Συνέδριο Copa Cogeca: Οι νέες τεχνολογίες βοηθούν στη μείωση του κόστους παραγωγής

Οι νέες τεχνολογίες βοηθούν στη μείωση του κόστους παραγωγής
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Την ανάγκη οι αγρότες να μπουν στη διαδικασία της καινοτομίας, να συμμετάσχουν στη συλλογή στοιχείων στις μονάδες τους επεσήμαναν κατά την απογευματινή συνεδρία, στο συνέδριο της Copa –Cogeca ο Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος, μέλος του συμβουλίου του ΓΑΙΑ Επιχειρείν. Στο πάνελ συμμετείχαν και ο Herve Pillaud, συνδεδεμένος παραγωγός, επικεφαλής της Copa και Cogeca  και ο Γάλλος Max Schuman, αρμόδιος στην επιτροπή για τα δημητριακά. 

Μάλιστα κατά τη διάρκεια του απογευματινού πάνελ παρουσιάστηκαν καινοτομίες σε μονάδες ζωικής παραγωγής και αυτοματοποιημένα συστήματα όσον αφορά στην εκτροφή χήνας, γουρουνιού, αγελάδων κ.ά.

-Διαφήμιση-
Corteva agriculture

Ο Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος αναφέρθηκε στην καινοτομία, που προτάσσει η ΓΑΙΑ Επιχειρείν, με ένα ιδιαίτερο επιχειρηματικό μοντέλο για την ανάπτυξη των υπηρεσιών. Επεσήμανε ότι η ΓΑΙΑ Επιχειρείν είναι μια εταιρία που αποτελεί μια καινοτόμα συμμαχία, η oποία συνδέει τον αγροτικό παραγωγικό τομέα με τον τεχνολογικό τομέα και τον τραπεζικό με στόχο τις ολοκληρωμένες ψηφιακές υπηρεσίες ευφυούς γεωργίας.

Υποστήριξε πως τα πλεονεκτήματα για τον παραγωγό είναι μεγάλα διότι μειώνεται το κόστος τεχνολογίας, καθώς πρόκειται για εφαρμογές ευρείας κλίμακας και ήδη έχουν μπει σε αυτή τη διαδικασία 6 περιοχές και 4 διαφορετικές καλλιέργειες, που αφορούν ελιά, επιτραπέζιο σταφύλι, ροδάκινο και φασόλι. Σημείωσε πως αυτές οι υπηρεσίες θα συμπληρωθούν και ως το 2017 πρόκειται να ενταχθούν και άλλες καλλιέργειες. Όπως είπε, η ευφυής Γεωργία είναι μια πρακτική διαχείρισης στη Γεωργία, που αφορά και στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων και στην εφαρμογή στον αγρό με στόχο οι παραγωγοί να έχουν τεχνολογία, που θα επιτρέπει στη μονάδα τους,  να είναι βιώσιμη και κερδοφόρα.

«Θα πρέπει να παρακολουθήσουμε στενά τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζονται τα δεδομένα και κατά πόσο χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Max Schuman, αρμόδιος στην Copa Cogeca, στην Επιτροπή για τα δημητριακά, σημειώνοντας πως σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν μεγάλα δεδομένα υπάρχει ένα νομοθετικό κοινό προστασίας.

Τις αλλαγές που πλέον έχει η γεωργία στο χωράφι και το γεγονός ότι ο νέος αγρότης είναι ένας σύγχρονος επιχειρηματίας ανέφερε μεταξύ ο άλλων ο παραγωγός Herve Pillaud, που η οικογενειακή επιχείρηση λειτουργεί εδώ και 300 χρόνια. Εξήγησε πως ο ίδιος χρησιμοποιούσε ήδη drones στη μονάδα του στην οποία πλέον έχει μπει και ο γιος του , ο οποίος πλέον χρησιμοποιεί ακόμη πιο αυτοματοποιημένα τα συστήματα, βρίσκοντας τεχνολογικές λύσεις, για προβλήματα που προκύπτουν.

Όλοι οι ομιλητές επεσήμαναν ότι η χρήση νέων τεχνολογιών πρέπει να διευρυνθεί αλλά για να έχει αξία πρέπει να χρησιμοποιηθούν Big Data, δηλαδή ο αγρότης να είναι δυνατόν μέρος μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας, όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηπαπαδόπουλος, ώστε να μπορούν να έχουν ανά πάσα στιγμή τα στατιστικά στοιχεία να μπορούν να είναι συγκρίσιμα. Εξέφρασε ωστόσο την άποψη ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη κυρίως λόγω τεχνικών προβλημάτων, που έχουν να κάνουν κατεξοχήν με τη συμβατότητα των δικτύων.

-Διαφήμιση-
Αγροτική Καινοτομία - Γεωργικές Συμβουλές