Ο πρώην βουλευτής Piet Adema είναι ο νέος υπουργός Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων της Ολλανδίας, αντικαθιστώντας τον Henk Staghouwer, που παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα. Το υπουργείο Γεωργίας, Φύσης και Ποιότητας Τροφίμων ανακοίνωσε την είδηση του νέου επικεφαλής το απόγευμα της Δευτέρας. «Ο νέος [υπουργός Γεωργίας] Piet Adema μόλις ξεκίνησε. Ορκίστηκε σήμερα το απόγευμα από την Αυτού Μεγαλειότητα, τον βασιλιά Βίλεμ-Αλεξάντερ», ανακοίνωσε το υπουργείο. Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Mark Rutte έγραψε στο Twitter ότι προσβλέπει στη μεταξύ τους συνεργασία και του εύχεται κάθε επιτυχία.

Υπενθυμίζεται ότι η παραίτηση Staghouwer είχε προκύψει εν μέσω ενός «κυκλώνα» αγροτικών διαμαρτυριών, με αφορμή το κυβερνητικό σχέδιο για την πάταξη της λεγόμενης «κρίσης του αζώτου» στην Ολλανδία.

Στα μέσα Ιουνίου, το ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε σχέδια για τη μείωση των εκπομπών αζώτου κατά 50% –που σε ορισμένες περιοχές φτάνει μέχρι το 70%– έως το 2030, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ για τη νιτρορύπανση, γεγονός που θα μπορούσε να αναγκάσει πολλές κτηνοτροφικές μονάδες να μειώσουν τις δραστηριότητές τους ή να βάλουν λουκέτο.

Η ανακοίνωση του σχεδίου συνάντησε ηχηρή αντίσταση από τους αγρότες, οι οποίοι πραγματοποίησαν εκτεταμένες κινητοποιήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, οδηγώντας τελικά στην παραίτηση του Staghouwer – ένα σημαντικό πισωγύρισμα στην προσπάθεια της ολλανδικής κυβέρνησης να επιβάλει σκληρούς στόχους εκπομπών στον αγροτικό τομέα της χώρας.

www.euractiv.com