Απογοήτευση επικρατεί στις τάξεις της ολλανδικής ένωσης αγροτών Land-en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO), μετά το νέο αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση λόγω θεμελιωδών διαφωνιών. Η συμφωνία, η οποία έχει κολλήσει στο στάδιο των διαπραγματεύσεων εδώ και μήνες, αποσκοπεί στο να καταστήσει τον αγροτικό τομέα της χώρας πιο βιώσιμο μελλοντικά, καθώς ο τελευταίος θα πρέπει να μειώσει δραστικά τις εκπομπές αζώτου για να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της ΕΕ.

Οι προ ημερών διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών απέβησαν άκαρπες, με την LTO να εγκαταλείπει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, απαιτώντας από την κυβέρνηση να δώσει στους αγρότες μια καλύτερη προοπτική για το μέλλον και να συγκεκριμενοποιήσει τα κίνητρα για τους παραγωγούς, προκειμένου να μεταβούν σε πιο βιώσιμες μεθόδους καλλιέργειας. «Η μέγιστη δυνατή συμφωνία δεν προσφέρει στους αγρότες μας τις προοπτικές που τους αξίζουν», δήλωσε ο πρόεδρος της LTO, Sjaak van der Tak, μέσω βίντεο στον ιστότοπο της ένωσης. «Δεν οδηγεί στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ του κλάδου μας και της κυβέρνησης που τόσο απεγνωσμένα χρειαζόμαστε», πρόσθεσε.

Ο van der Tak έκανε λόγο τόσο για έλλειψη προοπτικής σχετικά με τον τρόπο που θα υποστηριχθούν οικονομικά οι αγρότες, όσο και για επιμονή του υπουργικού συμβουλίου να εισαγάγει δεσμευτικές μεθόδους για τη μείωση των εκπομπών και την επίτευξη βιωσιμότητας. Το προτεινόμενο από την ολλανδική κυβέρνηση ανώτατο όριο των 2,5-3 αγελάδων ανά εκτάριο καλλιεργήσιμης γης ενοχλεί ιδιαίτερα τους εκπροσώπους των αγροτών.

Αντ’ αυτού, η LTO έχει ταχθεί υπέρ μιας προσέγγισης κατά την οποία οι αγρότες θα μπορούσαν να αποφασίσουν οι ίδιοι πώς θα επιτύχουν τους κανόνες εκπομπών και τους στόχους βιωσιμότητας.