Οι ευφυείς τεχνολογίες ως απάντηση στις οικολογικές και κλιματικές προκλήσεις

Η θέση του πρώην Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Γιάνεζ Ποτότσνικ

Mέχρι 5 Απριλίου οι συγκεντρωτικές πελατών- προμηθετυών 

Τους λόγους για τους οποίους οι νέες τεχνολογίες είναι σημαντικές στις μέρες μας ανέλυσε ο πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιάνεζ Ποτότσνικ, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της οργάνωσης Pan European Networks.

Ο κ. Ποτότσνικ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και μίλησε για έξυπνα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν για την επίτευξη βιώσιμων στόχων, με μοχλό τον γεωργικό τομέα. Δεν παρέλειψε, ακόμη, να αξιολογήσει την πολιτική της ΚΑΠ σε αυτό το πλαίσιο.

Οι ευφυείς στρατηγικές, που εμπλέκουν χρήση νέων τεχνολογιών, μπορούν να επιστρατευτούν για τον περιορισμό σημαντικών προβλημάτων, όπως είναι η απώλεια και η σπατάλη των τροφίμων. «Το ένα τρίτο του παραγόμενου φαγητού πετάγεται στα σκουπίδια. Η αστική γεωργία μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης, όπως και η παραγωγή πρωτεϊνών από άλλες πηγές, όπως τα έντομα. Ομοίως, η γεωργία ακριβείας είναι ένας κλάδος που χρήζει περισσότερης προσοχής. Τα θρεπτικά συστατικά -ο φώσφορος και το άζωτο- φτάνουν μόνο κατά ένα μικρό ποσοστό στα πιάτα μας. Η πλειοψηφία γίνεται απόβλητα, ρυπογόνο νερό και αέρας. Οι νέες τεχνολογίες, λοιπόν, αποτελούν μέρος της λύσης. Θα πρέπει να εισαχθεί μια λογική κυκλικής οικονομίας στις γεωργικές πρακτικές», σημειώνει. Ως Επίτροπος Περιβάλλοντος, ξεκίνησε μια δέσμη μέτρων για την αξιοποίηση των θρεπτικών ουσιών χωρίς απώλειες, την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων και τη μείωση της ρύπανσης. Κατά τη γνώμη του, τα παραπάνω αποτελούν μέρος μιας πιο οξυδερκούς χάραξης πολιτικής.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη σκοπιά των συστημάτων διατροφής, δηλαδή ολόκληρης της περίπλοκης αλυσίδας από το αγρόκτημα έως τον καταναλωτή, είναι η μοναδική ενδεδειγμένη λύση κατά τον πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος, καθώς η γεωργία δεν μπορεί να λύσει από μόνη της όλα τα προβλήματα. Η κλιματική αλλαγή, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η ρύπανση του νερού και του αέρα είναι κατά τον κ. Ποτότσνικ τα βασικότερα ζητήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μάλιστα σε συστηματική βάση. «Θα πρέπει να είμαστε πολύ καλύτεροι στη διαχείριση του άνθρακα, εάν θέλουμε να κάνουμε το περιβάλλον μας ασφαλέστερο και καθαρότερο. Πάνω απ’ όλα, να διατηρήσουμε την καταλληλότητα των συνθηκών για τους αγρότες, ώστε να παράγουν επαρκή και υγιεινά τρόφιμα», τονίζει κλείνοντας.

Πρόγνωση και θεραπεία

Για το ίδιο θέμα, η «YX» ζήτησε την άποψη της Αγγελικής Λυσιμάχου, στελέχους του ευρωπαϊκού δικτύου PAN. Σύμφωνα με την ίδια, οι εφαρμογές γεωργίας ακριβείας πρέπει να έχουν ρόλο στην πρόγνωση και τη θεραπεία των φυτών, επιστρατεύοντας περιβαλλοντικά δεδομένα όπως προειδοποιήσεις για ασθένειες καλλιεργειών. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές συσκευές smartphone, που παρέχουν τις σχετικές πληροφορίες για την υγεία των φυτών, προκειμένου να αναλαμβάνεται δράση πιο γρήγορα και να αποφεύγεται η χρήση φυτοφαρμάκων. «Είμαστε υπέρ μιας τέτοιας λύσης, που συμβάλλει στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Δεν επικροτούμε, όμως, πρακτικές όπως η δημιουργία drone που ψεκάζουν ακόμα πιο βλαβερά χημικά, υπό την ταμπέλα των ψεκασμών ακριβείας».

Και συνεχίζει: «Η εφαρμογή των πρακτικών ευφυούς γεωργίας είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Τα τρακτέρ, για παράδειγμα, που καταναλώνουν πολλά καύσιμα, συμβάλλουν αρνητικά στην κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, αν χρησιμοποιηθεί κάποια άλλη τεχνολογία, η οποία δεν εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα, θα είναι πολύ θετική εξέλιξη. Το ίδιο και αν με αυτές τις τεχνολογίες μπορέσουμε να μετρήσουμε το ποσοστό του διοξειδίου του άνθρακα που υπάρχει στο χώμα μιας περιοχής, ώστε να ξεκινήσουν διαδικασίες απορρόφησής του. Πέρα, όμως, από το πρακτικό κομμάτι, όταν η βιομηχανία φυτοφαρμάκων παίρνει στα χέρια της ένα τόσο ισχυρό όπλο, προσπαθεί να το προωθήσει με τον δικό της τρόπο. Κάπως έτσι, τελικά καταλήγει να υπονομεύει την ιδέα να ελαττωθεί η χρήση χημικών στην αγροτική καλλιέργεια».