Με οδηγό το κρασί η αύξηση εξαγωγών της ΕΕ, ανεβασμένες και οι εισαγωγές ζωοτροφών

Με οδηγό το κρασί η αύξηση εξαγωγών της ΕΕ, ανεβασμένες και οι εισαγωγές ζωοτροφών Σε τροχιά ανάκαμψης φαίνεται ότι έχουν μπει οι εξαγωγές προϊόντων τροφίμων και ποτών της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2021, που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG AGRI).

Όπως προκύπτει από αυτά, οι εξαγωγές στο επτάμηνο ήταν αυξημένες κατά σχεδόν 6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φτάνοντας τα 111,4 δισ. ευρώ. Η μεγαλύτερη άνοδος 13% καταγράφηκε στις αποστολές προς τις ΗΠΑ, οι οποίες έφτασαν τα 1,63 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών να αντιστοιχεί στο κρασί (αύξηση 666 εκατ. ευρώ σε αξία και 31% σε ποσοστό), στα αλκοολούχα (+421 εκατ. ευρώ, +28%) και στα γλυκίσματα (+126 εκατ. ευρώ, +26%).

Ανεβασμένες κατά 857 εκατ. ευρώ (+9%) ήταν και οι εξαγωγές προς την Κίνα, με τα αλκοολούχα ποτά να καταγράφουν εδώ τη μεγαλύτερη άνοδο (+100%, +236 εκατ. ευρώ).

Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως σημειώνει η DG Agri, οι αποστολές χοιρινού κρέατος προς την Κίνα εμφάνισαν μείωση το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου, αν και σε επίπεδο επταμήνου εμφάνισαν θετικό πρόσημο, κλείνοντας την περίοδο με αύξηση 1%.

Σε όλους τους προορισμούς, οι εξαγωγές χοιρινού κρέατος υποχώρησαν κατά 127 εκατ. ευρώ ή 22% στο επτάμηνο, ωστόσο, η κατηγορία των προϊόντων με τη μεγαλύτερη πτώση, η οποία έφτασε το 58% (203 εκατ. ευρώ), ήταν τα τσιγάρα και τα πούρα.

Συνολικά, το κρασί, το χοιρινό κρέας, τα ζυμαρικά και τα αρτοσκευάσματα, τα γλυκίσματα και τα παρασκευάσματα τροφίμων εν γένει αποτελούν πάνω από το ¼ των ευρωπαϊκών εξαγωγών στο εξεταζόμενο διάστημα (27%). Εξάλλου, οι ΗΠΑ, το Ην. Βασίλειο, η Κίνα, η Ελβετία και η Ιαπωνία είναι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί των ευρωπαϊκών αγροδιατροφικών προϊόντων, απορροφώντας πάνω από τις μισές εξαγωγές (52% στο σύνολο της αξίας). Όπως αναφέρει η DG Agri, οι εξαγωγές της ΕΕ κινήθηκαν σε ιδιαίτερα χαμηλούς ρυθμούς στην αρχή του έτους, ανέβασαν ωστόσο στροφές σταδιακά.

Την ίδια στιγμή, οι εισαγωγές της ΕΕ των 27 ήταν ουσιαστικά αμετάβλητες, καθώς διαμορφώθηκαν σε 72,4 δισ. ευρώ, μόλις 0,2% κάτω σε σχέση με το επτάμηνο του 2020. Αυτό σημαίνει ότι το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ παραμένει θετικό κατά το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 39 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές, η μεγαλύτερη μείωση αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο που έφτασε σε αξία τα 2,4 δισ. ευρώ (-29%). Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, η πτώση στις εισαγωγές θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν είχαμε αύξηση στις εισαγωγές των ζωοτροφών ή, γενικότερα, των δημητριακών που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφική χρήση.

Ειδικότερα, οι εισαγωγές σόγιας ήταν αυξημένες κατά 29% ή 929 εκατ. ευρώ, με τη μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνεται στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ (αύξηση 318 εκατ. ευρώ ή κατά 46%).

Εξάλλου, οι διάφορες «πίτες» από ελαιούχους σπόρους που χρησιμοποιούνται για ζωοτροφή (π.χ. βαμβακόπιτα) ήταν αυξημένες κατά 25% ή 901 εκατ. ευρώ και οι «χονδροειδείς ζωοτροφές» (π.χ. τριφύλλι, καλαμπόκι) κατά 9% ή 164 εκατ. ευρώ. Αθροιστικά, τα φρούτα (εξαιρουμένων των εσπεριδοειδών και των τροπικών), η σόγια, οι πίτες και ο ακατέργαστος καφές/τσάι αντιστοιχούν στο 33% των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από πλευράς ΕΕ-27.