Οι φορείς της βιομηχανίας αμφισβητούν τις ΜΚΟ σχετικά με τις μολυσμένες κονσέρβες τόνου
Εργαστηριακές δοκιμές 148 κουτιών κονσερβοποιημένου τόνου που πωλούνται στην ΕΕ, οι οποίες διεξήχθησαν από την περιβαλλοντική ΜΚΟ Bloom, αποκάλυψαν «πρωτοφανή» επίπεδα υδραργύρου, ενώ Γάλλος συνήγορος ισχυρίζεται ότι διεθνείς οργανισμοί και αλιευτικές ενώσεις επαναλαμβάνουν αφηγήσεις της βιομηχανίας οι οποίες υποβαθμίζουν τους κινδύνους του υδραργύρου που βρίσκονται στις συσκευασίες τόνου.
«Γενικευμένη μόλυνση» με υδράργυρο του τόνου σε κονσέρβα στην Ευρώπη
29/10/2024 3' διάβασμα
Ωστόσο, η Pesca España, μια ισπανική ένωση που κατονομάζεται στην έκθεση της Bloom, λέει στο Food Ingredients First, ότι «είναι πραγματικά καθησυχαστικό επειδή οι δηλώσεις μας δεν βασίζονται σε απόψεις, αλλά βασίζονται στην επιστήμη και σε αυστηρές επιστημονικές μελέτες».
Η Bloom αναφέρει ότι όλα τα δοχεία που δοκιμάστηκαν ήταν μολυσμένα με υδράργυρο, ενώ το 57% υπερέβη το αυστηρότερο μέγιστο όριο υδραργύρου – 0,3 mg ανά κιλό – που ορίζεται στην ΕΕ για τα ψάρια.
Ο οργανισμός ισχυρίζεται ότι ειδικά, μία συγκεκριμένη κονσέρβα με το εμπορικό σήμα Petit Navire που αγοράστηκε από ένα κατάστημα στο Παρίσι, έδειξε επίπεδο υδραργύρου 3,9 mg ανά κιλό, το οποίο λέει ότι είναι 13 φορές υψηλότερο από το καθορισμένο όριο.
«Ο υδράργυρος είναι μια ισχυρή νευροτοξίνη που συνδέεται με τον εγκέφαλο και είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγούμε από αυτήν. Όλοι το γνωρίζουν αυτό», λέει η Julie Guterman, ερευνήτρια στη ΜΚΟ και η κύρια συγγραφέας της έρευνας.
Ωστόσο, η Pesca España λέει ότι «ποτέ δεν έχει αρνηθεί την παρουσία υδραργύρου στα ψάρια» ενώ προσθέτει ότι «Θέλουμε να ενημερώσουμε τους καταναλωτές ότι δεν τίθεται κανένας κίνδυνος για την υγεία του. Αυτό συμβαίνει επειδή ο υδράργυρος έχει ισχυρή συγγένεια με το σελήνιο και δρα ως μαγνήτης του σεληνίου παράγοντας μια μη απορροφήσιμη ουσία υδραργύρου-σεληνίου στο ανθρώπινο σώμα. Το αποτέλεσμα αυτής της νέας ένωσης είναι το σώμα να αποβάλλει τον υδράργυρο προτού εναποτεθεί στον λιπώδη ιστό και προκαλέσει βλάβη».
«Άρα, με άλλα λόγια, αυτός ο συναγερμός δεν είναι πραγματικός», τονίζει ο Ισπανικός Σύλλογος.
Επιτρεπτά όρια υδραργύρου
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο «μεθυλυδράργυρος» είναι η πιο κοινή χημική μορφή υδραργύρου που βρίσκεται στην τροφική αλυσίδα. Τα ψάρια και άλλα θαλασσινά είναι συμβάλλουν περισσότερο από κάθε άλλη τροφή στην έκθεση σε ανόργανο υδράργυρο μέσω της διατροφής των Ευρωπαίων καταναλωτών. Το κρέας ψαριών είναι το πιο κοινό είδος διατροφής έκθεσης σε υδράργυρο για όλες τις ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν τα προϊόντα ψαριών.
Ο υδράργυρος στοχεύει το συκώτι, το νευρικό, το αναπτυξιακό, το ανοσοποιητικό και το αναπαραγωγικό σύστημα. Ο Bloom ισχυρίζεται ότι παρά τις ανησυχίες αυτές, οι ευρωπαϊκές αρχές θέτουν όρια υδραργύρου με βάση τα επίπεδα μόλυνσης που συνήθως απαντώνται στον τόνο αντί των επιπτώσεών του στην υγεία σε ενήλικες και παιδιά. Το καθορισμένο όριο επιτρέπει την πώληση του 95% αυτών.
Ο Bloom ισχυρίζεται ότι ο τόνος είναι ένα από τα πιο μολυσμένα είδη, ενώ μπορεί να περιέχει πάνω από τρεις φορές περισσότερο υδράργυρο από τον μπακαλιάρο.
Έλεγχοι και ισορροπίες
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Bloom ισχυρίζεται ότι οι διεθνείς φορείς που εμπλέκονται στον καθορισμό των προτύπων για τη μόλυνση θαλασσινών με υδράργυρο συχνά δρουν υπό την επιρροή των «γιγάντιων τόνων».
Ωστόσο, η Pesca España λέει ότι πολλά τρόφιμα όπως τα δημητριακά περιέχουν επίσης υδράργυρο, «αλλά σε αντίθεση με τα θαλασσινά, δεν περιέχουν σελήνιο για να το εξουδετερώσουν». Επιπλέον, «Το σελήνιο στα ψάρια είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου και είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς και το ανοσοποιητικό σύστημα».
«Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων διευκρίνισε ότι, παρά τα επίπεδα έκθεσης στον υδράργυρο, τα ψάρια προσφέρουν οφέλη και συνιστάται η κατανάλωσή τους».
Υπό το φως της έρευνάς της, η ΜΚΟ απαιτεί ελέγχους και ισορροπίες για να «τερματίσει την ατιμωρησία» της βιομηχανίας τόνου και να προστατεύσει τους καταναλωτές.
Η Bloom θέλει οι προμηθευτές να δεσμευτούν μόνο την πώληση τόνου που δεν υπερβαίνει το πρότυπο 0,3 mg ανά κιλό υδραργύρου έτσι ώστε να περιοριστεί η έκθεση των καταναλωτών στη μόλυνση. Επίσης, καλεί τους κατασκευαστές και τους διανομείς να σταματήσουν να προωθούν τον τόνο «με οποιονδήποτε τρόπο» και να προειδοποιούν τους αγοραστές για τους σχετικούς κινδύνους.
Επιπλέον, η ατζέντα της συγκεκριμένης ΜΚΟ περιλαμβάνει εκκλήσεις για απομάκρυνση προϊόντων που περιέχουν τόνο από σχολικές καφετέριες, εγκαταστάσεις φύλαξης παιδιών, οίκους ευγηρίας, μαιευτήρια και νοσοκομεία.