Αγροτικό νομοσχέδιο ΗΠΑ: Νομιμοποιείται η αμερικανική παραγωγή κλωστικής κάνναβης

Ο Τραμπ αντισταθμίζει την υπαναχώρηση των Ρεπουμπλικανών για τα κουπόνια σίτισης

Ενημερωτική συνάντηση για την κλωστική κάνναβη στις Φέρες

Αρκετές ημέρες αφότου απέσπασε την έγκριση του Κογκρέσου, το αμερικανικό αγροτικό νομοσχέδιο υπεγράφη από τον Ντόναλντ Τραμπ την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου. Από το τελικό σχέδιο νόμου για τα αγροτικά ξεχωρίζει η απόσυρση των αυστηρότερων κριτηρίων επιλεξιμότητας, που ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιθυμούσε διακαώς να εισάγει στο Πρόγραμμα Βοήθειας Συμπληρωματικής Διατροφής (SNAP), και ήδη γίνονται κινήσεις για να αντισταθμιστεί αυτή η «ήττα» των Ρεπουμπλικανών.

Έχοντας μεγάλη εμπειρία από επικοινωνιακά παιχνίδια, ο Τραμπ θέλει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δρομολογώντας τη θέσπιση ενός προτεινόμενου κανονισμού από το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA). Η σκοπιμότητα της χρονικής συγκυρίας έγκειται στο γεγονός ότι ο κανόνας αυτός καθιστά πιο δύσκολες τις «απαλλαγές» από τις υφιστάμενες απαιτήσεις εργασίας του SNAP για όσους αρτιμελείς ενήλικες δεν πληρούν τα προαπαιτούμενα.

Να σημειωθεί ότι οι προσπάθειες που κατέβαλαν πολλοί Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές για την επιβολή νέων απαιτήσεων εργασίας ως προϋποθέσεων για τη λήψη των παροχών του SNAP, δηλαδή των γνωστών «κουπονιών σίτισης», ήταν η πιο αμφιλεγόμενη πτυχή του νομοσχεδίου. Οι διάφορες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για εκατομμύρια νοικοκυριά που θα έχαναν τα προνόμιά τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Χάρη, όμως, στις έντονες αντιδράσεις των Δημοκρατικών, η πρόταση αυτή αποσύρθηκε από το τελικό νομοσχέδιο. Ωστόσο, ο Τραμπ έχει δηλώσει ρητά την επιθυμία του να προβεί σε περικοπές στο πρόγραμμα σίτισης, και ελιγμοί όπως αυτός που επιχειρείται μέσω του προτεινόμενου κανόνα του USDA αποδεικνύουν ότι το αγροτικό νομοσχέδιο δεν δένει τα χέρια του προέδρου των ΗΠΑ.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα πτυχή του νομοσχεδίου περιλαμβάνει τη νομιμοποίηση της αμερικανικής παραγωγής κλωστικής κάνναβης (σ.σ. εφόσον η καλλιέργειά της έχει λιγότερο από 0,3% περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη), δίνοντας το πράσινο φως για τη δημιουργία μιας νέας βιομηχανίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.