Συνέντευξη στον Νίκο Λάππα

Την πεποίθηση ότι, όπως η Ιρλανδία κατάφερε να βγει από την κρίση, το ίδιο θα πετύχει και η Ελλάδα επεσήμανε στη συνέντευξή του στην «ΥΧ» ο πρέσβης της «Ελλάδας του Βορρά» στην Αθήνα, Noel Kilkenny. Παράλληλα, εξηγεί με ποιον τρόπο η κρίση της συγκεκριμένης χώρας αποτέλεσε εφαλτήριο για την εκτόξευση του αγροδιατροφικού τομέα, ώστε πλέον οι Ιρλανδοί να αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.

Η γεωργία είναι όχι μόνο η διεθνής μας εικόνα, αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι από το μέλλον μας

Ο αγροδιατροφικός τομέας συνέβαλε και αυτός στην έξοδο της Ιρλανδίας από την κρίση. Θα θέλαμε και τη δική σας άποψη, ή αν θέλετε, την άποψη της κυβέρνησης της Ιρλανδίας.

Κατάγομαι από μία μικρή πόλη από τη δυτική ακτή της Ιρλανδίας. Επόμενη στάση από εκεί η Αμερική! Ναι, γνωρίζω τα αγροτικά θέματα πολύ καλά. Είμαστε πολύ περήφανοι για τον αγροδιατροφικό μας τομέα και αποτελεί σημαντικό μέρος της παγκόσμιας στρατηγικής μας. Κάνουμε πολλή δουλειά για να προωθήσουμε τα ιρλανδικά τρόφιμα και ποτά. Στην Ελλάδα, γνωρίζετε το τυρί Kerrygold Regato, το βούτυρο, το ουίσκι Jameson, την μπίρα Guinness και τον ιρλανδικό καπνιστό σολομό. Υπάρχουν, όμως, πολλά άλλα προϊόντα που φτιάχνονται στην Ιρλανδία και είναι παγκόσμιας κλάσης. Η Ιρλανδία είναι ένας πολύ πράσινος τόπος και χρησιμοποιούμε φυσικές μεθόδους στην παραγωγή τροφίμων. Έχουμε ένα νέο πρόγραμμα που ονομάζεται «Origin Green». Είναι το μόνο πρόγραμμα βιώσιμης παραγωγής στον κόσμο, που λειτουργεί σε εθνικό επίπεδο και ενώνει την κυβέρνηση, τον ιδιωτικό τομέα και τους παραγωγούς. Όλοι αυτοί συνεργάζονται στο Board Bia, τον Ιρλανδικό Οργανισμό Τροφίμων. Τα μέλη είναι απολύτως αφοσιωμένα στην εξεύρεση τρόπων προώθησης, του 100% των εξαγωγών των ιρλανδικών τροφίμων και ποτών, με βιώσιμες μεθόδους στο άμεσο μέλλον. Η γεωργία αποτελεί ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς εικόνας μας και θα είναι ένα μεγάλο κομμάτι από το μέλλον μας.

Ο αγροδιατροφικός τομέας της Ιρλανδίας συνέβαλε στην έξοδο από την κρίση

Η χώρα σας δοκιμάστηκε σκληρά τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης. Πού βρίσκεται σήμερα η οικονομία της και η αναπτυξιακή προοπτική της;

Όπως ξέρετε, η Ιρλανδία αντιμετώπισε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες τα τελευταία χρόνια. Είχαμε την κρίση του τραπεζικού τομέα, που εξελίχθηκε σε δημόσια οικονομική κρίση, όταν η κυβέρνηση χρειάστηκε να επέμβει για να σώσει τις τράπεζες. Τα πράγματα πάνε προς το καλύτερο. Έχουμε μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης και το ποσοστό ανεργίας έχει σχεδόν πάει στο μισό από την κορύφωση της κρίσης.

Δοκιμάστηκε, βέβαια, και η κοινωνική συνοχή. Όμως, με βάση την εικόνα που έχουμε εμείς, η αισιοδοξία στον λαό της Ιρλανδίας επανέρχεται.

Η κοινωνία μας υπέστη πολύ μεγάλη πίεση. Έχω την εντύπωση ότι οι άνθρωποι ήρθαν πιο κοντά κατά τη διάρκεια της κρίσης και υπήρχε μία γενική αποδοχή ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι πολύ σοβαρά. Υπήρχε η αντίληψη του «είμαστε όλοι μαζί σε αυτό». Τώρα που η οικονομία αναπτύσσεται πάλι, η πρόκληση είναι να διανέμουμε τα οικονομικά οφέλη όσο πιο δίκαια γίνεται. Η μετανάστευση υπήρξε ένα πολύ μεγάλο ζήτημα για τις οικογένειες και τις κοινότητες σε όλη την Ιρλανδία. Πολλοί έφυγαν για την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, ειδικά οι νέοι. Ελπίζουμε ότι, με μία βελτιωμένη οικονομία, θα έχουν την ευκαιρία να γυρίσουν πίσω στο σπίτι τους και να βρουν δουλειά.

«Η Ελλάδα θα απογειωθεί, αν αφήσετε τους ανθρώπους να λάμψουν»

Τι θα μπορούσε να διδαχθεί η Ελλάδα από την Ιρλανδία για να βγει πιο σύντομα από την κρίση και τα μνημόνια;

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η Ιρλανδία και η Ελλάδα δεν είχαν την ίδια κρίση. Έγινε την ίδια χρονική στιγμή, αλλά το περιεχόμενο και ο χαρακτήρας ήταν αρκετά διαφορετικά. Αυτό που έμαθα από την κρίση είναι να επενδύεις στους ανθρώπους. Έχω εντυπωσιαστεί πολύ από την ποιότητα των ανθρώπων που συνάντησα από τη στιγμή που έφτασα στην Ελλάδα. Υπάρχει τεράστια προοπτική. Οι Έλληνες είναι πολύ μορφωμένοι και εργατικοί άνθρωποι. Αυτή η εργατικότητα πρέπει να απελευθερωθεί. Όπως και στην Ιρλανδία, η ευρηματικότητα των ανθρώπων θα σας βγάλει από την κρίση. Αν η Ελλάδα ξεπεράσει τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα, η χώρα θα απογειωθεί, αν αφήσετε τους ανθρώπους να λάμψουν.

Έχουμε μπροστά μας το δημοψήφισμα στη Βρετανία. Τι θα σήμαινε ένα αρνητικό αποτέλεσμα για την Ιρλανδία; Σε κάθε περίπτωση, πώς σχολιάζετε την πορεία της Ευρώπης, την προοπτική του ευρωπαϊκού οράματος, αλλά και τα φαινόμενα του ευρωσκεπτικισμού; Πώς θα μπορούσε να ανταποκριθεί σε σύνθετα ζητήματα, όπως είναι σήμερα το μεταναστευτικό;

Δεν υπάρχει λόγος να το κρύβουμε, είμαστε πολύ ανήσυχοι για το δημοψήφισμα στη Βρετανία. Μία βρετανική έξοδος από την Ένωση, θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία και την κοινωνία μας, καθώς η Βρετανία είναι ο πιο σημαντικός εμπορικός εταίρος μας. Όμως, εκτός αυτού, πιστεύουμε ότι είναι κακό για τη Βρετανία, αλλά και για την Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι καλύτερα με τη Βρετανία μέσα. Έχουμε μία θετική αντίληψη για την Ευρώπη. Πιστεύω ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε τα επιτεύγματά της και ό,τι έχει πετύχει για τους ανθρώπους της. Η μετανάστευση είναι ένα καλό παράδειγμα. Όταν συνεργαζόμαστε, βρίσκουμε λύσεις σε δύσκολα προβλήματα, όταν χωριζόμαστε τα προβλήματα γίνονται δυσεπίλυτα και οι εντάσεις μεγαλώνουν. Η Ευρώπη, ενωμένη, είναι ο καλύτερος τρόπος διαχείρισης των κοινών μας προβλημάτων.

Διαβάστε ακόμη: Το αγροτικό θαύμα της Ιρλανδίας παράδειγμα προς μίμηση