Νόβα Καχόβκα: Ξανά σε άνοδο οι τιμές του σιταριού μετά την καταστροφή του μεγάλου φράγματος στη Nότια Ουκρανία

Νέες διαστάσεις στο παγκόσμιο ζήτημα της επισιτιστικής ασφάλειας δίνει το περιστατικό της ανατίναξης του υδροηλεκτρικού φράγματος στη Νόβα Καχόβκα στο ελεγχόμενο από τη Ρωσία τμήμα της Νότιας Ουκρανίας, στην επαρχία της Χερσώνας. Το συμβάν, για το οποίο οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται, οδήγησε ξανά σε άνοδο τις παγκόσμιες τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού, υπό τον φόβο καταστροφών, αλλά και προβλημάτων στην ύδρευση των αγροτικά παραγωγικών γύρω περιοχών.
Οι τιμές του σιταριού, οι οποίες έβαιναν μειούμενες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, σημείωσαν άνοδο 2,4% την Τρίτη στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου (CME), στα 6,39 δολάρια ανά μπουσέλ. Το κόστος του καλαμποκιού αυξήθηκε περισσότερο από 1% (στα 6,04 δολάρια ανά μπουσέλ), ενώ η βρώμη κέρδισε 0,73% (3,46 δολάρια ανά τεμάχιο). Οι τιμές είχαν εκτοξευθεί ακόμη υψηλότερα νωρίτερα μέσα στην ημέρα.
Η ανατίναξη του φράγματος της πόλης Νόβα Καχόβκα, το οποίο ανεγέρθηκε επί Σοβιετικής Ένωσης στον ποταμό Δνείπερο σε μια περιοχή που σήμερα είναι ελεγχόμενη από τη Μόσχα, έχει προκαλέσει ανησυχία για πιθανές διαταραχές του παγκόσμιου εφοδιασμού. Να σημειωθεί ότι η τεράστια πλημμύρα που επακολούθησε την καταστροφή του υδροηλεκτρικού σταθμού Καχόβκα εξώθησε σε μαζικές εκκενώσεις κατοικημένων περιοχών, ενώ συνιστά μεγάλη απειλή για τις αχανείς αγροτικές εκτάσεις της Nότιας Ουκρανίας.
Σύμφωνα με αναλυτές της EastFruit, η ανατίναξη του φράγματος και του υδροηλεκτρικού σταθμού δεν συνιστά μόνο περιβαλλοντική και ανθρωπιστική καταστροφή που θα οδηγήσει σε πλημμύρες σε τεράστιες περιοχές και πολλές πόλεις, αλλά θα επηρεάσει και την επισιτιστική ασφάλεια.
Το νερό από αυτό το σύστημα άρδευσης καθιστούσε δυνατή την καλλιέργεια έως και του 80% των λαχανικών στην Ουκρανία και ενός σημαντικού ποσοστού φρούτων και σταφυλιών. Επιπλέον, τα περισσότερα από τα καλοκαιρινά θερμοκήπια, τα οποία παρείχαν στον πληθυσμό της Ουκρανίας και της Μολδαβίας ντομάτες, μελιτζάνες, αγγούρια και πιπεριές, βρίσκονταν επίσης εντός του εν λόγω συστήματος. Δεδομένου ότι η περιοχή καταγράφει μόλις 400mm βροχόπτωσης ετησίως και τον μεγαλύτερο όγκο κατά τους χειμερινούς μήνες, δηλαδή εκτός της καλλιεργητικής περιόδου, θεωρείται πρακτικά αδύνατον να καλλιεργηθεί εκεί σχεδόν οποιοδήποτε αγροτικό προϊόν χωρίς άρδευση, ιδιαίτερα φρούτα και λαχανικά.
Τέλος, υπάρχουν φόβοι ότι τα σιλό των σιτηρών στις όχθες του ποταμού μπορεί να έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές, ενώ την ίδια ώρα η Ουκρανία αναφέρει ότι και ένας αγωγός αμμωνίας υπέστη ζημιές από ρωσικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή του Χαρκόβου κοντά στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Η Ρωσία θεωρεί τον αγωγό ως κομβικό κομμάτι στις συνομιλίες για τη διατήρηση των αποστολών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Andrey Sizov, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας έρευνας γεωργικών αγορών της Μαύρης Θάλασσας SovEcon, έγραψε στο Twitter ότι η κατάρρευση του φράγματος «μοιάζει με μια νέα μεγάλη κλιμάκωση με τρομερές συνέπειες και τεράστιο κίνδυνο». Σύμφωνα με το Associated Press, αναλυτές της Citi θεωρούν ότι το περιστατικό της Τρίτης είναι «μια υπενθύμιση του παρατεταμένου πληθωριστικού κινδύνου στην αγορά αγαθών».