Οδυσσέας Κουφός: Επιχειρηματίας ετών… 18 ετοιμάζει βαλίτσες για Αμερική

Θα έλεγε κανείς ότι η επιχειρηματικότητα «ρέει» στο αίμα του, αφού μόλις από την ηλικία των 15 ετών δημιούργησε τη δική του μικρή αγροτική επιχείρηση με κότες αβγοπαραγωγής, καταφέρνοντας να κάνει πράξη ό,τι γνώσεις λάμβανε από το επαγγελματικό λύκειο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.

Σήμερα, τρία χρόνια αργότερα, ο 18χρονος Οδυσσέας Κουφός από τη Θεσσαλονίκη ετοιμάζει βαλίτσες για τις ΗΠΑ και το πανεπιστήμιο Ντάβιντσον στη Βόρεια Καρολίνα μετά και την υποτροφία που έλαβε. «Μόλις ολοκλήρωσα το γυμνάσιο, πήρα την απόφαση να εγγραφώ στο επαγγελματικό λύκειο της ΑΓΣ, γιατί γνώριζα ότι θα μου δώσει την ευκαιρία να ασχοληθώ και με άλλες δραστηριότητες εκτός από τα μαθήματα του σχολείου, με αποτέλεσμα να γίνω πιο παραγωγικός.

Στην πρώτη λυκείου, βρήκα μία ευκαιρία, μέσω ενός προγράμματος της ΑΓΣ, που συμμετέχουν οι μαθητές του λυκείου και άνοιξα μία μικρή επιχείρηση, έτσι ώστε ό,τι μάθαινα στο σχολείο από τον γεωργικό τομέα μπορούσα να το εφαρμόσω κατευθείαν στην επιχείρηση με τις κότες αβγοπαραγωγής. Αυτός ήταν ένας τρόπος να εφαρμόσω σε μια μικρή κλίμακα πειραματικά ό,τι μάθαινα στο σχολείο, αλλά και να συνδυάσω το επιχειρηματικό κομμάτι που είναι ο κλάδος που θέλω να ακολουθήσω», εξηγεί στην «ΥΧ» ο Οδυσσέας.

Ο δραστήριος 18χρονος, που κατάφερε να πουλάει καθημερινά τα 20 αβγά περίπου που παρήγαγε, συμμετείχε μέσω της ΑΓΣ και σε προγράμματα εθελοντισμού και ανταλλαγής μαθητών. «Τα πανεπιστήμια της Αμερικής, εκτός από τους καλούς βαθμούς, ψάχνουν νέους που είναι δραστήριοι και συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα. Η δραστηριότητά μου με την παραγωγή αβγών σε συνδυασμό και με άλλα πράγματα, με βοήθησε να λάβω υποτροφία από το πανεπιστήμιο Ντάβιντσον.

Στόχος μου είναι να σπουδάσω οικονομικά και μάρκετινγκ, με σκοπό να λάβω γνώσεις επιχειρηματικότητας. Το καλό είναι ότι τον πρώτο χρόνο σπουδών τα μαθήματα είναι γενικής φύσεως που σου επιτρέπουν να αποφασίσεις τι θα ακολουθήσεις τα επόμενα χρόνια».

Ο ίδιος δεν αποκλείει το γεγονός στο μέλλον να ασχοληθεί επαγγελματικά με τον αγροτικό τομέα, δημιουργώντας τη δική του επιχείρηση. «Όταν φρόντιζα τις κότες, προσπαθούσα να εφαρμόσω νέες μεθόδους στην τροφή τους, να κυκλοφορούν ελεύθερα, τις νοιαζόμουν πολύ και είχα αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον.

Για το μέλλον θα δω πώς θα πάνε οι σπουδές στην Αμερική και τι προοπτικές θα έχω τόσο εκεί όσο και στην Ελλάδα. Δεν αποκλείω, όμως, τίποτα, γιατί η επιχειρηματικότητα είναι ένα ευρύ πεδίο με πολλές επιλογές».