Η οινοποίηση σε αμφορέα αλλάζει επίπεδο στη ρετσίνα

Αναβιώνοντας μια αρχαία τεχνική, η οικογένεια Αποστολίδη παράγει κρασιά με extra premium χαρακτηριστικά

Η μεγάλη αγάπη του Ευθύμιου Αποστολίδη για το κρασί τον οδήγησε το 1958 στη φύτευση του πρώτου αμπελώνα στο Διαλεκτό Καβάλας και στην παραδοσιακή οινοποίηση. Ο γιος του, Ιωάννης, συνέχισε την παράδοση και το 2007, αφού στο μεταξύ είχε ήδη επεκτείνει τον αμπελώνα στα 30 στρέμματα, δημιούργησε ένα υπερσύγχρονο επισκέψιμο οινοποιείο σε έκταση 100 στρεμμάτων.

Η τρίτη γενιά, δηλαδή η Βασιλική και ο Ευθύμιος Αποστολίδης, που έχουν πλέον παραλάβει τη σκυτάλη, πήραν τα τελευταία χρόνια δυναμικές πρωτοβουλίες για την παραγωγή premium κρασιών, υπηρετώντας ταυτόχρονα τις αρχές της βιοδυναμικής γεωργίας.

«Σπουδάσαμε στη Γερμανία και διαπιστώσαμε από Γερμανούς συναδέλφους ότι αναζητούσαν ένα ελληνικό παραδοσιακό ποιοτικό προϊόν, όπως τη ρετσίνα, σε αναβαθμισμένο όμως επίπεδο. Αποφασίσαμε, λοιπόν, με την αδελφή μου να φτιάξουμε ρετσίνα, όπως το έκαναν στην αρχαία Ελλάδα. Παραγγείλαμε έναν αμφορέα και οινοποιήσαμε τις ποικιλίες Ασύρτικο και Μαλαγουζιά με φυσικό τρόπο, με τη μικρότερη δυνατή παρεμβολή από εμάς και από μηχανικό εξοπλισμό. Προσθέσαμε τη ρητίνη, αλλά καθόλου θείο, γι’ αυτό η ρετσίνα μας είναι αφιλτράριστη», εξηγεί στην «ΥΧ» ο οινολόγος Ευθύμης Αποστολίδης.

Η ρετσίνα ζυμώνεται και παλαιώνεται για οκτώ μήνες σε αμφορείς από τερακότα που βρίσκονται στο οινοποιείο. Όπως εξηγεί ο κ. Αποστολίδης, η διαφορά ξεκινάει από το χωράφι, καθώς τόσο το ξεφύλλισμα όσο και το κορφολόγημα γίνονται χειρωνακτικά.

Βραβείο στη Γαλλία

 

Η Retsina Cuvee 2020, όπως λέγεται η ρετσίνα που παράγει το οινοποιείο, κατατάσσεται στην extra premium κατηγορία και αρχικά τουλάχιστον μπορεί να αντιμετωπιστεί με σχετικό δισταγμό από κάποιους καταναλωτές, καθώς η τιμή της συνάδει με γνωστές ετικέτες. «Όσοι όμως τη δοκίμασαν, οινόφιλοι και μη, έχουν εκπλαγεί και έχουν γίνει πελάτες μας. Δηλώνουν, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται για μια απλή ρετσίνα, αλλά για ένα πολύ καλό κρασί», τονίζει ο κ. Αποστολίδης.

Πέρα από την Ελλάδα, βασική αγορά του οινοποιείου είναι η Γερμανία, η οποία άλλωστε έδωσε και το έναυσμα για την παραγωγή της συγκεκριμένης ρετσίνας. Είναι διαθέσιμη στην αγορά από τον Απρίλιο και, χάρη στην υψηλή ποιότητά της, κερδίζει συνεχώς έδαφος. Απέσπασε πρόσφατα χάλκινο μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό Concours International des Vins Biologiques στη Γαλλία για κρασιά σε αμφορείς.

Πρώτη απόπειρα με Βιδιανό και Αγιωργίτικο

Μετά τη ρετσίνα, η οικογένεια Αποστολίδη προχώρησε σε ένα ενδιαφέρον πλάνο οινοποίησης και παλαίωσης οίνου σε δύο θαμμένους αμφορείς στο Καρνάγιο Καβάλας, συνολικής χωρητικότητας 800 λίτρων. Ο κ. Αποστολίδης εξηγεί ότι η ιδέα προήλθε από μια δοκιμή κρασιών του βιοδυναμικού φορέα Demeter.

«Ήταν πολύ ιδιαίτερα κρασιά και με έκαναν να αρχίσω να ψάχνω για την οινοποίηση στη θάλασσα μέσα σε αμφορέα», σημειώνει και προσθέτει: «Μετά από έναν χρόνο έρευνας, εντοπίσαμε το παραδοσιακό Καρνάγιο της Καβάλας, κάναμε μετρήσεις για τη θερμοκρασία και την υγρασία στην άμμο, παραγγείλαμε τον κατάλληλο αμφορέα και ξεκινήσαμε την οινοποίηση». Πρόκειται, όπως εξηγεί, για την ίδια φιλοσοφία του φυσικού κρασιού που εφαρμόζεται και στη ρετσίνα, η οποία όμως τώρα προχωράει ένα επιπλέον βήμα.

Επιλέχθηκαν οι ποικιλίες Βιδιανό και Αγιωργίτικο από τον φετινό τρύγο και η πρώτη παραγωγή αναμένεται μετά τον Μάιο. Ο ίδιος τονίζει ότι η οινοποίηση σε αμφορέα απαιτεί σεβασμό και προσοχή, ειδικά όταν πρόκειται για φυσικό κρασί. «Οι αμφορείς είναι σφραγισμένοι. Βρισκόμαστε σε βιοδυναμική καλλιέργεια και τους ανοίγουμε μόνο στην πανσέληνο για να προσθέσουμε το κρασί που τυχόν έχει εξατμιστεί», καταλήγει ο κ. Αποστολίδης.