Η εκπαίδευση των νέων αγροτών στο επίκεντρο της συνάντησης Γ. Δημαρά – Γ. Καρέτσου

Ο εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης των νέων αγροτών στο επίκεντρο της συνάντησης Γ. Δημαρά – Γ. Καρέτσου

Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, Γ. Καρέτσο για θέματα εκπαίδευσης των νέων αγροτών είχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος των Οικολόγων Πράσινων Γιώργος Δημαράς.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Δημαράς, η αλλαγή του ελληνικού παραγωγικού-καταναλωτικού μοντέλου για τη διασφάλιση της διατροφικής αυτάρκειας της χώρας περνάει μέσα από την εκπαίδευση και τον επαγγελματικό αναπροσανατολισμό των νέων. Η θέση αυτή, όπως είπε, βρήκε απήχηση στη βουλή, με την παρέμβαση και προσθήκη δύο ακόμη σημείων στους 23 άξονες του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία. Η πρώτη πρόταση αφορούσε την εισαγωγή της εκπαίδευσης για το περιβάλλον και την αειφορία στα σχολεία και η δεύτερη τη διασύνδεση της εκπαίδευσης με το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και την αγορά εργασίας.

Ο Γιώργος Δημαράς επεσήμανε ότι η αύξηση της αγροτικής παραγωγής με χαρακτηριστικά βιωσιμότητας και αειφορίας πρέπει να αποτελέσει κύριο εθνικό στόχο και απαιτεί συντονισμό πολλών υπουργείων για εξασφάλιση πόρων, υποδομών, πολύπλευρης στήριξης της υπαίθρου και σωστή κατάρτιση των νέων αγροτών για να γίνει το επάγγελμά τους αποδοτικό και ελκυστικό.

Επανέλαβε την πρόσφατη πρόταση που κατέθεσε στη Βουλή για τη δημιουργία αγροκτηνοτροφικής σχολής στο Δήμο Μαρώνειας –Σαπών Θράκης.

Όπως τόνισε ο κ. Καρέτσος εκ μέρους του Οργανισμού, στην εκπαίδευση των αγροτών δεν έχει δοθεί η πρέπουσα σημασία, ενώ οι έξι σχολές που εποπτεύει ο ΕΛ.Γ.Ο. –ΔΗΜΗΤΡΑ δεν έχουν τα μέσα για καλή λειτουργία και δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι καμία σχολή δεν ειδικεύεται στην βιολογική γεωργία. Παράλληλα, οι αναξιοποίητες υποδομές και η μεγάλη ακίνητη περιουσία του φορέα (30.000 στρ. αγροτικής γης) θα μπορούσαν να δοθούν σε ιδιώτες ή κοινωνικές επιχειρήσεις (Κοιν.Σεπ.) για εκμετάλλευση με εποχιακές συμβάσεις.

Ο κ. Καρέτσος επεσήμανε, ότι το εγχώριο γενετικό υλικό, φυτικό και ζωικό, βρίσκεται σε απειλή λόγω έλλειψης ελέγχων και πιστοποίησης των καθαρών ποικιλιών, αλλά και λόγω απουσίας θεσμικού πλαισίου για την προστασία των δικαιωμάτων σε πατενταρισμένα σπάνια ελληνικά είδη, σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Ναγκόγια.

Τέλος, ο Γ. Δημαράς επανέλαβε την ανάγκη να δημιουργηθούν Μέσες Αγροτικές Σχολές στη Β΄ βάθμια εκπαίδευση σε κάθε πρωτεύουσα νομού με συνεργασία του υπουργείου Παιδείας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.