Ολλανδικό ινστιτούτο «Copernicus»: «Ανεπαρκή τα μέσα της ΚΑΠ για τη βιώσιμη ανάπτυξη»

Πόρισμα έκθεσης κάνει λόγο για αποτυχία των αγροτικών πολιτικών να ανταποκριθούν στους 17 ορισθέντες στόχους των Ηνωμένων Εθνών

Ως βασική οδός για την επίτευξη των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) του ΟΗΕ αναγνωρίζεται ο πρωτογενής τομέας σύμφωνα με ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης «Copernicus» του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης. Παρ’ όλα αυτά, το πόρισμα της σχετικής έκθεσης αναφέρει ότι η ΚΑΠ δεν βοηθά επαρκώς την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της ως προς τους συγκεκριμένους στόχους αειφορίας που θεσπίστηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη το 2015.

Η ολλανδική ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ανισορροπίες στα μέσα για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της ΚΑΠ, κρίνοντας ότι επικεντρώνονται κυρίως σε τρεις στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης: Τη μηδενική πείνα (στόχος #2), την αξιοπρεπή εργασία και οικονομική ανάπτυξη (στόχος #8) και τη ζωή στη στεριά (στόχος #15).

Στον αντίποδα, οι ευρωπαϊκοί αγροτικοί δείκτες παρακολούθησης «απουσιάζουν καθολικά» για καλή υγεία και ευημερία (στόχος #3), την ισότητα των φύλων (στόχος #5), τη ζωή κάτω στο νερό (στόχος #14) και την προώθηση δίκαιων, ειρηνικών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών μέσω ισχυρών θεσμών (στόχος #16). «Παρά τη δέσμευση της ΕΕ να είναι παγκόσμιος ηγέτης στην επίτευξη των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη, εντοπίσαμε την παράλειψη δεικτών για σημαντικούς στόχους, την κακή ευθυγράμμιση των υφιστάμενων χρηματοδοτικών μέσων της ΚΑΠ με τους ΣΒΑ και την έλλειψη σαφών αξιών», αναφέρεται στο περιεχόμενο της έκθεσης.

Οι προτάσεις του ινστιτούτου

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ΚΑΠ πρέπει να υιοθετήσει ένα σύστημα καλύτερης παρακολούθησης, καθώς και σαφέστερους στόχους για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Ευρώπης για τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. «Απαιτείται πιο διαφανής και αντικειμενική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη-μέλη της, με τη χρήση μετρήσιμων δεικτών, διασφαλίζοντας ότι η τεκμηριωμένη πολιτική στηρίζει τον πρωτογενή τομέα και τους άλλους κλάδους, προκειμένου να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη δυναμική τους να συμβάλουν στους ΣΒΑ».

Το προσχέδιο της Κομισιόν για τη νέα ΚΑΠ βασίζεται στα στρατηγικά σχέδια των εθνικών κυβερνήσεων, τα οποία θα περιγράφουν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες θα επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί σε επίπεδο ΕΕ. Τα σχέδια αυτά θα είναι περισσότερο προσαρμοσμένα στις εθνικές ανάγκες και, συνεπώς, πιστεύεται ότι θα προσφέρουν περισσότερη περιβαλλοντική και κοινωνική πρόοδο.

Ωστόσο, οι ερευνητές θεωρούν ότι τα Στρατηγικά Σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν σαφέστερους στόχους που να ευθυγραμμίζονται με τους ΣΒΑ, ειδικά σε σχέση με τις άμεσες ενισχύσεις στο πλαίσιο του Πυλώνα 1.

Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι αυτή η προσέγγιση θα πρέπει να αξιοποιηθεί για να προσδιοριστεί εάν τα μέσα της πολιτικής και οι δείκτες της προτεινόμενης ΚΑΠ συμβάλλουν αποτελεσματικά στους ΣΒΑ ώστε, εάν κριθεί απαραίτητο, να ευθυγραμμιστούν ξανά.