Ολλανδία: Πώς η μικρή «χώρα της τουλίπας» έγινε η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγέας τροφίμων

Η μικρή το δέμας, αλλά πανίσχυρη σε ειδικό βάρος -στην παγκόσμια οικονομία- Ολλανδία, αποτελεί σήμερα ηγέτιδα αγροδιατροφική δύναμη και πρότυπο εμπορικής εξωστρέφειας για όλο τον πλανήτη. Σύμφωνα με άρθρο της Washington Post, η «χώρα της τουλίπας» οφείλει αυτό το status στον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο έχει αξιοποιήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην κάθετη γεωργία, την τεχνολογία σπόρων και τη ρομποτική.

«Η Ολλανδία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγέας σε αξία αγροδιατροφικών προϊόντων στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες», τονίζει η Laura Reiley, ρεπόρτερ τροφίμων της γνωστής εφημερίδας. «Ίσως ακόμη πιο σημαντικό εν μέσω κλιματικής αλλαγής, είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς αγροτικής τεχνολογίας και τεχνολογίας τροφίμων. Οι Ολλανδοί έχουν πρωτοπορήσει στο εργαστηριακό κρέας, στην κάθετη καλλιέργεια, στην τεχνολογία σπόρων και στη ρομποτική, στο άρμεγμα και στη συγκομιδή, πρωτοστατώντας σε καινοτομίες που εστιάζουν στη μειωμένη χρήση νερού, καθώς και στις μειωμένες εκπομπές άνθρακα και μεθανίου».

Η Ολλανδία εκτρέφει 4 εκατομμύρια αγελάδες, 13 εκατομμύρια χοίρους και 104 εκατομμύρια κοτόπουλα ετησίως και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρέατος στην Ευρώπη. Παρέχει επίσης λαχανικά σε μεγάλο μέρος της Δυτικής Ευρώπης. Μάλιστα, η χώρα έχει πάνω από 97.000 στρέμματα -σχεδόν διπλάσια από την έκταση του Μανχάταν- καλλιεργειών που βρίσκονται σε θερμοκήπια.

«Αυτά τα θερμοκήπια, χρησιμοποιώντας λιγότερα λιπάσματα και νερό, μπορούν να παραγάγουν σε ένα μόλις στρέμμα τόσα όσα θα απαιτούσαν 10 στρέμματα παραδοσιακής καλλιέργειας. Οι ολλανδικές εκμεταλλεύσεις χρησιμοποιούν μόνο μισό γαλόνι νερού για να καλλιεργήσουν περίπου ένα κιλό ντομάτας, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι πάνω από 28 γαλόνια», σημειώνει η Reiley, συνοψίζοντας: «Με την περιορισμένη γη και το βροχερό κλίμα, οι Ολλανδοί έχουν μετατραπεί σε μετρ της αποτελεσματικότητας».

Χάρη σε όλα τα παραπάνω, η Ολλανδία βρίσκεται πλέον στο προσκήνιο της παγκόσμιας έρευνας για τα τρόφιμα. «15 από τις 20 μεγαλύτερες επιχειρήσεις αγροδιατροφής -Nestle, Coca-Cola, Unilever, Cargill και Kraft Heinz- διαθέτουν μεγάλα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης στην Ολλανδία», γράφει η Reiley.