Ολιστική αξιοποίηση του φραγκόσυκου για καινοτόμες χρήσεις σε τρόφιμα

Μεγάλο το ενδιαφέρον στην Πελοπόννησο, προβληματισμός για την προώθησή του στην αγορά

Ενθαρρυντικά και ιδιαίτερα ικανοποιητικά ήταν τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με ιδιωτικές επιχειρήσεις για την αξιοποίηση του φραγκόσυκου.

Πρόκειται για το ερευνητικό έργο EXPLORE UPUNTIA, το οποίο χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» (α΄ κύκλος) και αποσκοπεί στην ολιστική αξιοποίηση του φραγκόσυκου, εξερευνώντας παράλληλα εναλλακτικές προτάσεις για τη βιομηχανία τροφίμων. Τα αποτελέσματα της έρευνας, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την αξιοποίηση του φραγκόσυκου από τη βιομηχανία τροφίμων, αφού τόσο τα μακροθρεπτικά συστατικά του φραγκόσυκου (υδατάνθρακες, διαιτητικές ίνες, πρωτεΐνη) όσο και τα μικροθρεπτικά συστατικά (βιταμίνη C, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο) είναι ιδιαίτερα ελκυστικά.

Μάνη

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της εταιρείας «Εν Μάνη», της οποίας η κύρια δραστηριότητα είναι η επεξεργασία του φραγκόσυκου. Το βασικό προϊόν της είναι ο πουρές φραγκόσυκου, ο οποίος παράγεται από τα πιο ώριμα φρούτα που καλλιεργούνται με βιολογική μέθοδο στην περιοχή της Μάνης. Κατά τη διάρκεια του έτους, ο πουρές διατηρεί τη φρεσκάδα του, καθώς αποθηκεύεται σε βαθιά κατάψυξη και χρησιμοποιείται για να παραχθούν οι φυσικοί χυμοί από φραγκόσυκο και τα φρουτοποτά.

Για την αξιοποίηση του φραγκόσυκου μίλησε στην «ΥΧ» ο Γιάννης Μάγκουρας, συνιδρυτής της εταιρείας. Όπως εξήγησε, το φραγκόσυκο «είναι ένα προϊόν που αναπτύσσει μια ιδιαίτερα μεγάλη δυναμική και αυτό φαίνεται στην αποδοχή που έχει από το καταναλωτικό κοινό. Από το 2015 που ξεκινήσαμε, διαπιστώνουμε ότι την αρχική άγνοια τη νίκησε η ποιότητα του προϊόντος. Πιστεύουμε στη δυναμική του φραγκόσυκου που απαιτεί αντοχές απέναντι στον χρόνο προσαρμογής στην αγορά, όπως πολλά άλλα προϊόντα που ξεκίνησαν άγνωστα στο καταναλωτικό κοινό και σήμερα βρίσκονται στις προτιμήσεις του».

Αργολίδα

Στην Αργολίδα, ο Παναγιώτης Τσόκολας καλλιεργεί αρκετά χρόνια με βιολογικό τρόπο φραγκόσυκο. «Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, καθώς δεν βρίσκουμε την κατάλληλη διέξοδο στην αγορά. Αν και υπάρχει μία διέξοδος στη χυμοποίηση, δεν είναι αρκετή, ώστε να δοθεί κίνητρο για την αύξηση της καλλιέργειας. Από εκεί και πέρα, τα νησιά παίζουν ξεχωριστό ρόλο, αφού απορροφούν το φραγκόσυκο είτε υπό τη μορφή χυμού είτε ως φρούτο», επισημαίνει.

Άργος, Τολός και Ερμιονίδα είναι οι περιοχές καλλιέργειας της φραγκοσυκιάς και ο Παναγιώτης Τσόκολας τονίζει ότι «η τιμή του φραγκόσυκου έχει μεγάλο άνοιγμα που εξαρτάται από την ποιότητα και τη χρήση του. Ξεκινά από το 1,20 ευρώ και φθάνει τα 50 λεπτά, ενώ στη χυμοποίηση καταλήγει στα 30 λεπτά».

Μεσσηνία

Από τους πλέον γνωστούς υπερασπιστές του φραγκόσυκου, ο Παναγιώτης Θωμόπουλος επισημαίνει ότι «μετά την παρουσίαση της πανεπιστημιακής έρευνας πιστεύω ότι υπάρχει μία ενδιαφέρουσα πλέον αφετηρία για την αξιοποίηση του φραγκόσυκου. Σε ό,τι αφορά τη φετινή χρονιά, τα προβλήματα που υπήρχαν για τη διάθεση του προϊόντος συνεχίζουν να υπάρχουν, αλλά ελπίζουμε ότι σύντομα θα ξεπερασθούν. Οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν στην πρώιμη συγκομιδή, αφού επηρεάζουν την ανάπτυξή του».