Νωπό Φασόλι: Ξεκίνησαν οι σπορές, στην πρωίμιση στοχεύουν οι παραγωγοί

Από τα μέσα Φεβρουαρίου ξεκίνησε η σπορά του νωπού φασολιού στην Πελοπόννησο και ειδικότερα στις πρώιμες περιοχές της Καλαμάτας και της Ηλείας. Συνήθως οι σπορές γίνονται σε σκάλες, ώστε να καλύπτουν τα κενά διαστήματα στη ζήτηση του προϊόντος από τις αγορές. Οι σπόροι που χρησιμοποιούνται είναι σχετικά μικρού βιολογικού κύκλου τον οποίο ολοκληρώνουν στις 65 ημέρες και πάνω.

Ο γεωπόνος Ανδρέας Μαράντος από την Καλαμάτα, με πολυετή εμπειρία στον τομέα της καλλιέργειας του φασολιού, εστιάζει στις διαδικασίες της καλλιέργειας: «Η σπορά του νωπού φασολιού στην περιοχή μας βρίσκεται σε εξέλιξη, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Ο κύκλος των πρώιμων θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 10 Μαρτίου και συνήθως η ποικιλία που επιλέγεται είναι το μπαρμπούνι. Σε ό,τι αφορά τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, δεν έχουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις από τις προηγούμενες χρονιές».

Κάλυψη των φυτών με νάιλον

Για τα αναρριχώμενα φασόλια τύπου τσαουλί κάνει λόγο ο Πέτρος Λεβέντης, γεωπόνος από την Αμαλιάδα: «Στην περιοχή μας, γίνεται η χρήση νάιλον για την πρωίμιση της παραγωγής. Για να ξεπεράσουν το αρχικό στάδιο τα φυτά του φασολιού από τους όψιμους παγετούς, πολλοί παραγωγοί χρησιμοποιούν τη χαμηλή κάλυψη, ώστε να βοηθήσουν το φυτό στο ξεκίνημά τους. Φυσικά, αυτή η πρακτική έχει και ένα επιπλέον κόστος».

Σημαντικός είναι και ο αριθμός των καλλιεργούμενων εκτάσεων νωπού φασολιού, κυρίως ποικιλία μπαρμπούνι, στην περιοχή του Τραγανού Ηλείας, όπου και εκεί οι παραγωγοί έχουν προχωρήσει στις σπορές.

Την ίδια καλλιεργητική μέθοδο για την πρωίμιση της παραγωγής χρησιμοποιούν και στη Λοκρίδα Φθιώτιδας. Η γεωπόνος Ιωάννα Παπαστεφάνου αναφέρει τον τρόπο της καλλιέργειας και επισημαίνει ότι το παιχνίδι παίζεται στο δεκαήμερο της πρωιμότητας: «Οι παραγωγοί φασολιού με τη μέθοδο αυτή προσπαθούν να κερδίσουν στην πρωιμότητα. Ένα μεγάλο ποσοστό παραγωγών έχουν προσαρμοστεί με τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας (χωρίς κάλυψη), επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον τους και σε άλλες ποικιλίες νωπού φασολιού».

Η αδυναμία οργάνωσης συρρικνώνει το προϊόν

Από τους παραγωγούς αυτούς ο Δημήτρης Μπουράμας επιμένει στη σπορά του Μαρτίου, γιατί η καλλιέργεια είναι «δίκοπο μαχαίρι, η οποία μπορεί να φέρει τα πάνω-κάτω ή αντίστοιχα λόγω των τιμών τις αγοράς. Η αδυναμία δημιουργίας ομάδας παραγωγών για την ισχυροποίηση του προϊόντος μας στην αγορά δημιουργεί αυτά τα προβλήματα, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της παραγωγής».

Πολλές περιοχές της Στερεάς και της Νότιας Ελλάδας έχουν τη δυνατότητα να παράγουν πρώιμο νωπό φασόλι ακόμη και με δυνατότητες εξαγωγής. Δυστυχώς, όμως, όλα αυτά τα χρόνια η παραγωγή επικεντρώνεται μόνο στην εσωτερική αγορά μέσα από ένα άναρχο και αναποτελεσματικό μοντέλο διακίνησης της παραγωγής.