Νωπό φασόλι: Ο αντίξοος χειμώνας πήγε πίσω τις παραγωγές

fasolakia-kalliergeia

Μ ε μικρή καθυστέρηση, μιας εβδομάδας περίπου, θα ξεκινήσει η συγκομιδή του πρώιμου υπαίθριου φασολιού της Μεσσηνίας, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι σπορές στις Λιβανάτες. Στο μεταξύ, μέχρι τα 3,5 ευρώ το κιλό διαμορφώνεται η τιμή παραγωγού για τα λιγοστά αυτή την περίοδο φασολάκια της Ηλείας, τα οποία φτάνουν στα 4,9 ευρώ το κιλό στη λιανική.

«Η κακοκαιρία οδήγησε σε επαναφυτεύσεις, με αποτέλεσμα να μείνουμε λίγο πίσω. Αυτό, όμως, μας δίνει καλύτερη ποιότητα, γιατί όσο πιο αργά πάνε τα πρώιμα τόσο καλύτερα είναι και τόσο καλύτερη τιμή πιάνουν», είπε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος. Στην περιοχή καλλιεργήθηκαν 500 στρέμματα υπαίθριας καλλιέργειας, χωρίς σημαντική αλλαγή σε σχέση με πέρσι, με πρώιμες τις καθιστές ποικιλίες και όψιμες τις αναρριχώμενες. Ο κ. Αντωνόπουλος πρόσθεσε ακόμη πως η έντονη ζήτηση, κυρίως από την πλευρά των αλυσίδων σούπερ μάρκετ που κλείνουν με συμβόλαια συγκεκριμένες ποσότητες από παραγωγούς, πραγματοποιώντας ελέγχους διασφάλισης των ποιοτικών προδιαγραφών, δημιουργεί ένα πεδίο ανάπτυξης των κηπευτικών αυτού του τύπου.

Στις Λιβανάτες ξεκίνησαν πριν από 15 ημέρες περίπου οι σπορές, με τη συντριπτική πλειοψηφία να καλύπτεται από τον τύπο μπαρμπούνι σε ποσοστό 99%, όπως μας είπε ο καλλιεργητής, Άγγελος Μπαλάσκας, και ελάχιστες ποσότητες τσαουλί. Οι ποικιλίες που επιλέγουν οι παραγωγοί είναι η Στάρα Ζαγόρα και η Ποσειδών, η οποία μπαίνει τα τελευταία 4-5 χρόνια. Φέτος τα στρέμματα είναι μειωμένα κατά 20% περίπου σε σύγκριση με πέρσι, περίπου στα 1.500 για όλες τις φυτεύσεις, καθώς το φασολάκι υποχωρεί κάτω από την αύξηση της καλλιέργειας ελιάς Καλαμών στην περιοχή.

«Επειδή τον χειμώνα η τιμή είχε πέσει και στα 60 λεπτά και δεν πήραν οι παραγωγοί τα έξοδά τους, υποχώρησαν πολύ από το θερμοκηπιακό φασολάκι. Η μείωση μπορεί να φτάνει ακόμα και το 70%, εκτιμώ», σημείωσε ο Δημήτρης Καπλάνης, από τη Βάρδα Ηλείας. Αυτήν την περίοδο η λιγοστή παραγωγή φτάνει στα 3,5 ευρώ για τον παραγωγό, ενώ σε μια εβδομάδα, με καθυστέρηση περίπου 2 εβδομάδων σε σχέση με άλλες χρονιές, θα αρχίσουν να μαζεύονται οι χειμερινές φυτεύσεις, για τις οποίες οι παραγωγοί αναμένουν μειωμένες αποδόσεις, «γιατί το ριζικό τους σύστημα έχει κλονιστεί από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, λόγος για τον οποίο πήγε πιο πίσω και η ανάπτυξη των φυτών».