Μια πρόταση που αντιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την πιθανή επανέγκριση της γλυφοσάτης έλαβε την υποστήριξη της πλειοψηφίας του ολλανδικού κοινοβουλίου, με τους βουλευτές να προτρέπουν τον υπουργό Γεωργίας Piet Adema (CU/EPP) να ψηφίσει κατά του μέτρου στο Συμβούλιο Γεωργίας της ΕΕ τον επόμενο μήνα. Το Κόμμα για τα Ζώα (PvdD/EU Left) και το GroenLinks (GL/Greens) κατέθεσαν την σχετική πρόταση.

«Η γλυφοσάτη είναι μια ουσία που είναι επιβλαβής για τη βιοποικιλότητά μας, για το πόσιμο νερό μας, ενέχει υψηλούς κινδύνους για νευρολογικές ασθένειες […], και ο ΠΟΥ λέει ότι είναι πιθανώς και καρκινογόνος», δήλωσε η βουλευτής του PvdD Leonie Vestering κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης, προσθέτοντας ότι η πρόταση παρουσιάζει «μια πολύ καλή ευκαιρία να βάλουμε τέλος […] στη γλυφοσάτη».

Η διαφαινόμενη επανέγκριση της γλυφοσάτης -του πιο ευρέως χρησιμοποιούμενου ζιζανιοκτόνου στην προστασία των καλλιεργειών- έχει από καιρό βρει αντίσταση από ακτιβιστές υπέρ της υγείας και του περιβάλλοντος, οι οποίοι επισημαίνουν την πιθανή καρκινογένεση και τις δυσμενείς επιπτώσεις της στα άγρια φυτά και τα ζώα.