Αυτό το άρθρο είναι 17 μηνών

Οδηγίες για την αντιμετώπιση πιθανών προσβολών της κερασιάς

23/04/2023
1' διάβασμα
odigies-gia-tin-antimetopisi-pithanon-prosvolon-tis-kerasias-290861

Δελτίο προειδοποίησης για την εμφάνιση μονίλιας, ανθράκωσης και σκολύτη στην κερασιά εξέδωσε το Πεφιρερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει το Κέντρο, οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες θερμοκρασίες, δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την προσβολή των δέντρων.

Μονίλια

Σε περίπτωση εμφάνισης μονίλιας, συνιστάται η αντιμετώπισή της όταν η ποικιλία βρίσκεται στο στάδιο G (πτώση πετάλων), ενώ ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί στον τρόπο και στον χρόνο εφαρμογής του φυτοπροστατευτικού προϊόντος που θα επιλέξουν οι αγρότες.

Ανθράκωση

Εάν τα δέντρα είχαν προσβληθεί πέρυσι από ανθράκωση, άρα υπάρχουν ξερά φύλλα τον χειμώνα, συνιστάται επέμβαση στο στάδιο I (απόσπαση του κάλυκα).

Τα σημάδια ανθράκωσης στην κερασιά περιλαμβάνουν διάσπαρτες, μικρές, πολυάριθμες υποκίτρινες ή υπέρυθρες κηλίδες στα φύλλα, που αργότερα γίνονται καστανές. Τα φύλλα αυτά προοδευτικά κάμπτονται προς τα κάτω, ξηραίνονται και παραμένουν στο δέντρο και τον χειμώνα.

Και εδώ το Κέντρο Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης εφιστά την προσοχή των παραγωγών στην επιλογή του κατάλληλου φυτοπροστατευτικού σκευάσματος.

Σκολύτης

Σε ό,τι αφορά τον σκολύτη, στα τέλη του Απριλίου αναμένεται η έξοδος των ενηλίκων από τα κλαδιά των δέντρων. Σε κερασεώνες με προσβολές από το μικρό αυτό σκαθάρι συνιστάται άμεσα το κάψιμο των ξερών προσβεβλημένων κλαδιών (υπόλοιπα του κλαδέματος ή εντομοπαγίδες).

Ακόμη, απαιτείται τακτικός έλεγχος των οπωρώνων μέχρι τα μέσα Μαΐου, για τυχόν διαπίστωση δραστηριότητας των εντόμων (συνήθως εκρέει κόμμι από τις οπές εισόδου).

ΓΡΑΦΕΙ: