Οι χαμηλότερες τιμές φρέναραν στον κάμπο τη βιομηχανική ντομάτα

Με πλάτες Δασκαλόπουλου επιστρέφει δυναμικά η Damavand, μένει εκτός η MAST Foods

Οι χαμηλότερες τιμές φρέναραν στον κάμπο τη βιομηχανική ντομάτα

του Γιάννη Τσατσάκη

Μειωμένη σε ένα ποσοστό που δεν αποκλείεται να ξεπεράσει το 20% φαίνεται ότι θα είναι φέτος η παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας καθώς οι αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική των μεταποιητών «πάγωσαν» το ενδιαφέρον πολλών Θεσσαλών καλλιεργητών.

Λίγo πριν την έναρξη της φετινής καμπάνιας, οι εκτιμήσεις μιλούν για μείωση από 25% έως 30% στα στρέμματα που σπάρθηκαν στον θεσσαλικό κάμπο, μετά το σήμα για «ψαλίδισμα» των τιμών που έδωσε από νωρίς ο όμιλος Νομικού. Διαφορετικό είναι το σκηνικό στην Ηλεία, όπου οι εκτάσεις εμφανίζονται αυξημένες κατά 10%, αφενός γιατί οι βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή επέλεξαν να κινηθούν πιο προσεκτικά, αφετέρου γιατί η απογοήτευση από άλλες καλλιέργειες (π.χ. καρπούζι) έστρεψε αρκετούς στη βιομηχανική.

Τα «απόνερα» των μειώσεων που ανακοίνωσε ο Νομικός

Την ίδια στιγμή, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εξελίξεις στο επιχειρηματικό πεδίο, με τη Davamand να επιστρέφει δυναμικά στο προσκήνιο ύστερα από την είσοδο στο μετοχικό της κεφάλαιο του fund Diorama, συμφερόντων του πρώην προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», η εταιρεία πλήρωσε στους παραγωγούς τα οφειλόμενα από το 2014 και το 2015 ενώ διαμήνυσε ότι θα απορροφήσει φέτος 60.000 τόνους προϊόντος, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξήσει τις ποσότητες από την επόμενη χρονιά. Παράλληλα, εφαρμόζει νέα τιμολογιακή πολιτική η οποία υπό προϋποθέσεις ξεκινά από τα 76 λεπτά το κιλό χωρίς brics, ενώ με το πριμ ολοκληρωμένης και την τήρηση της σύμβασης μπορεί να φτάσει στα 78 λεπτά.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο φύλλο της «ΥΧ» που κυκλοφορεί