Οικολογικές οργανώσεις ενισχύουν το «ρεύμα» κατά της γλυφοσάτης

Οικολογικές οργανώσεις ενισχύουν το «ρεύμα» κατά της γλυφοσάτης

Ένας συνασπισμός οικολογικών οργανώσεων είναι η νέα προσθήκη στον δικαστικό αγώνα κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αφορμή την προ μηνών απόφαση του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ για την παράταση της άδειας κυκλοφορίας της γλυφοσάτης για την επόμενη πενταετία.

Οι οργανώσεις Health and Environment Alliance (HEAL), Pesticide Action Network (PAN) Europe, Nature et Progres Belgique, WeMove.EU και SumofUs αποφάσισαν να υποστηρίξουν την προσφυγή της περιφερειακής κυβέρνησης της περιοχής των Βρυξελλών κατά της επανέγκρισης της δραστικής ουσίας, η οποία υποβλήθηκε τον Μάρτιο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της γλυφοσάτης στην ανθρώπινη υγεία, καθώς και την ευρωπαϊκή διαδικασία αξιολόγησης, η οποία ουσιαστικά αγνόησε τη γνώμη του Διεθνούς Οργανισμού Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) σχετικά με αυτό το θέμα», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της HEAL, Genon K. Jensen.

«Βάσει επιστημονικών στοιχείων, η γλυφοσάτη δεν θα έπρεπε να έχει εγκριθεί εκ νέου, καθώς είναι πιθανό καρκινογόνο», πρόσθεσε το στέλεχος της PAN Europe, Martin Dermine.

Το Βέλγιο ήταν ένα από τα κράτη-μέλη που ψήφισαν κατά της επανέγκρισης του πιο ευρέως χρησιμοποιούμενου φυτοφαρμάκου, μαζί με την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Κροατία, την Ιταλία, την Κύπρο, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και την Αυστρία.