Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου: Υποψήφια για τη Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019

Ετοιμάζει φάκελο υποψηφιότητάς για τη Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Στη «μάχη» για τη Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019

Τον τίτλο της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 διεκδικεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία αναμένεται να καταθέσει τον φάκελο υποψηφιότητάς της (με τις προτάσεις της) μέχρι τις 31 Ιουλίου 2016. «Είναι μια προσπάθεια που έχουν αγκαλιάσει όλοι, φορείς, επιμελητήρια, άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, και αυτό μας δίνει δύναμη και θετική αύρα», επισημαίνει στην «ΥΧ» ο αντιπεριφερειάρχης πολιτικής πρωτογενούς τομέα, Φιλήμων Ζαννετίδης.

Για την προετοιμασία του φακέλου έχει συσταθεί από την περιφέρεια μια ειδική ομάδα εργασίας, η οποία, μεταξύ άλλων, επισκέπτεται τα νησιά της περιφέρειας στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει με όλους τους τοπικούς φορείς. Μετά τη Ρόδο, οπότε πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη με φορείς, ανάλογες δράσεις έγιναν στη Λέρο και τη Σύρο, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι προορισμοί. Μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, θα γίνει αξιοποίηση και σύνθεση των προτάσεων, ως αποτέλεσμα της συνεργασίας όλων των τοπικών φορέων από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.

Οι τομείς που επελέγησαν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πάνω στους οποίους θα εξειδικευτούν οι προτάσεις και οι δράσεις είναι οι εξής: Πολιτισμός και Διατροφική Ποικιλία, Εκπαίδευση, Στήριξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Υγεία, Βιωσιμότητα, Τεχνολογία.

«Στόχος μας είναι να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό», υπογραμμίζει ο κ. Ζαννετίδης, «γι’ αυτό και επενδύουμε στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων του Νοτίου Αιγαίου και στην εξωστρέφεια». Μέσα από την προβολή και την προώθηση των τοπικών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού και την ανάδειξη της τοπικής κουζίνας, η περιφερειακή αρχή επιδιώκει να κάνει τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου γαστρονομικό τουριστικό προορισμό. Προς αυτή την κατεύθυνση, επιδιώκεται και η περαιτέρω ανάπτυξη του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα παραγωγής, ως αλληλένδετοι κρίκοι ανάπτυξης.

Το Βραβείο της Γαστρονομικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης διοργανώνει το IGCAT (Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού) με την υποστήριξη ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Οι υποψήφιες περιφέρειες καλούνται να γίνουν μέλη μιας πλατφόρμας ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ ευρωπαϊκών περιφερειών, προκειμένου να επεκτείνουν τις διασυνοριακές συνεργασίες και να αναπτύξουν από κοινού πρωτοβουλίες.