Οι Ιταλοί «ψηφίζουν» ισπανικά εσπεριδοειδή

Οι Ιταλοί «ψηφίζουν» ισπανικά εσπεριδοειδή
-Διαφήμιση-

Το γεγονός ότι οι τιμές των ισπανικών εσπεριδοειδών θεωρούνται ανταγωνιστικές και υπάρχει διαθεσιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου τα καθιστά ιδιαιτέρως δημοφιλή στην αγορά της Ιταλίας, αναφέρεται σε δημοσίευμα διεθνούς ιστοδελίδας (Freshplaza). Φέτος οι τιμές είναι χαμηλότερες από πέρσι και για τα πορτοκάλια και για τα λεμόνια.

Σύμφωνα με Ιταλό έμπορο, ο οποίος δραστηριοποιείται στην Ισπανία, τα τελευταία λεμόνια της ποικιλίας Fino, είναι διαθέσιμα στα κτήματα και οι τιμές κινούνται στα 40-50 λεπτά. Η δε παραγωγή της ποικιλίας Verna βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ωστόσο οι τιμές διαμορφώνονται τουλάχιστον 30-40 λεπτά χαμηλότερα από πέρσι. Η περιοχή της Μούρθια θα έχει ασφαλώς και φέτος τη μεγαλύτερη παραγωγή και οι παραγωγοί προσδοκούν αύξηση της τιμής. Προς το παρόν τα επεξεργασμένα έξτρα πωλούνται στα 70-80 λεπτά το κιλό, η καλή ποιότητα των λεμονιών με φύλλα πωλείται προς 65 λεπτά και η δεύτερη κατηγορία στα 55 λεπτά το ανώτερο.

Χαμηλές θεωρούνται και οι τιμές των πορτοκαλιών, παρά τη ζωηρή ακόμη ζήτηση στην Ευρώπη, λόγω των χαμηλών σχετικά θερμοκρασιών. Στην Ιταλία κατευθύνονται Navel Lane Late, Chislett, Navel Power και Valencia Late. Οι τιμές διαμορφώνονται σε 38-43 λεπτά το κιλό, «πράγμα το οποίο ο καθένας καταλαβαίνει πόσο λίγα αφήνει στον παραγωγό, χωρίς να προσθέσουμε τα συλλεκτικά κόστη και τα κόστη συσκευασίας», σημείωσε ο ίδιος έμπορος.

Ακόμη συμπλήρωσε ως χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς, ότι η Αργεντινή θα μπει με καθυστέρηση στην αγορά, πράγμα το οποίο αφήνει μερικές εβδομάδες ακόμη παραμονής για την παραγωγή της Ισπανίας και την Τουρκίας, ενώ με ενδιαφέρον παρακολουθεί η αγορά το δεδομένο πως φέτος η Αργεντινή θα εξάγει μεγαλύτερες ποσότητες στις ΗΠΑ, συνεπώς είναι άγνωστο πώς αυτό θα επιδράσει στην αγορά.