Οδοιπορικό στην Βόρεια Εύβοια

Αγροτικά προϊόντα και τοπικές γεύσεις σε γκρίζο φόντο

Μέσα από ένα τριήμερο οδοιπορικό στη Βόρεια Εύβοια την προηγούμενη εβδομάδα και με τη συνεργασία της δράσης Meet Your Makers, ζήσαμε από κοντά τις δυσκολίες των κατοίκων της περιοχής, μετά από τις μεγάλες καταστροφές των πυρκαγιών του προηγούμενου καλοκαιριού.

Οι άνθρωποι αυτού του τόπου επιμένουν με την παρουσία τους, τη δυναμική, αλλά και τους στόχους που βάζουν για την επόμενη μέρα, ώστε γρήγορα να ανακτήσουν όλα αυτά που έχασαν μέσα σε λίγες ημέρες από την πύρινη λαίλαπα.

Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια οι άνθρωποι της καθημερινότητας, οι επιχειρήσεις, η αυτοδιοίκηση, μαζί με την πολιτεία, μέσα από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Μιλήσαμε με δεκάδες ανθρώπους της περιοχής, με αγρότες, επιχειρηματίες, μέλη συνεταιρισμών, αυτοδιοικητικούς κ.ά., όπου ο καθένας από την πλευρά του έβαζε και το δικό του αποτύπωμα για το πώς θα πρέπει να προχωρήσουν στο επόμενο διάστημα.

Κοινή συνισταμένη όλων η διάθεση για ένα καλύτερο αύριο, μέσα από μία ενιαία προσπάθεια.

Σύγχρονες επιχειρήσεις με ισχυρή ταυτότητα

Πριν φτάσουμε στη Βόρεια Εύβοια, επισκεφθήκαμε στη Δίρφη την εταιρεία Dirfis, μια σύγχρονη επιχείρηση παραγωγής μανιταριών και συζητήσαμε με τα στελέχη της εταιρείας, για τον τρόπο παραγωγής του μανιταριού, αλλά και τα ιδιαίτερα είδη που καλλιεργούνται από τους ίδιους, στις σύγχρονες εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, γευτήκαμε τους καρπούς ακόμη και απευθείας από την παραγωγή. Με τη συνδρομή του σεφ Μπάμπη Ζερβουδάκη, παρακολουθήσαμε τη μαγειρική τεχνική με δικές του συνταγές και με βάση το μανιτάρι.

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο έγινε και η παρουσίαση της μπύρας septem από τον Σοφοκλή Παναγιώτου και, παράλληλα, ακολούθησε συζήτηση για τον τρόπο παρασκευής της μπύρας, αλλά και τους τύπους που παράγουν. Με την ολοκλήρωση της ενημέρωσης, ακολουθήσαμε τη διαδρομή προς την Αγία Άννα, περνώντας από το Μαντούδι και το Προκόπι, όπου το γκρίζο τοπίο από τις πυρκαγιές άρχισε να κάνει την εμφάνισή του.

Επιμένουν στη δημιουργία και στην ανάπτυξη του τόπου

Η Αγία Άννα ήταν η αποκάλυψη, χιλιάδες στρέμματα δασικής και καλλιεργούμενης έκτασης, όπως επίσης και κτηριακές εγκαταστάσεις παραδομένα στην πύρινη λαίλαπα των μεγάλων πυρκαγιών, του προηγούμενου καλοκαιριού.

Ο Κώστας Παπαμήτσος, μέλος του τοπικού συμβουλίου της Αγίας Άννας και παραγωγός παραδοσιακών τοπικών προϊόντων, μας εξήγησε τον αγώνα και τις προσπάθειες των κατοίκων, ώστε να αποτρέψουν την καταστροφή των κατοικιών τους, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.

Ο κ. Παπαμήτσος βρήκε το κουράγιο να συνεχίσει τη δραστηριότητά του παράγοντας τοπικά προϊόντα ζύμης με αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές και πρώτες ύλες από τον τόπο του. «Πρέπει να ενισχύσουμε την τοπική μας ταυτότητα, από τον πρωτογενή τομέα μέχρι και την κατανάλωση, ο τόπος μας έχει μέλλον και θα πρέπει όλοι μας να συνδράμουμε» , ξεκαθαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο τη θέση του ο κ. Παπαμήτσος.

Παράλληλα με τον Χρήστο Κεντρή, μελισσοκόμο και εκπαιδευτικό από την ίδια περιοχή, συζητήσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι της Βόρειας Εύβοιας, μετά από τις πυρκαγιές, εστιάζοντας όμως περισσότερο σε μία σύγχρονη μελισσοκομία, με στόχο την προστασία της μέλισσας και την ανάδειξη του ρόλου της μέσα από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Σημαντική, επίσης, ήταν και η παρουσίαση του αγροκτήματος Ευβοιότοπων Χάλαρη στον τομέα της παραγωγής και μεταποίησης κρέατος μέσα από τον βιολογικό τρόπο παραγωγής και διάθεσης του προϊόντος στις αγορές.

Την επόμενη μέρα επισκεφτήκαμε τη λίμνη Εύβοιας, συνομιλήσαμε με παραγωγούς οσπρίων, ζυμαρικών, αλίπαστων, ακόμη και με παραγωγό παραδοσιακού παγωτού με διάφορες γεύσεις από τοπικά προϊόντα. Αναλύσαμε τα προβλήματά τους για την τρέχουσα περίοδο, καθώς και τους στόχους τους για το επόμενο διάστημα.

Σημαντικός ο ρόλος των συνεταιρισμών

Η βραδιά έκλεισε με την επίσκεψη στον Συνεταιρισμό Ταξιαρχών και με τη συνάντηση των μελών του διοικητικού συμβουλίου, αναλύοντας από την πλευρά τους τις δράσεις του συνεταιρισμού, από την ίδρυση μέχρι και σήμερα.

Την Κυριακή το πρωί στην Αιδηψό, έγινε η παρουσίαση αγροτικών προϊόντων από τοπικούς παραγωγούς και μεταποιητές. Γνωρίσαμε τα τυροκομικά προϊόντα, με τις ξεχωριστές γεύσεις, το μέλι, όπως επίσης και τον χυμό ροδιού, που παρουσίασαν μέλη της κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης «Σταγόνες», δίνοντας έναν ξεχωριστό τόνο για τις δυνατότητες παραγωγής αγροτικών προϊόντων αυτού του τόπου.

Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις Ροβιές σε ένα αγροτουριστικό κατάλυμα με σημείο αναφοράς την ελιά και το ελαιόλαδο μέσα από την τοπική γαστρονομία και το βράδυ της ίδιας ημέρας το οδοιπορικό ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο οινοποιείο Βρυνιώτη.

Η 4η συνάντηση με τους θεσμούς και τους πολίτες της Βόρειας Εύβοιας

Το τριήμερο οδοιπορικό στη Βόρεια Εύβοια συνέπεσε με την 4η συνάντηση των θεσμών και των πολιτών της Βόρειας Εύβοιας, για την αναγέννηση αυτού του τόπου, μετά από τις περσινές πυρκαγιές.

Στη συνάντηση αυτή, συμμετείχαν κυβερνητικά στελέχη, ο Σταύρος Μπένος, επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, αυτοδιοικητικοί και εκπρόσωποι φορέων της Βόρειας Εύβοιας. Αναλύθηκαν τρέχοντα ζητήματα, τα οποία αφορούν την οικοδόμηση μιας ολοκληρωμένης χωρικής επένδυσης, με την προσέλκυση επιχειρήσεων, μέσα από τη δημιουργία επενδυτικού κλίματος.

Αναλύθηκε το master plan του προγράμματος ανασυγκρότησης και παράλληλα κατατέθηκαν προτάσεις ειδικών για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί το επόμενο διάστημα. Στον χώρο που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση παρουσιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας του γνωστού φωτογράφου Γιώργου Ζαρζώνη, με θεματικές ενότητες παρμένες από την ύπαιθρο και τους ανθρώπους του χώρου αυτού.

Αρωγός στις εκδηλώσεις της συνάντησης ήταν και ο ΣΠΕΛ. Με την πρωτοβουλία του συνδέσμου παραγωγών και εμπόρων λιπασμάτων και μέσα από την παροχή βοήθειας στους πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας, τέθηκε το δικό τους κοινωνικό αποτύπωμα σε μία σειρά δράσεων.

Με τη συμμετοχή τους σε τρία έργα-φωτοδότες ενισχύεται η τοπική οικονομία, με τη στήριξη, την προβολή και τη διάθεση των αγροτικών προϊόντων που παράγονται.