες υπηρεσίες πρόνοιας και κοινωνικής μέριμνας, φροντίζουμε να διατηρούμε το δίχτυ ασφάλειας για όλους, καλύπτοντας κοινωνικές ανάγκες, πάντα σε συνεργασία με την κοινωνία, τους φορείς της και τοπικές επιχειρήσεις.

Ο Δήμος Τρικκαίων συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία για τις 100 κλιματικά ουδέτερες ευρωπαϊκές πόλεις. Ποια είναι τα οφέλη για τον τόπο σας μέσα από το εν λόγω πρόγραμμα;

Το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό, όχι γιατί είμαστε από τις πρώτες πόλεις που ενταχθήκαμε και λάβαμε το Mission Lebel, αλλά για δύο σημαντικούς ακόμη λόγους. Ο πρώτος ότι η διαδικασία ένταξης συμπεριέλαβε απαντήσεις μαθητών και μαθητριών σε σχετικό ερωτηματολόγιο. Καταλαβαίνετε ότι θελήσαμε να απευθυνθούμε σε αυτούς, από τους οποίους δανειζόμαστε το περιβάλλον, στη νέα γενιά.

Ο δεύτερος ότι μαζί με τις άλλες πέντε ελληνικές και τη μία κυπριακή πόλη που μετέχουν στην ευρωπαϊκή αυτή αποστολή, ιδρύσαμε την CLIMANET. Έναν κοινό φορέα που θέτει στόχους, διεκδικεί και πρωτοστατεί στη διαμόρφωση πολιτικών, όχι μόνο για τις επτά συγκεκριμένες πόλεις, αλλά και για τη χώρα – σε επίπεδο καλών πρακτικών και προτάσεων.

Έτσι, δημιουργούμε μια κοινή συνισταμένη αιτημάτων σε επίπεδο οικονομικό και θεσμικό, για να μπορεί να αποκτήσει νόημα αυτή η πρωτοβουλία. Δεν μένουμε, όμως, μόνο σε αυτό. Διότι, περιβάλλον δεν είναι μόνο οι δενδροφυτεύσεις, τις οποίες, φυσικά, αυξάνουμε. Είναι το ΚΕΠ Ενέργειας που από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουμε, προκειμένου κάθε πολίτης και επιχείρηση να πληροφορείται άμεσα προγράμματα για μείωση ενέργειας και εξοικονόμηση χρημάτων. Είναι, ακόμη, η Ανοιχτή Ενεργειακή Κοινότητα, για να ενταχθούν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα σε μια διαδικασία αμοιβαίου οφέλους, με μείωση των ρύπων.

Σε συνδυασμό με το πλήθος των λοιπών δράσεων για το περιβάλλον από την αρμόδια διεύθυνση, ευελπιστούμε να πρασινίσουμε και να «πρασινίσουμε».

Τα Τρίκαλα πρωτοπορούν ως «έξυπνη πόλη», αξιοποιώντας την καινοτομία και την τεχνολογία για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Στο πλαίσιο και του ψηφιακού μετασχηματισμού, ποιες είναι οι δράσεις που υλοποιούνται;

Σας ανέφερα νωρίτερα τον προϋπολογισμό του έργου με τα 7 εκατ. ευρώ. Αυτό το έργο, που ήδη υλοποιείται, έχει πτυχές για σχεδόν όλο το φάσμα της κοινωνικής πραγματικότητας. Το Στρατηγικό Πλάνο χωρίζεται σε δέκα επιμέρους δράσεις, με αρκετά πρωτότυπες ονομασίες:

  • e-Ξύπνα! (Κινητικότητα).
  • e-Γειά! (Υγεία – Κοινωνική μέριμνα).
  • Wat-Τώρα! (Ενέργεια).
  • CXII (*112) (Πολιτική Προστασία).
  • GI(s) και Ύδωρ (Υδάτινοι Πόροι).
  • scoopi-DO (Διαχείριση Απορριμμάτων).
  • geo-360 (Οικονομική Ανάπτυξη).
  • Μαζί! (Συμμετοχικότητα).
  • MAN’s World (Συνδεσιμότητα).
  • Data TA TA! (Οριζόντιες Δράσεις).

Σταχυολογώ, για να γίνει κατανοητή η φιλοσοφία μας:

  • Τηλεδιαχείριση, τηλεμετρία και τηλεέλεγχος οδοφωτισμού και pillars.
  • Μέτρηση και μείωση κατανάλωσης της ενέργειας στα δημοτικά κτήρια.
  • Καταγραφή – πληροφόρηση του ενεργειακού ισοζυγίου των Τρικάλων.
  • Tricoin.
  • Δημιουργία «Κοινωνικού GIS».
  • Σύστημα μέτρησης ευεξίας των πολιτών και της πόλης.
  • Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε κυψέλες καυσίμου υδρογόνου.
  • Υποδομές εντοπισμού και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων (φυσικά φαινόμενα – κλιματική αλλαγή).
  • Αειφορική διαχείριση αστικού πρασίνου.
  • Μετρητές κατανάλωσης και καταγραφής ποιότητας πόσιμου νερού.
  • Πλατφόρμα διαχείρισης αποβλήτων και εναλλακτική τους διαχείριση.
  • Σύστημα ελέγχου και πληροφόρησης για τη στάθμευση, καθώς και πλήθος άλλων δράσεων για την οικονομική ανάπτυξη, τη διασύνδεση συστημάτων, τα δίκτυα συνδεσιμότητας.

Όλα αυτά, και ακόμη περισσότερα, είναι οι προσπάθειές μας να βαδίσουμε σε έναν δρόμο του μέλλοντος, απλουστεύοντας τις διαδικασίες και τις υπηρεσίες για τον πολίτη, σε συνδυασμό, βέβαια, με ολοκληρωμένες υποδομές.

Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα;

Πολύ σημαντική ερώτηση, διότι ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται περισσότερη φροντίδα. Η Αυτοδιοίκηση προφανώς και δεν έχει άμεση σχέση με τη γενική αγροτική πολιτική. Όμως, επειδή η αγροτιά, ειδικά στη Θεσσαλία, είναι η ζωτική μας οικονομική ζώνη, ως Δήμος Τρικκαίων δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση. Από τη μια, στηρίξαμε και στηρίζουμε δίκαια αιτήματα των αγροτών στις κινητοποιήσεις τους. Από την άλλη, θεωρούμε δεδομένο ότι το αγροτικό εισόδημα πρέπει να ενισχυθεί, με βελτίωση, εξειδίκευση και εκσυγχρονισμό της αγροτικής πολιτικής.

Από εκεί και πέρα, ο δήμος μας, με 33 χωριά, είναι προφανές ότι στηρίζει τον κόσμο της υπαίθρου, με συνεχή έργα υποδομής. Η αγροτική οδοποιία είναι το υπ’ αριθμόν ένα έργο μας. Κάναμε πάρα πολλές ασφαλτοστρώσεις και βελτιώσεις δρόμων και συνεχίζουμε.

Για τα αντιπλημμυρικά, δίνουμε προτεραιότητα, καθώς ο Daniel πλήγωσε πολύ την περιοχή μας. Αλλά στηρίζουμε την αγροτιά, όπως κάναμε πρόσφατα για παράδειγμα στον Παλαιόπυργο ή προς τη Ζηλευτή με τη συνεργασία της Coca Cola. Όμως, για εμάς, ύπαιθρος, πρωτογενής τομέας, ζωή στα χωριά, είναι αλληλένδετες έννοιες. Πώς θα μείνει ο κάτοικος στο χωριό, αν δεν έχει ποιότητα ζωής; Αν λείπουν βασικές υποδομές; Για αυτό ξεκίνησα ήδη από τον Μάιο να επισκέπτομαι κάθε χωριό χωριστά, μαζί με τους αντιδημάρχους κάθε τομέα.

Καταγράφουμε, συζητούμε, σχεδιάζουμε, συνολικοποιούμε και ετοιμάζουμε. Για εμάς, σημασία έχει να διατηρηθεί ζωντανό κάθε χωριό. Σύντομα θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για περισσότερα, καθώς είναι δεδομένο ότι η Αυτοδιοίκηση έχει περιορισμένο χώρο παρέμβασης σε θέματα αγροτικής πολιτικής, μεγάλο όμως πεδίο για την ίδια τη ζωή στα χωριά.

Θα ήθελα, τέλος, να υπενθυμίσω ότι, και ως πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, πραγματοποιήσαμε ημερίδα τον περασμένο χειμώνα στα Τρίκαλα ακριβώς για τα αγροτικά ζητήματα. Συζητήσαμε πολλά, ακούσαμε σημαντικές παρεμβάσεις, προτάσεις και δράσεις και, πλέον, μπορούμε να πούμε ότι στρεφόμαστε με περισσότερη σιγουριά σε λύσεις για τα πραγματικά προβλήματα.