Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς πρωτοπορεί σε φιλοπεριβαλλοντικά προγράμματα
Πρωτοπόρος στη βιωσιμότητα παραγωγών και εργαζομένων, στην προστασία των καταναλωτών με την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και στη διαφύλαξη των φυσικών πόρων, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς συνεχίζει να καινοτομεί, ακολουθώντας την τάση που επιβάλλει η νέα εποχή λόγω της κλιματικής κρίσης και της στροφής στην «πράσινη γεωργία».
Ο ΑΣ Ζαγοράς εφαρμόζει δύο προγράμματα για την επαναχρησιμοποίηση νερού από υγρά απόβλητα (LIFE PureAgroH2O) και την ποσοτικοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της καλλιέργειας μήλου (AFOOT), έχοντας συμπαραστάτες και συμπράττοντες το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Τα προγράμματα αυτά παρουσιάστηκαν, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου ο συνεταιρισμός στο συνεδριακό κέντρο «Project Zeta» στη Ζαγορά, παρουσία επιστημόνων, τοπικών αρχών και, φυσικά, των παραγωγών μελών του.
Tην έναρξη της ημερίδας πραγματοποίησε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιάννης Κράβαρης, ο οποίος αναφέρθηκε στις συνεχείς πρωτοβουλίες που λαμβάνει η διοίκηση στο πλαίσιο της καινοτομίας και της εξωστρέφειας. Ο δήμαρχος Ζαγοράς Μουρεσίου, Κώστας Καραγεωργίου, συνεχάρη τη διοίκηση του δραστήριου συνεταιρισμού για τις πρωτοβουλίες της, που αναβαθμίζουν όλη την περιοχή.
Η διευθύντρια Ερευνών, προϊσταμένη Διεύθυνσης Φυτοπαθολογίας στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, Αιμιλία Μαρκέλου, παρουσίασε τα επιτεύγματα του προγράμματος LIFE PureAgroH2O. Για την επαναχρησιμοποίηση του νερού ως στρατηγική αντιμετώπισης του φαινομένου της λειψυδρίας στον αγροδιατροφικό τομέα μίλησε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Χημείας, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, διευθυντής του Ινστιτούτου αειφόρου διαχείρισης των υδάτων και δικαίου του νερού του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημόσιου Δικαίου, Ιωάννης Κατσογιάννης.
Στη συνέχεια, ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Γιώργος Ρωμανός, έκανε λόγο για την πιλοτική κατασκευή και τη δοκιμή του καινοτόμου συστήματος του προγράμματος life επαναχρησιμοποίησης νερού από υδατικά απόβλητα.
Στην αναγέννηση λυμάτων με χρήση ηλιακών τεχνολογιών σε επίπεδο επίδειξης αναφέρθηκε ο τακτικός καθηγητής στη Σχολή Χημικών Μηχανικών και αντιπρύτανης για την Επιστημονική Πολιτική του Πανεπιστημίου της Αλμερίας, Jose Antonio Sancez Perez.
Σχετικά με τον ρόλο των συμπράξεων καινοτομίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης μίλησε ο γεωπόνος της Αειφορικής, Παύλος Πολυτσάκης, ενώ για το αποτύπωμα του άνθρακα στα μήλα του ΑΣ Ζαγοράς έκανε λόγο ο καθηγητής Εργαστηρίου Δενδροκομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Γιώργος Νάνος. Για την ισπανική νομοθεσία για την «Επαναχρησιμοποίηση λυμάτων, η πρόκληση να φέρουμε το μέλλον στο παρόν» μίλησε ο τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Αλμερίας, Jose Casas Lopez.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές, εθνικές και περιφερειακές πολιτικές για το περιβάλλον, την αειφορική γεωργία και τη διαχείριση υδάτων, όπως και την επαναχρησιμοποίηση νερού και το αποτύπωμα άνθρακα. Παράλληλα, παρουσίασε το σχέδιο της περιφέρειας για την υπογειοποίηση των αρδευτικών δικτύων και την πιστοποίηση των προϊόντων ΠΟΠ, ενώ ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης, Χρήστος Τριαντόπουλος, αναφέρθηκε στα αντιπλημμυρικά έργα που προγραμματίζει η κυβέρνηση. Ενδιαφέρουσα συμπεράσματα προέκυψαν και από τη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ κοινού και ομιλητών.
Τα δύο προγράμματα
- Επαναχρησιμοποίηση νερού από υγρά απόβλητα και το πρόγραμμα LIFE PureAgroH2O
- Πιλοτική εφαρμογή καινοτόμου τεχνολογίας Φωτοκαταλυτικής Νανοδιήθησης για την εξάλειψη ρύπων από υδατικά απόβλητα της αγροβιομηχανίας και την επαναχρησιμοποίηση του νερού.
- Έξυπνος συνδυασμός –εντός του ίδιου αντιδραστήρα PNFR– δύο εκ των πιο δραστικών διεργασιών για την απομάκρυνση γεωργικών φαρμάκων από νερό που έχει χρησιμοποιηθεί στην αγροβιομηχανία, με στόχους την αειφόρο διαχείριση των υγρών αποβλήτων που παράγονται από βιομηχανία φρούτων, τη διάσπαση διάφορων οργανικών και ανόργανων ρύπων και τη μείωση του όγκου υγρών αποβλήτων, την ανακύκλωση/επαναχρησιμοποίηση του καθαρισμένου από τη διαδικασία νερού και την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων και τη συμβολή στη χάραξη πολιτικής της ΕΕ για τα ύδατα.
Συντονιστής: Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ) Εταίροι: ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου – ΖΑGORIN (Ελλάδα) και Πανεπιστήμιο Αλμερίας (UAL), Ινστιτούτο Ερευνών CIESOL, Αγροβιομηχανία Citricos del Andarax (Ισπανία)
- Αποτύπωμα άνθρακα και το πρόγραμμα AFOOT
Κύριο αντικείμενο του έργου είναι η ποσοτικοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της καλλιέργειας μήλου ως προς τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, από τον αγρό μέχρι το σημείο παράδοσης των μήλων για μετασυλλεκτική διαχείριση, με στόχους τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, την υιοθέτηση δράσεων και πρακτικών που επιτυγχάνουν τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής ή/και την προσαρμογή σε αυτές. Οι ίδιοι οι παραγωγοί, μέσω του συνεταιρισμού, αποκτούν στην πράξη την καλύτερη δυνατή γνώση των πηγών και των ποσοτήτων των εκπομπών, καθώς και των δυνατοτήτων αντιστάθμισης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται από τις καλλιεργητικές τους διεργασίες.
Εταίροι: ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΑΕ (Θεσσαλονίκη), Εργαστήριο Δενδροκομίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Βόλος), Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος (Θεσσαλονίκη), Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου – ZAGORIN.
Τα δύο παραπάνω προγράμματα, το φυσικό αντικείμενο των οποίων τυγχάνει να ολοκληρώνεται παράλληλα, αποτελούν επί της ουσίας κοινή παρέμβαση σε όλο το φάσμα της δραστηριότητας του συνεταιρισμού, προσυλλεκτικά και μετασυλλεκτικά αναφορικά με το μήλο, που αποτελεί το κυριότερο προϊόν παραγωγής του.