Τα οφέλη από την εφαρμογή του Copernicus στον αγροτικό τομέα και στο περιβάλλον

Υπηρεσίες και προϊόντα που έχουν αναπτυχθεί από ελληνικούς φορείς με τη συμβολή του προγράμματος Copernicus και χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής, τη βιώσιμη γεωργία και την επισιτιστική ασφάλεια παρουσιάστηκαν στη διαδικτυακή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου. Το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και το Κέντρο Αριστείας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών διοργάνωσαν τη συγκεκριμένη ημερίδα, με κεντρικό θέμα «Η συμβολή του προγράμματος Copernicus στην ανάπτυξη εξειδικευμένων υπηρεσιών για το περιβάλλον και τους πολίτες».

Στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, υπουργείων και εποπτευόμενων φορέων, ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων. Συγκεκριμένα, ο κ. Χρίστος Δήμας, υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χαιρέτησε την εκδήλωση και παρουσίασε πρακτικές εφαρμογές του προγράμματος, όπως η πρόσφατη ενεργοποίηση της ευρωπαϊκής δορυφορικής υπηρεσίας Copernicus, για τη χαρτογράφηση της πληγείσας περιοχής της Καρδίτσας από τον «Ιανό», για την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων. Επίσης, τόνισε ότι μέσω της δορυφορικής υπηρεσίας έγινε γνωστό ότι ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν ο πιο θερμός μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως, κατά 0,05 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τον αντίστοιχο του 2019. Επιπλέον, οι πληροφορίες για τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική προήλθαν και αυτές από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Αγροτικός τομέας

Για την παρουσίαση των εφαρμογών του Copernicus στον αγροτικό τομέα, καλεσμένος ομιλητής ήταν ο Γιώργος Ευσταθίου, υπεύθυνος Διαχείρισης Έργων & Υπηρεσιών Παρατήρησης της Γης της NEUROPUBLIC. Ο κ. Ευσταθίου αναφέρθηκε εκτεταμένα στον ρόλο των δεδομένων του προγράμματος Copernicus στον αγροτικό τομέα και παρουσίασε τη δραστηριότητα της εταιρείας στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Επίσης, η παρουσίαση εστίασε στη μηχανή επεξεργασίας δορυφορικών εικόνων Earth Insight της NEUROPUBLIC, την ανάπτυξη υπηρεσιών για φορείς όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ, το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense, αλλά και τη συμμετοχή της εταιρείας σε ευρωπαϊκά έργα, όπως το NIVA και το e-shape, τα οποία εστιάζουν στην ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων βασισμένων στην τηλεπισκόπηση. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, ο κ. Ευσταθίου έδωσε παραδείγματα και ποσοτικά στοιχεία από τα οφέλη της αξιοποίησης δορυφορικών δεδομένων και τεχνολογιών.

Περισσότερα για το Copernicus

Το Copernicus είναι το πρόγραμμα γεω-επισκόπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο παρατηρεί το περιβάλλον και τον πλανήτη μας προς όφελος όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Παρέχει υπηρεσίες πληροφόρησης με βάση δορυφορικά δεδομένα γεω-επισκόπησης και επίγεια (μη διαστημικά) δεδομένα. Οι υπηρεσίες και τα δεδομένα του προγράμματος Copernicus παρέχονται δωρεάν στους χρήστες.