Θετικός ο απολογισμός για την εφαρμογή της καινοτομίας στον αγροτικό τομέα μέσω των επιχειρησιακών ομάδων

Το συνέδριο έλαβε χώρα στο Εστορίλ της Πορτογαλίας, με συνολικά 500 συμμετέχοντες από όλη την ΕΕ
01/07/2024
2' διάβασμα
thetikos-o-apologismos-gia-tin-efarmogi-tis-kainotomias-ston-agrotiko-tomea-meso-ton-epicheirisiakon-omadon-325001

Η εξέλιξη της καινοτομίας στον αγροτικό τομέα, μέσα από την πορεία των επιχειρησιακών ομάδων, καταγράφηκε στο συνέδριο «Επιχειρησιακές ομάδες EIP-AGRI: Καινοτομία στην πράξη» του Δικτύου της ΕΕ για την ΚΑΠ (EU CAP Network) που συγκέντρωσε 500 συμμετέχοντες από όλη την ΕΕ στο Εστορίλ της Πορτογαλίας για την ανάδειξη των επιτευγμάτων των έργων των επιχειρησιακών ομάδων.

Από τις 6 έως τις 8 Μαΐου 2024, το Δίκτυο της ΕΕ για την ΚΑΠ διοργάνωσε το συγκεκριμένο συνέδριο για να τονίσει και να γιορτάσει την επιτυχή εφαρμογή της καινοτομίας μέσω των επιχειρησιακών ομάδων ως ένα από τα κύρια δομικά στοιχεία του. Επίσης, στόχος ήταν να μεταδοθεί η γνώση για την προετοιμασία της επόμενης γενιάς έργων στο πλαίσιο της ΚΑΠ για την περίοδο 2023-2027.

Συνολικά, 500 συμμετέχοντες παρακολούθησαν την εκδήλωση, εκπροσωπώντας και τα 27 κράτη-μέλη. Εκτός από αγρότες και δασοκόμους, «μεσολαβητές» καινοτομίας και παρόχους υπηρεσιών υποστήριξης καινοτομίας, στις διαδραστικές συζητήσεις συμμετείχαν επίσης ερευνητές, ΜΚΟ, Διαχειριστικές Αρχές, Εθνικά Δίκτυα για την ΚΑΠ και Οργανισμοί Πληρωμών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιτόπιες επισκέψεις σε τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες, όπου οι συμμετέχοντες μπορούσαν να μάθουν και να ανταλλάξουν γνώσεις με πολλές πορτογαλικές επιχειρησιακές ομάδες

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιτόπιες επισκέψεις σε τέσσερις διαφορετικές τοποθεσίες, όπου οι συμμετέχοντες μπορούσαν να ενημερωθούν και να ανταλλάξουν γνώσεις με πολλές πορτογαλικές επιχειρησιακές ομάδες. Το συνέδριο εγκαινιάστηκε επίσημα από τον Πορτογάλο υπουργό Γεωργίας και Αλιείας, Ζοζέ Μανουέλ Φερνάντες, τον επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, και το μέλος του υπουργικού συμβουλίου του επιτρόπου για τη Γεωργία, Ρομπέρτο Μπερούτι. Σε δύο πάνελ εξετάστηκε η δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα από τις επιχειρησιακές ομάδες, ενώ συζητήθηκε η πορεία για το μέλλον. Συγκεκριμένα, στο πρώτο πάνελ συζητήθηκε ο ρόλος της καινοτομίας για το μέλλον της γεωργίας και των αγροτικών περιοχών, ενώ το δεύτερο πάνελ επικεντρώθηκε στην αποτελεσματική ανταλλαγή, χρήση και κλιμάκωση των αποτελεσμάτων των έργων των επιχειρησιακών ομάδων.

Για την προώθηση της περαιτέρω δικτύωσης και ανταλλαγής γνώσεων, το συνέδριο παρουσίασε μια έκθεση καινοτομίας με το έργο 73 επιχειρησιακών ομάδων, καθώς και μια επιλογή από έργα Horizon, το έργο EIT Food, το πορτογαλικό δίκτυο CAP και το δίκτυο EU CAP.