Οι πέστροφες του Ορχομενού

Πριν από περίπου 45 χρόνια, στην κωμόπολη του Ορχομενού, ο Πέτρος Δήμου, αξιοποιώντας τα νερά του Μέλανα ποταμού, εγκατέστησε μια ιχθυοτροφική μονάδα για την παραγωγή πέστροφας.

Οι πέστροφες του Ορχομενού
H προσπάθεια του Πέτρου Δήμου έξω από τα συνηθισμένα, που στέφθηκε από επαγγελματική επιτυχία

Επέλεξε τα νερά αυτά, επειδή πηγάζουν κατευθείαν από τις πηγές των Χαρίτων, οι οποίες φημίζονται για την ποιότητά τους και τη σταθερή θερμοκρασία των υδάτων τους, κοντά στους 14οC χειμώνα και καλοκαίρι. Με μεγάλο αγώνα και προσπάθεια κατάφερε να συνθέσει ένα περιβάλλον ιδανικό για τα ψάρια, χωρίς να αλλοιώσει τα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Την εποχή εκείνη, η τεχνική σε θέματα ιχθυοκαλλιέργειας ήταν σχεδόν άγνωστη και η πρόσβαση στη γνώση ακόμη δυσκολότερη και έτσι ο ιδρυτής της μονάδας βασίστηκε σχεδόν αποκλειστικά στις δικές του εμπειρικές γνώσεις.

Ο κ. Δήμου εξιστορεί στην «ΥΧ» τη μοναχική και παραγωγική πορεία του προς την επαγγελματική καταξίωση: «Η δημιουργική μου περιέργεια σε συνδυασμό με τις μαγευτικές προκλήσεις της φύσης ήταν τα κίνητρα στο αρχικό μου ξεκίνημα. Δεν υπήρχαν κεφάλαια και όλα αυτά έγιναν με προσωπική εργασία. Χρησιμοποίησα φυσικά υλικά για να δημιουργήσω τον χώρο φιλοξενίας των ψαριών. Εκτρέφω το είδος της ιριδίζουσας πέστροφας, η οποία είναι προσαρμοσμένη στο δικό μας περιβάλλον και δίνει πολύ υψηλής ποιότητας προϊόν. Για να έχω περισσότερη σκίαση, διότι είναι βασική προϋπόθεση, φύτεψα 2.000 φυτά, τα οποία προσαρμόζονται με τις συνθήκες του τόπου μας. Ενίσχυσα περισσότερο τα υδροχαρή φυτά, ώστε τα ψάρια να παίρνουν και ένα μέρος της τροφή τους από αυτά και, παράλληλα, να ζουν αρμονικά.

Ξεκίνησα αρχικά με μικρές ποσότητες. Σήμερα, έφτασα να παράγω κοντά στους 45-50 τόνους τον χρόνο. Από αυτές τις ποσότητες, ένα ποσοστό, κοντά στο 20%, πάει σε ταβέρνες, εστιατόρια ξενοδοχεία και μέρος αυτού πωλείται απευθείας στους επισκέπτες της μονάδας. Επιδιώκω αυτήν τη σχέση, γιατί είναι περισσότερο άμεση και φέρνει σ’ επαφή τον καταναλωτή με τον τρόπο παραγωγής. Τα υπόλοιπα ψάρια, δηλαδή το 80%, το μεταποιούμε, παράγοντας την παραδοσιακή καπνιστή πέστροφα, την οποία συσκευάζουμε με δική μας ετικέτα. Το περιβάλλον είναι ιδανικό λόγω της πλούσιας βιοποικιλότητας. Σε συνδυασμό με την ιστορικότητα και τις πλούσιες παραδόσεις της περιοχής, η επίσκεψη εδώ αποτελεί μια μοναδική εμπειρία».

Οι πέστροφες του Ορχομενού

Αναφερόμενος στο μέλλον της επένδυσής του και εστιάζοντας σε ζητήματα νέας τεχνολογίας και εξωτερικών αγορών, ο κ. Δήμου τόνισε: «Τη σκυτάλη της επιχείρησης την παραλαμβάνει ο γιος μου και όσο μπορώ να βοηθώ θα είμαι κοντά του, γιατί, μετά από τόσες δεκαετίες, έχει γίνει τρόπος ζωής για εμένα αυτή η εργασία. Αγορές στο εξωτερικό υπάρχουν και το προϊόν μας έχει μεγάλη ζήτηση. Πουλούσαμε στη Γαλλία και στη Γερμανία, όπου το καπνιστό μας φιλέτο είχε κερδίσει δύσκολες αγορές, ωστόσο, κάποια προβλήματα ανέστειλαν τη δραστηριότητά μας. Πιστεύω, όμως, ότι μέχρι το καλοκαίρι θα ξαναβγούμε στις αγορές, εξάγοντας το 60% της παραγωγής μας. Δεν επιδιώκουμε να αυξήσουμε τις ποσότητες παραγωγής, γιατί αν ξεπεράσουμε αριθμητικά την αναλογία νερού και ψαριών, θα υποβαθμιστεί η ποιότητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή έχει κηρυχτεί ως Natura και οι επιχειρηματικές παρεμβάσεις θα πρέπει να είναι εναρμονισμένες σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία».

Για το θέμα της πιστοποίησης, της διαδικασίας παραγωγής με βιολογικό τρόπο, ο κ. Δήμου επεσήμανε: «Ο τρόπος με τον οποίο παράγουμε τις πέστροφες και τα πεντακάθαρα νερά που χρησιμοποιούμε αποτελούν βασικές προϋποθέσεις. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην αναλογία ψαριών και χώρου όπου κινούνται (10 κιλά ψάρια ανά κυβικό μέτρο), ώστε να επιτύχουμε υψηλή ποιότητα που θα μας δώσει, κατά συνέπεια, και την αντίστοιχη πιστοποίηση. Υπάρχει ένα πρόβλημα σχετικό με τη διατροφή και κάποια άλλα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα οποία πρέπει να λυθούν άμεσα για να κάνουμε το επόμενο βήμα. Η πιστοποίηση θα μας δώσει υψηλή προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν».

Οι πέστροφες του Ορχομενού

Κλείνοντας, ο κ. Δήμου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αναγκαιότητα προστασίας του περιβάλλοντος, διότι, όπως τονίζει, αποτελεί υποχρέωση όλων: «Η παραγωγική μας δραστηριότητα πρέπει να έχει σημείο αναφοράς το περιβάλλον. Μέσα από αυτό μπορούμε να αναδείξουμε τον πλούτο που έχουμε και να είμαστε όλοι κερδισμένοι. Μπορούμε να συνεργαστούμε μεταξύ μας, για να προωθήσουμε την τοπική μας ταυτότητα. Έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε και άλλα προϊόντα. Εκτός από την ιχθυοκαλλιέργεια, έχω και ένα αμπέλι και παράγω το κρασί μου. Για μένα αποτελεί σημαντικό κομμάτι στη ζωή μου. Είμαι δεμένος με την παράδοση του τόπου μου, τη φύση και τον τρόπο ζωής. Καλό είναι οι νέοι που εισέρχονται στο αγροτικό επάγγελμα να μη βλέπουν αποσπασματικά τις αγροτικές δραστηριότητες, αλλά ως σύνολο. Μέσα από αυτήν τη σχέση θα αγαπήσουν περισσότερο το επάγγελμά τους».