Νομοθετήθηκε η απαγόρευση του εργαστηριακού κρέατος στην Ιταλία
Την τελική έγκριση σε έναν νόμο που απαγορεύει τη χρήση τροφίμων και ζωοτροφών που παράγονται στο εργαστήριο έδωσε η Βουλή των Αντιπροσώπων της Ιταλίας, καθιστώντας τη γειτονική χώρα και με τη «βούλα» την πρώτη στον κόσμο που προχωρά σε μια τέτοια ενέργεια. Όλα αυτά, εν μέσω έκρυθμης ατμόσφαιρας, καθώς, τις προηγούμενες ημέρες, οργισμένοι Ιταλοί αγρότες ήρθαν σε σύγκρουση με μια ομάδα κεντρώων βουλευτών που αντιτίθενται στο νομοσχέδιο.
Όπως μετέδωσε το Reuters, η πρόταση, που έχει ήδη εγκριθεί από την ιταλική Γερουσία, πέρασε με 159 ψήφους υπέρ έναντι 53 κατά, απαγορεύοντας τη χρήση, την πώληση, την εισαγωγή και την εξαγωγή τροφίμων και ζωοτροφών «από κυτταρικές καλλιέργειες ή ιστούς που προέρχονται από σπονδυλωτά ζώα». Στα εργοστάσια που παραβιάζουν τους παραπάνω κανόνες θα μπορούν να επιβληθούν πρόστιμα έως και 150.000 ευρώ και μάλιστα κινδυνεύουν με «λουκέτο», ενώ οι ιδιοκτήτες τους ενδέχεται να χάσουν το δικαίωμα να λαμβάνουν δημόσια χρηματοδότηση για έως και μία τριετία.
Η πρόταση του Ιταλού υπουργού Γεωργίας Φραντσέσκο Λολομπρίτζιτα, στενού συνεργάτη της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, θεωρείται κομμάτι μιας ευρύτερης προσπάθειας του δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού να διαφυλάξει την παράδοση της χώρας.
Εντάσεις μεταξύ «αντιφρονούντων» και αγροτών
Καθώς, όμως, η σχετική συζήτηση στο Κοινοβούλιο βρισκόταν σε εξέλιξη, ξέσπασαν εντάσεις μεταξύ διαδηλωτών της μεγάλης αγροτικής οργάνωσης Coldiretti και δύο βουλευτών της αντιπολίτευσης, ένας εκ των οποίων ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος της Ένωσης, Ettore Prandini, του επιτέθηκε. Από τη μεριά του, ο Prandini δήλωσε στο Reuters ότι οι νομοθέτες είχαν προκαλέσει νωρίτερα τους αγρότες με προσβλητικά πανό.
Το φιλοευρωπαϊκό κόμμα +Europa και άλλες ομάδες της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν την κίνηση της ιταλικής κυβέρνησης ως μια προσπάθεια να ικανοποιήσει τους αγρότες και τα λόμπι των κτηνοτρόφων, καθώς τα τρόφιμα που παράγονται στο εργαστήριο δεν είναι ακόμη διαθέσιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, ο υπουργός Λολομπρίτζιτα επανέλαβε ότι η απαγόρευση ήταν απαραίτητη για την προστασία της βιομηχανίας τροφίμων.