Αυτό το άρθρο είναι 8 μηνών

Το κεκτημένο της καναδικής αγοράς φέτας και ο ανταγωνισμός από ξένους μιμητές

Κέρδισε μερίδια σε όγκο και αξία το ελληνικό προϊόν στον Καναδά το 2023.
15/07/2024
5' διάβασμα
to-kektimeno-tis-kanadikis-agoras-fetas-kai-o-antagonismos-apo-xenous-mimites-272598

Αύξηση τόσο σε όγκο όσο και σε αξία κατέγραψαν οι εισαγωγές φέτας από την Ελλάδα για την αγορά του Καναδά το 2023, φτάνοντας τα 10 εκατ. ευρώ και ξεπερνώντας τους 1.094 τόνους. Με τις επιδώσεις αυτές, η χώρα μας σημείωσε αύξηση κατά 130,7% σε αξία έναντι του 2022, ανεβάζοντας το μερίδιό της στην εν λόγω αγορά σε 73%, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Τορόντο.

Για δεύτερη φορά φέτος, αυτήν τη φορά έχοντας τα συγκεντρωτικά του 2023, το Γραφείο ΟΕΥ παραθέτει στοιχεία για την καναδική αγορά φέτας, μία ιδιαίτερη αγορά για το ελληνικό προϊόν που ναι μεν απολαμβάνει την προτίμηση των Καναδών, αλλά έρχεται αντιμέτωπο με πλήθος άλλων «απομιμητικών προϊόντων» είτε εισαγόμενων είτε παραγόμενων στην εγχώρια αγορά, καθώς και βέγκαν προϊόντων ακόμη και ελληνικής προέλευσης.

Επιπλέον, είτε ως αυθεντική φέτα ελληνικής παραγωγής, είτε ως κακέκτυπο προϊόν καναδικής παραγωγής, η φέτα που διατίθεται στην καναδική αγορά είναι ένα από τα φθηνότερα τυριά που διατίθενται, γεγονός που πρέπει να προβληματίσει ιδίως τους Έλληνες παραγωγούς, υπογραμμίζουν, για άλλη μία φορά, οι συντάκτες της έκθεσης.

Είναι γεγονός ότι οι ελληνικές εξαγωγές φέτας έχουν ευνοηθεί από την ύπαρξη της Περιεκτικής Συμφωνίας Οικονομίας και Εμπορίου ΕΕ-Καναδά (CETA), καθώς η υπογραφή της μπορεί να θεωρηθεί ότι οδήγησε στην ουσιαστική αύξησή τους στον Καναδά, όπως επισημαίνει το Γραφείο ΟΕΥ, αφού το 2017 η αξία τους ανερχόταν στα μόλις 2,7 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Όλες οι «φυλές» της φέτας στην αγορά του Καναδά

Σε μία περίοδο που η φέτα βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, κυρίως για όλους τους λάθους λόγους (καταγγελίες για νοθεία, μείωση τιμών αιγοπρόβειου γάλακτος κ.λπ.), ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα τελευταία στοιχεία για τη θετική, εν πολλοίς, εξαγωγική πορεία του εμβληματικού ελληνικού προϊόντος στην αγορά του Καναδά, στην οποία απολαμβάνει μια σχετικά χαμηλή προστασία στο πλαίσιο της […]

09/02/2024 7' διάβασμα

Ωστόσο, απολαμβάνουν σχετικά χαμηλή προστασία στο πλαίσιό της, καθώς, με τις «γκρίζες ζώνες» που αφήνει, επιτρέπει τη διακίνηση στην εν λόγω αγορά ανταγωνιστικών προϊόντων άλλων κρατών, αλλά και ελληνικής προέλευσης φυτικών υποκατάστατων, φέροντας την ονομασία «φέτα», για τα οποία έχει αναφερθεί εκτενώς η «ΥΧ» σε προηγούμενο φύλλο της.

Υπενθυμίζεται ότι η CETA υπεγράφη το 2016 και τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2017. Έχει κυρωθεί από τον Καναδά, όχι όμως και από τη χώρα μας, η οποία παραμένει μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ που δεν έχουν ακόμη κυρώσει τη Συμφωνία.

Η φέτα αποτελεί διαχρονικά το σημαντικότερο τυροκομικό προϊόν που εξάγει η Ελλάδα στον Καναδά, υπενθυμίζει η έκθεση, για να συμπληρώσει πως ακολουθούν και άλλα ελληνικά τυριά, όπως κεφαλοτύρι και κεφαλογραβιέρα, οι εξαγωγές των οποίων τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Οι ελληνικές εξαγωγές φέτας απολαμβάνουν σχετικά χαμηλή προστασία στο πλαίσιο της CETA, καθώς, με τις «γκρίζες ζώνες» που αφήνει, επιτρέπει τη διακίνηση ανταγωνιστικών προϊόντων άλλων κρατών, αλλά και ελληνικής προέλευσης φυτικών υποκατάστατων, φέροντας την ονομασία «φέτα»

Στο 284% η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών φέτας στον Καναδά μεταξύ 2017-2023

Ως προς την εμβληματική φέτα, οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την αγορά του Καναδά σημείωσαν αύξηση κατά 284% μεταξύ 2017-2023. Το μερίδιο που καταλάμβανε η Ελλάδα στις καναδικές εισαγωγές τυριών τύπου «φέτας» το 2023 ανήλθε σε 15 εκατ. δολάρια Καναδά (10 εκατ. ευρώ) και 76,95%, σχεδόν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από αυτό του 2022. Ακολούθησε η Βουλγαρία με εξαγωγές τυριού που ονομάζει φέτα, συνήθως από αγελαδινό, μάλιστα, γάλα, αξίας 2 εκατ. δολαρίων Καναδά και μερίδιο 8,48%, καθώς και η Δανία, με αντίστοιχο μερίδιο και 16 εκατ. δολάρια, ενώ μερίδια της τάξεως του 2,67% και 1,3% αντίστοιχα κατείχαν ΗΠΑ και Ισραήλ.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι η άνοδος της επιτυχίας της φέτας στην καναδική αγορά προσέλκυσε εξαγωγές από ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό χωρών. Συνολικά, 18 χώρες προέλευσης εισαγωγών εμφανίζονται το 2023, έναντι 14 το 2020, 9 το 2019 και το 2018, και 6 το 2017», σημειώνει το Γραφείο ΟΕΥ.

Όπως επισημαίνει, όμως, παρ’ όλη την άνοδο του ανταγωνισμού, το μερίδιο των ελληνικών εξαγωγών στην κατηγορία αυξάνεται σταθερά, από το 47,3% το 2017, ενώ σημαντικό μερίδιο στη συγκεκριμένη αγορά απώλεσε η Δανία, από 34,6% το 2017 σε 8,48% το 2023. Και σε όρους ποσότητας, οι ελληνικές εξαγωγές φέτας έφτασαν τους σχεδόν 1.095 τόνους το 2023, από 376,1 τόνους το 2017, με ταυτόχρονη αύξηση του μεριδίου αγοράς σε 73% το 2023 από 46,6% το 2017. Παράλληλα, Δανία και Βουλγαρία έχασαν μερίδιο και σε όρους ποσότητας προς όφελος των ελληνικών εξαγωγών.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: