Οικογένεια Τιάκα: Τα εβρίτικα παραδοσιακά αλλαντικά Σουφλίου στα τραπέζια Θρακών και σε ξενοδοχεία
Τιμώντας την επαγγελματική παράδοση και τις συνταγές της οικογένειας Τιάκα, η τρίτη γενιά συνεχίζει ανελλιπώς από το 1970 την παρασκευή εβρίτικων παραδοσιακών αλλαντικών Σουφλίου, που βρίσκονται στα τραπέζια Θρακών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ ο καβουρμάς περιλαμβάνεται πλέον και σε πρωινά ξενοδοχείων.
Η Δωροθέα Τιάκα ξεκίνησε ως λογίστρια στην οικογενειακή επιχείρηση «Εβρίτικα Παραδοσιακά Προϊόντα Τιάκας», στη συνέχεια ασχολήθηκε με το πρότυπο ISO και το σύστημα HACCP, ακολούθως έγινε υπεύθυνη ανάπτυξης αγορών και, τελικά, συνιδιοκτήτρια μαζί με τον αδερφό της, Γιώργο, που είναι υπεύθυνος παραγωγής και πωλήσεων.
Ο παππούς της ξεκίνησε την επιχείρηση, ακολούθησαν ο πατέρας της με τα δυο αδέρφια του και τη σκυτάλη παρέλαβαν η ίδια με τον αδερφό της και τα δυο ξαδέρφια τους. Ασχολούνται αδιάλειπτα με το εμπόριο, την επεξεργασία κρέατος και την παραγωγή παραδοσιακών τοπικών αλλαντικών, ενώ η επιχείρηση είναι μέλος των Μικρών Ελλήνων Παραγωγών.
Οι παραδοσιακές θρακιώτικες γεύσεις μέσα από τα προϊόντα Τιάκας κατακτούν όλο και περισσότερα μέρη της Ελλάδας
Τα προϊόντα τους παρασκευάζονται με χοιρινό ή και μοσχάρι. Ειδικότερα, τα προϊόντα τους και, πιο συγκεκριμένα, ο καβουρμάς, κόκκινος και λευκός, τα λουκάνικα, λεπτά και πέταλο, καθώς και η παραδοσιακή μπάμπω, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παραδοσιακές, αλλά και fusion συνταγές.
Οι ίδιες συνταγές
«Ο πατέρας μου ξεκίνησε με την παραγωγή των παραδοσιακών λουκάνικων Σουφλίου, που φτιάχνονταν χειρωνακτικά τη δεκαετία του ’70 και τα προωθούσαν καφενείο-καφενείο. Η, δε, συνταγή του καβουρμά δημιουργήθηκε από την ανάγκη των νοικοκυριών να διατηρήσουν το κρέας. Η μπάμπω υπήρχε ανέκαθεν ως συνταγή και την τελευταία 20ετία πήρε τη ‘‘μορφή’’ της κατεψυγμένης, έτοιμης για κατανάλωση».
Η κα Τιάκα υπογραμμίζει πως ακολουθούν τις παραδοσιακές συνταγές και αυτό αποτελεί ισχυρό πλεονέκτημα. Αναφέρει πως τα λουκάνικα διατηρούν αναλλοίωτη την παραδοσιακή γεύση, καθώς φτιάχνονται σύμφωνα με τη μοναδική συνταγή της οικογένειας. Στους νέους κωδικούς είναι το μπιφτέκι που κατευθύνεται προς το παρόν αποκλειστικά στην εστίαση, αλλά, παράλληλα με την τροφοδοσία, σχεδιάζουν να περάσει και στον καταναλωτή.
Αποτιμώντας τις στρατηγικές κινήσεις του χρόνου που εκπνέει αναφέρει πως υπέγραψαν πολλά συμφωνητικά. «Είμαστε σε μεγάλες αλυσίδες, στην εστίαση, σε ξενοδοχεία. Το 90% του τζίρου καλύπτεται από την Αλεξανδρούπολη έως τη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα κινούμαστε επιλεκτικά. Το καλοκαίρι υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση από ξενοδοχεία και εστιατόρια νησιών που δεν αναζητούν τη μαζική παραγωγή», εξηγεί.
Οι παραδοσιακές θρακιώτικες γεύσεις μέσα από τα προϊόντα Τιάκας κατακτούν όλο και περισσότερα μέρη της Ελλάδας. Η ίδια το αποδίδει στην ύπαρξη Θρακιωτών πανελλαδικά, αλλά και στις επαφές που δημιουργεί με συλλόγους Θρακών, στην παρουσία της επιχείρησης σε τοπικές εκθέσεις την τελευταία διετία, καθώς και στις στρατηγικές κινήσεις που κάνει για να γίνουν γνωστά τα προϊόντα τους.
Στα σχέδια της επιχείρησης είναι η μετεγκατάσταση του αλλαντοποιείου του Σουφλίου στην Αλεξανδρούπολη, λόγω της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στην επαρχία και των αυξημένων εξόδων. «Στην Αλεξανδρούπολη, έχω στήσει με πράσινη μετάβαση φωτοβολταϊκά με ίδια συμμετοχή», προσθέτει, αναφερόμενη στα βήματα της επιχείρησης.
Επιδίωξή της είναι να αναπτυχθεί πρώτα στην εσωτερική αγορά και, στη συνέχεια, να συμμετάσχει σε εκθέσεις του εξωτερικού, αναγνωρίζοντας ότι οι μικρές εταιρείες που τοποθετούν τα προϊόντα τους εκεί ανεβάζουν κατακόρυφα τον τζίρο τους.
Με το βλέμμα στην τουρκική αγορά
Στο μυαλό της κας Τιάκα είναι η μεγάλη αγορά της Ανατολής. Αυτό που σχολιάζει, συζητώντας με υπουργούς που επισκέπτονται την περιοχή, είναι ότι «δίπλα μας έχουμε πληθυσμιακά μια Νέα Υόρκη που την έχουμε ανεκμετάλλευτη».
Τα εμπόδια είναι σημαντικά, υπάρχουν οι δασμοί, αλλά εκτιμά πως ο καβουρμάς που είναι από σκέτο μοσχάρι μπορεί να εξαχθεί στην Τουρκία, όπου δεν τρώνε χοιρινό. Η βιοτεχνία Τιάκας εξάγει μέχρι τώρα σε σούπερ μάρκετ της Γερμανίας. Τα κρέατα προέρχονται κυρίως από τη Θράκη μέχρι τη Θεσσαλονίκη, τη Βέροια και ορισμένα είναι Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Γιορτινή προετοιμασία
Στο πνεύμα των Χριστουγέννων, που πλησιάζουν, η κα Τιάκα σχολιάζει ότι η μπάμπω είναι η βασίλισσα της θρακιώτικης κουζίνας και η συνταγή προέρχεται από τη γιαγιά της. «Η δική μας συνταγή είναι έντερο γεμιστό με ρύζι, πράσο, μοσχάρι και χοιρινό. Είναι μια γεύση παραδοσιακή που υπάρχει στο γιορτινό τραπέζι», σημειώνει η κα Τιάκα. Οι προετοιμασίες για να καλύψουν τις παραγγελίες σε όλη την Ελλάδα είναι πυρετώδεις.
Βέβαια, από το γιορτινό τραπέζι δεν απουσιάζει ο καβουρμάς, ο οποίος καταναλώνεται όλο τον χρόνο. Εκτός από την κλασική γεύση με μοσχάρι και χοιρινό, έχουν τον πικάντικο που είναι μοναδικός, όπως λέει, καθώς έχει συγκεκριμένα καρυκεύματα που δίνουν κόκκινο χρώμα. Επίσης, η ίδια αναφέρει πως συνδυάζεται εξαιρετικά με υδατάνθρακα. «Είναι θερμικής επεξεργασίας, επομένως τρώγεται και ωμός. Σε όποια συνταγή περιλαμβάνεται ένα καλό κομμάτι κρέας, αυτό μπορεί να αντικατασταθεί από τον καβουρμά. Επίσης, υπάρχει στο ελληνικό πρωινό, κι αυτός ο είναι στόχος μου, καθώς περιλαμβάνεται ήδη σε αρκετά ξενοδοχεία στη Βόρεια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη, είμαστε σε πεντάστερο. Επίσης, ταξιδεύει στην Αθήνα», περιγράφει.
Η κα Τιάκα κάνει επαφές με σεφ σε εκθέσεις και, βέβαια, διατηρεί επαφές με τους Θρακιώτες, όπως είναι ο σεφ Βαγγέλης Δρίσκας. Ως προς τη συνέχεια της οικογενειακής παράδοσης, η ίδια εξηγεί ότι η επιλογή ανήκει στα παιδιά τους, ενώ τα ξαδέρφια της εργάζονται στη μεταποίηση.