Νταν Νόσοβιτς: «Οι ΗΠΑ κρατάνε στη ζωή μια μη βιώσιμη βιομηχανία»

Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας θα αποζημιώσει τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων για τις απώλειες που σχετίζονται με την πανδημία

Πριν από μερικές ημέρες, ο υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ, Τομ Βίλσακ, ανακοίνωσε μια σημαντική οικονομική ενίσχυση για τους παραγωγούς γαλακτοκομικών προϊόντων που αντιμετώπισαν δυσκολίες κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Αυτή η οικονομική βοήθεια, ύψους περίπου 350 εκατομμυρίων δολαρίων, θα αποζημιώσει τους γαλακτοπαραγωγούς ανάλογα με τη μείωση των εσόδων τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Νομοθέτες και παραγωγοί από τις μεγαλύτερες γαλακτοπαραγωγικές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνια, του Ουισκόνσιν και του Βερμόντ, χαιρέτισαν τις εξαγγελίες. Όμως στην πραγματικότητα, η λύση του USDA κάθε άλλο παρά βιώσιμη φαίνεται να είναι.

Αυτές οι αποζημιώσεις αναμένεται να γεφυρώσουν έως και το 80% του χάσματος μεταξύ των τυπικών εσόδων των γαλακτοπαραγωγών σε μια κανονική χρονιά και των πενιχρών χρημάτων που έλαβαν κατά την περίοδο από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2020, όταν οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν πιθανώς τις πιο καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αρθρογράφο Νταν Νόσοβιτς του Modern Farmer, μια τέτοια πολιτική απλά παρατείνει τη ζωή μιας βιομηχανίας που αγωνιζόταν να επιβιώσει πολύ πριν από τον κορωνοϊό.

«Η ζήτηση για γάλα μειώνεται δραματικά με την πάροδο του χρόνου. Ανά Αμερικανό, η πτώση υπολογίζεται κατά περίπου 40% από το 1975. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτό, όπως η άνοδος των εναλλακτικών φυτικού γάλακτος ή η μείωση της κατανάλωσης δημητριακών για πρωινό, η οποία συνδέεται άμεσα με ένα σημαντικό μέρος των πωλήσεων γάλακτος. Επιπλέον, ο διαρκώς μεταβαλλόμενος πληθυσμός στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ολοένα και πιο δυσανεκτικός στη λακτόζη, αλλά και περισσότερο ενημερωμένος για αυτό».

Εξαιτίας αυτής της τάσης, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι αναγκασμένη εδώ και δεκαετίες να στηρίζει την αμερικανική γαλακτοβιομηχανία με γιγαντιαίες επιδοτήσεις και προγράμματα στήριξης. «Αυτά τα χρήματα θα συνεχίσουν να υπηρετούν την προώθηση ενός κλάδου της αγροτικής βιομηχανίας που δεν είναι συμβατός με την αγορά» τονίζει ο Νόσοβιτς.

Επιπλέον, η γαλακτοβιομηχανία αντιμετωπίζει και την απειλή της κλιματικής αλλαγής. «Η μεγαλύτερη πολιτεία παραγωγής γάλακτος στη χώρα είναι η Καλιφόρνια, η οποία αντιμετωπίζει έναν 21ο αιώνα ακραίων ξηρασιών. Οι αγελάδες γαλακτοπαραγωγής καταναλώνουν 30 έως 50 γαλόνια νερό την ημέρα και οι ζωοτροφές που χρειάζονται, όπως η μηδική, απαιτούν επίσης νερό.

Αυτή είναι μια συνολικά τεράστια ποσότητα νερού, σε μια πολιτεία όπου έχει απομείνει ελάχιστο από αυτό. Εντούτοις, οι αποζημιώσεις θα επιτρέψουν στους γαλακτοπαραγωγούς να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα απρόσκοπτα, είτε θα έπρεπε πραγματικά, είτε όχι», προσθέτει ο ίδιος.