Οι πράσινες μορφές ανάπτυξης και η κλιματική αλλαγή στην ατζέντα της ΓΣ του ΟΗΕ

Η Κλιματική Αλλαγή δεν είναι τελικά fake news λέει το ΓΕΩΤΕΕ

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ αναμένεται να προεδρεύσει σε συμπόσιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της 71ης συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την οποία θα παρακολουθήσει, και να αναφερθεί στα μέτρα της χώρας του για την προώθηση της Ατζέντας 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο μόνιμος εκπρόσωπος της Κίνας στον ΟΗΕ, Λιου Τζιεγί, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Xinhua ότι η Κίνα θα ηγηθεί της διεθνούς ανάπτυξης και συνεργασίας και θα προωθήσει την υλοποίηση της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ. «Η Κίνα, ως η μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη χώρα του κόσμου, έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα στην υλοποίηση δημιουργικών, αρμονικών, πράσινων, ανοικτών και ευρύτερων (μορφών) ανάπτυξης, καθώς και στην προαγωγή της ανάπτυξης και της συνεργασίας μεταξύ των χωρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η ατζέντα, που υιοθετήθηκε από τους παγκόσμιους ηγέτες πριν από έναν χρόνο, περιγράφει τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης (SDGs) με στόχο να καθοδηγήσει τον κόσμο να επιδιώξει την οικονομική και οικονομική πρόοδο, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος.

Ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για την Ατζέντα 2030, David Nabarro, δήλωσε ότι η Κίνα έχει δεσμευθεί σε μία πραγματική και μελετημένη προσπάθεια να επιτύχει μία σειρά από διεθνείς στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη για να τερματισθεί η φτώχεια και η ανισότητα και να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή.

Ενθυμούμενος τη συνεργασία του με διάφορες κινεζικές Αρχές, ο Nabarro επεσήμανε ότι είναι εντυπωσιασμένος από την προσοχή που δίνει η κινεζική κυβέρνηση στη σημασία που έχουν περιβαλλοντικοί παράγοντες στην ανάπτυξη. Στο πλαίσιο του τρέχοντος κοινωνικού – οικονομικού αναπτυξιακού σχεδίου της Κίνας, γνωστού ως 13ου πενταετούς προγράμματος (2016-2020), η κινεζική κυβέρνηση έχει δώσει προτεραιότητα στο περιβάλλον και έχει αποφασίσει να επιδιώξει την ανάπτυξη μέσω από μία πορεία χαμηλών (εκπομπών) άνθρακα, σημείωσε.

«Η Κίνα έχει αναγνωρίσει, επίσης, τη σημασία της διάστασης της ισότητας», σημείωσε, προσθέτοντας ότι συνεργάζεται με την κινεζική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την πρόκληση της βοήθειας στο λιγότερο εύπορο πληθυσμό να προχωρήσει στην ανάπτυξη.