Οι Ολλανδοί πρωτοπορούν και πάλι – Το σύστημα Ida αυξάνει την παραγωγή κατά 30%

ida-ktinotrofia-akriveias

Στον λαιμό κάθε ζώου τοποθετείται έναΣ αισθητήραΣ κολάρο, προσφέροντας στον κτηνοτρόφο στοιχεία σε πραγματικό χρόνο για τη γονιμότητα του ζώου και την κατάσταση της υγείας του.

Οι Ολλανδοί αγρότες καινοτομούν κατά μέσο όρο μία φορά κάθε επτά χρόνια, καθιστώντας τους αρκετά προηγμένους στη χρήση νέων τεχνολογιών στις εκμεταλλεύσεις τους. Ένας από τους λόγους της παραπάνω συμπεριφοράς είναι η εκπαίδευση στη χρήση προηγμένων συστημάτων, την οποία μεταφέρουν από γενιά σε γενιά. Η υιοθέτηση τεχνολογιών από τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους ανοίγει ένα ευρύ πεδίο δράσης εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης στο χωράφι. Η Robyn Lee Bonnin, υπεύθυνη μάρκετινγκ της ολλανδικής εταιρείας Connectera, η οποία έχει δημιουργήσει το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης «Ida», δίνει πληροφορίες στην «ΥΧ» σχετικά με τον ρόλο της καινοτομίας, αλλά και τον τρόπο που το σύστημα Ida μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα των εκμεταλλεύσεων κατά 30%.

Ευφυής κτηνοτροφία

«Οι γεωργοί δεν χρειάζονται περισσότερα δεδομένα, χρειάζονται συγκεκριμένες συμβουλές για την εκμετάλλευσή τους», τονίζει η Robyn, η οποία αναφέρει πως το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης Ida αποτελεί έναν έξυπνο βοηθό για τον κτηνοτρόφο, δίνοντάς του πληροφορίες για κάθε μεμονωμένο ζώο ή και για ομάδα ζώων, όπως τα νεογνά. Το Ida αποτελείται από έναν αισθητήρα κολάρο, που τοποθετείται στον λαιμό κάθε ζώου, προσφέροντας στον κτηνοτρόφο στοιχεία σε πραγματικό χρόνο για τη γονιμότητα του ζώου και την κατάσταση της υγείας του. Οι πληροφορίες μετατρέπονται σε συμβουλές μέσω ενός συστήματος cloud, οι οποίες φτάνουν στον κτηνοτρόφο μέσω του κινητού ή του υπολογιστή του.

ida-ktinotrofia-akriveias Η Robyn τονίζει ότι «οι εκμεταλλεύσεις που χρησιμοποιούν το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης παρουσιάζουν αύξηση της παραγωγικότητας μέχρι και 30%». Το Ida, σύμφωνα με τη Robyn, μπορεί να λειτουργήσει σε διαφορετικού μεγέθους εκμεταλλεύσεις, προσφέροντας διαφορετικά πακέτα συνδρομών. Η εταιρεία έχει καταφέρει να διευρύνει τη δραστηριότητά της εκτός της Ολλανδίας σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ισπανία, το Μεξικό, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Κένυα και η Αφρική. Η Robyn επισημαίνει ότι «το επόμενο διάστημα το συγκεκριμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα έρθει και στην Ελλάδα, καθώς το διάστημα αυτό η εταιρεία βρίσκεται σε αναζήτηση του κατάλληλου συνεργάτη.

Υιοθέτηση καινοτομίας

Για τη διάδοση και την υιοθέτηση της καινοτομίας, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι εταιρείες τεχνολογίας αναφέρει η Robyn. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι οι εταιρείες πρέπει να δημιουργήσουν εύκολες στη χρήση συσκευές, ακόμα και για αγρότες που δεν έχουν σχέση με την τεχνολογία. Με αυτόν τον τρόπο, θα αυξήσουν τους διαθέσιμους χρήστες και θα βοηθήσουν πραγματικά τους γεωργούς. Τέλος, αναφέρει ότι «οι εταιρείες, όταν δημιουργούν ή εξελίσσουν τα συστήματά τους, πρέπει να το κάνουν σε συνεργασία με τους γεωργούς. Αυτό πραγματοποιούμε και εμείς κάθε φορά που εξελίσσουμε το Ida με νέα χαρακτηριστικά. Λαμβάνουμε τα σχόλια και την ανατροφοδότηση από τους κτηνοτρόφους για να βελτιώσουμε κάθε φορά το σύστημα».