Οικονομική ενίσχυση σε αχλάδι- σταφύλι στην επαρχία Τυρνάβου

Σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ παρουσία Βουλευτών –Δήμου- Περιφέρειας- Συνεταιριστών

Ικανοποίηση σκόρπισε στον αγροτικό κόσμο της επαρχίας Τυρνάβου το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΑΤ, με θέμα την οικονομική ενίσχυση των προϊόντων και παραγωγών της επαρχίας Τυρνάβου.

Ο Γ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε την καταβολή από το «ουκρανόμέτρο» ενίσχυσης ύψους 150 ευρώ το στρέμμα σε όλες τις ποικιλίες αχλαδιού και 120 ευρώ το στρέμμα στο οινοποιήσιμο σταφύλι, αποκλειστικά για τον Δήμο Τυρνάβου -μέσω de minimis- λόγω της ιδιαιτερότητας που τον διακρίνει, ως σεισμόπληκτη περιοχή. Ο ΥΠΑΑΤ επιβεβαίωσε ακόμη την καταβολή ενίσχυσης 70 ευρώ το στρέμμα σε ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια κι άλλα 65 ευρώ το στρέμμα για τις όψιμες ποικιλίες στο βιομηχανικό ροδάκινο που επλήγη από τη βροχόπτωση και άλλα 80 ευρώ το στρέμμα για τις όψιμες ποικιλίες στο επιτραπέζιο ροδάκινο. Στη σύσκεψη διευκρινίστηκε ότι όσοι παραγωγοί της επαρχίας είχαν λάβει από τον προηγούμενο «Ουκρανόμετρο» ενίσχυση 72 ευρώ το στρέμμα, το ποσό αυτό θα συμψηφιστεί.

Ως προς το χρονοδιάγραμμα καταβολής των ενισχύσεων, όπως έγινε γνωστό, για τα ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια οι ενισχύσεις θα καταβληθούν μέχρι 3-4 Απριλίου, ενώ σε αμπέλι -αχλάδι κι αυτά που χτυπήθηκαν από τον παγετό το 2021 και ήταν στο προανθικό στάδιο (εκκρεμεί το 30% με συνολικό ύψος 7 εκατομμυρίων για την επαρχία) οι ενισχύσεις θα καταβληθούν μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Οι ενισχύσεις σε μήλα και αχλάδια από το «Ουκρανόμετρο» αφορούν όλη την επικράτεια.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι βουλευτές Μ. Χαρακόπουλος, Χρ. Κέλλας, ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας, ο αντιπεριφερειάρχης Αποστόλης Μπίλλης, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σακούτσιος κι όλοι οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών της επαρχίας.

Γ. Κόκουρας

Σε δήλωσή του o δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας ευχαρίστησε θερμά την κυβέρνηση και τον υπουργό Γ. Γεωργαντά για την ενίσχυση που ανακοινώθηκε για τους παραγωγούς της επαρχίας, αλλά και τους βουλευτές της ΝΔ, τον Περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό και τον τοπικό ΕΛΓΑ για την συμβολή τους στον αγώνα μας. Είναι πολύ σημαντικό που η δημοτική αρχή και οι αγρότες της περιοχής βρήκανε «ευήκοα ώτα». Δηλώνουμε απόλυτα ικανοποιημένοι για τα ποσά της ενίσχυσης που θα καταβληθούν στα προϊόντα της επαρχίας, η οποία ως σεισμόπληκτη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα χρήματα αυτά θα ανακουφίσουν τους παραγωγούς της περιοχής σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τις καλλιέργειες μας περίοδο».