ΟΗΕ: Πιέζει για χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές λιπασμάτων

Στόχος να αποφευχθεί μια μελλοντική κρίση διαθεσιμότητας

Τα Ηνωμένα Έθνη πιέζουν για μείωση της τιμής των λιπασμάτων για να αποφευχθεί μια μελλοντική κρίση διαθεσιμότητας, σύμφωνα με δηλώσεις ανώτερης αξιωματούχου του ΟΗΕ, που συμμετέχει σε συνομιλίες με στόχο την ενίσχυση της εξαγωγής ρωσικών λιπασμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αμμωνίας.

«Εάν δεν είμαστε σε θέση να μειώσουμε τις τιμές των λιπασμάτων, η κρίση προσιτότητας που υφιστάμεθα σήμερα θα μετατραπεί σε κρίση διαθεσιμότητας αύριο και γι’ αυτό εργαζόμαστε αυτήν τη στιγμή», δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη η Rebeca Grynspan, γενική γραμματέας της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD). «Για να αποτρέψουμε μια μελλοντική κρίση, πρέπει να μειώσουμε τις τιμές των λιπασμάτων».

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία τροφοδότησε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση και αυξανόμενες τιμές λιπασμάτων. Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι ηγέτιδες χώρες εξαγωγής σιτηρών, με την πρώτη να είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγείς λιπασμάτων.

Τα Ηνωμένα Έθνη επιχειρούν να μεσολαβήσουν για την επανέναρξη των εξαγωγών ρωσικής αμμωνίας (ένα βασικό συστατικό για τα αζωτούχα λιπάσματα) μέσω της Ουκρανίας. Ωστόσο, από τότε που ξεκίνησαν οι συνομιλίες, η Ρωσία προχώρησε στην προσάρτηση των ουκρανικών περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, μετά τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων που καταγγέλθηκαν από το Κίεβο και τις δυτικές κυβερνήσεις ως παράνομες και καταναγκαστικές.

Η Grynspan αρνήθηκε να σχολιάσει τις διαπραγματεύσεις για την αμμωνία, περιγράφοντας την παρούσα συνθήκη στο Reuters ως «υπερβολικά ευαίσθητη».