Οφέλη από τη χρήση μπρόκολου στην εκτροφή κοτόπουλων

Τα υπολείμματα μπρόκολου φαίνεται ότι αποτελούν μία από τις ελκυστικές εναλλακτικές στη χρήση αντιβιοτικών, στην αναζήτηση των οποίων επιδίδεται σταθερά η βιομηχανία ζωοτροφών. Και αυτό, χάρη στην πολύτιμη αντιμικροβιακή δράση του συγκεκριμένου κηπευτικού και τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Αυτό αναφέρεται σε σχετικό άρθρο της εξειδικευμένης ιστοσελίδας AllAboutFeed, σύμφωνα με το οποίο η ζύμωση εμπλουτίζει την αξία του μπρόκολου, χάρη στις αυξημένες ποσότητες οξικού άλατος, μαγιάς, βακτηρίων γαλακτικού οξέος και Bacillus subtilis. Όπως υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο συντάκτης του άρθρου, επικαλούμενος συμπεράσματα σχετικών μελετών, παρουσιάζει ενδιαφέρον να γνωρίζει κανείς τόσο το μέγεθος της βελτίωσης που επιφέρει το μπρόκολο στην ανάπτυξη των κοτόπουλων και στην ποιότητα του κρέατος, όσο και στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από επιβλαβή παθογόνα.

Αναφέρεται, ακόμη, ότι λόγω των υψηλών προδιαγραφών που θέτουν καταναλωτές και έμποροι, το μπρόκολο έχει απώλειες της τάξης του 45%-50%. Αυτό, εξαιτίας του σχήματος, του μεγέθους και των ζημιών κατά τη διάρκεια της συγκομιδής ή εξαιτίας ζιζανίων, ενώ επιπλέον ποσοστό της τάξης του 20%-25% χάνεται στο χωράφι, με μεγάλες ποσότητες υπολειμμάτων σε ανθήλια, βλαστούς και φύλλα. Η ενσωμάτωση αυτών των υπολειμμάτων σε ζωοτροφές οδηγεί σε πιο βιώσιμη βάση εκτροφής και μειώνει τη δυνητική ζημιά στο περιβάλλον, επισημαίνεται.

Μεταξύ άλλων, ο συντάκτης επικαλείται συμπεράσματα σειράς πανεπιστημιακών μελετών από τα οποία προκύπτει ότι η χρήση μπρόκολου στην εκτροφή κοτόπουλων μπορεί να ενισχύσει τα αβγά και το κρέας του κοτόπουλου, αλλά και να δράσει προληπτικά απέναντι σε χρόνιες δυσλειτουργίες, όπως καρκινογενέσεις και καρδιαγγειακές παθολογίες. Ταυτόχρονα, μπορεί να έχει αντιμικροβιακή δράση απέναντι στο καμπυλοβακτήριο, τον E.coli κ.ά., καθώς και αντιοξειδωτικά οφέλη.