Νότια Αφρική: Οι «υπερβολικά λευκές» εκμεταλλεύσεις ενδέχεται να χάσουν την πρόσβαση στην ΕΕ και στη Μ. Βρετανία

Ένα σημαντικό βήμα ώστε να αντιμετωπισθούν τα κατάλοιπα του Απαρτχάιντ

Οι νοτιοαφρικανικές εκμεταλλεύσεις που θεωρούνται «υπερβολικά λευκές» ως προς τη φυλετική εκπροσώπηση δεν θα μπορούν πλέον να εξάγουν τα προϊόντα τους στη Μ. Βρετανία και την ΕΕ, σύμφωνα με δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Νότιας Αφρικής που επικαλείται το έντυπο City Press με έδρα το Γιοχάνεσμπουργκ.

Με τους νέους κανόνες, οι αγρότες θα πρέπει στο εξής να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις οικονομικής ενδυνάμωσης του μαύρου πληθυσμού της Νότιας Αφρικής για να συνεχίσουν να λαμβάνουν άδειες εξαγωγής. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι κατευθυντήριες γραμμές θα ισχύουν για αγροτικές επιχειρήσεις με ελάχιστο ετήσιο κύκλο εργασιών 534.000 δολάρια ή παραπάνω.

Μεταξύ των προϊόντων που επηρεάζονται βρίσκονται το γάλα, η κρέμα γάλακτος, το βούτυρο, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, η ζάχαρη, η μαρμελάδα, ο πουρές φρούτων, οι φρουτοχυμοί, η μαγιά αρτοποιίας, τα επιτραπέζια σταφύλια και το κρασί.

Το South African Agri Initiative (Saai), ένα αγροτικό λόμπι που εκπροσωπεί ως επί το πλείστον τα συμφέροντα των λευκών αγροτών, δήλωσε στο City Press ότι οι νέοι κανόνες θα υπονομεύσουν την ασφάλεια των επενδυτών, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη στον αγροτικό τομέα της χώρας…

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, οι αγροτικές εξαγωγές της Νότιας Αφρικής ανέρχονταν σε 12,8 δισ. δολάρια το 2022, με το 20% να κατευθύνεται στην ΕΕ και το 4% στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πλέον, οι εταιρείες της Νότιας Αφρικής ενθαρρύνονται να υιοθετήσουν σχέδια ενδυνάμωσης των μη λευκών πληθυσμών, ούτως ώστε να συμμορφώνονται με τις προοδευτικές κυβερνητικές πολιτικές που στοχεύουν στην αποκατάσταση της οικονομικής ανισότητας, που έχει τις ρίζες της στη ζοφερή εποχή του Απαρτχάιντ.

Γίνεται εύκολα κατανοητό, λοιπόν, ότι οι νέοι κανόνες θα πιέσουν τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση στον αγροτικό χώρο.