Οδύσσεια στη Μεσόγειο για πλοίο με 1.700 αγελάδες –Πώς βρέθηκε στην Ελλάδα

Στα ανοιχτά της Καλαμάτας έδεσε το πρωί το φορτηγό πλοίο Elbeik, που μεταφέρει περίπου 1.700 βοοειδή και περιφέρεται εδώ και δύο μήνες στη Μεσόγειο, καθώς καμία χώρα δεν επέτρεψε την εκφόρτωση των ζώων λόγω ανησυχίας ότι μολύνθηκαν με καταρροϊκό πυρετό (Bluetongue disease).

Στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου το σημαίας Τόγκο Elbeik και το πλοίο Karim Allah σημαίας Λιβάνου ανέλαβαν τη μεταφορά των βοοειδών, από την Ταραγόνα και την Καρθαγένη της Ισπανίας προς τη Λιβύη και την Τουρκία, αλλά απαγορεύτηκε ο κατάπλους τους στη Σαρδηνία και σε λιμάνια της Λιβύης, της Αιγύπτου, της Τουρκίας και της Κύπρου.

Λόγω των απανωτών απαγορευτικών το Εlbeik πήρε πορεία επιστροφής προς την Ισπανία και με παρέμβαση της η Κύπρια επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου, ζήτησε από την Ελλάδα να φροντίσει για τον ανεφοδιασμό με τρόφιμα και καύσιμα του Elbeik. Έτσι μετά τον ανεφοδιασμό του πλοίου σε καύσιμα στους Καλούς Λιμένες της Κρήτης, το Elbeik κατευθύνθηκε προς την Καλαμάτα για τρόφιμα και ζωοτροφές με το κεντρικό λιμεναρχείο της Καλαμάτας και κλιμάκιο της κτηνιατρικής υπηρεσίας να στήνουν επιχείρηση για την τήρηση των προβλεπόμενων υγειονομικών διαδικασιών κατά τον ανεφοδιασμό λόγω των φόβων της πιθανής ασθένειας των ζώων.

Η οδύσσεια του πλοίου με τα ζώα έχει απασχολήσει διεθνή ΜΜΕ, ενώ πρωτοβουλίες για τη διευθέτηση του προβλήματος ανέλαβε και η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση CIWF για την ευημερία των ζώων κτηνοτροφικών μονάδων. Όσο για το Karim Allah, που μετέφερε σχεδόν 900 αγελάδες, υποχρεώθηκε τελικά να επιστρέψει στην Καρθαγένη, όπου ξεκίνησε η ευθανασία στα ζώα.

Πηγή: iefimerida.gr