Ολλανδία: Οι αγρότες διαμαρτύρονται για τους αυστηρούς κανόνες ενάντια στη νιτρορύπανση

Πριν από λίγες μέρες, χιλιάδες αγρότες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Stroe, ένα χωριό 70 χιλιόμετρα ανατολικά του Άμστερνταμ, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το κυβερνητικό σχέδιο περιορισμού της νιτρορύπανσης. Όπως ανέφερε το Reuters, πολλοί ταξίδεψαν με τα τρακτέρ τους από όλες τις γωνιές της χώρας, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους.

Η αντίδραση των Ολλανδών αγροτών ήρθε μετά την ανακοίνωση περί εισαγωγής στόχων για τη μείωση της ρύπανσης από επιβλαβείς ενώσεις αζώτου σε ορισμένες περιοχές μέχρι και 70% έως το 2030, σε μια ύστατη προσπάθεια επίλυσης ενός προβλήματος που ταλανίζει τη χώρα εδώ και χρόνια.

Οι μειώσεις στις εκπομπές οξειδίων του αζώτου από την κοπριά και τη χρήση αμμωνίας για λίπανση είναι απαραίτητες, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Η παρουσία οξειδίων του αζώτου στην ατμόσφαιρα συντελεί στον σχηματισμό όξινης βροχής, ενώ τα υπολείμματα λιπασμάτων που παρασύρονται στις λίμνες μπορούν να προκαλέσουν ευτροφισμό, θέτοντας σε κίνδυνο την υδρόβια ζωή.

Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι οι στόχοι είναι σχεδιασμένοι με λανθασμένο και άδικο τρόπο. Αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση κατά 30% του αριθμού του ζωικού κεφαλαίου της Ολλανδίας, με τις επιπτώσεις να επικεντρώνονται περισσότερο σε αγροτικές περιοχές που συνορεύουν με καταφύγια άγριας ζωής. «Οι μειώσεις είναι τόσο σοβαρές που οι αγροτικές κοινότητες θα καταστραφούν ολοσχερώς οικονομικά και αυτός είναι ο λόγος που οι αγρότες μας έσπευσαν στο Stroe», δήλωσε ο Sander van Diepen, εκπρόσωπος της αγροτικής οργάνωσης LTO.